fiskehåv som landar en fisk

Bästa fiskehåven 2023 - De fem bästa fiskehåvarna

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Har du någonsin stått vid vattnet, kämpat med en fisk på kroken, bara för att se den slita sig loss och försvinna i djupet precis intill båten? Kanske börjar du fundera på om en fiskehåv hade kunnat hjälpa dig att förhindra situationen.

Fiskehåvar är ett ofta underskattat men otroligt viktigt redskap för alla som ägnar sig åt fiske. Oavsett om du är en erfaren fiskare eller en nybörjare i sporten, kommer en kvalitativ fiskehåv att ge dig den extra fördelen att säkert och effektivt landa fisken.

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på de fem bästa fiskehåvarna på marknaden, för att hjälpa dig att göra ett välgrundat beslut. Vi kommer att titta på varför de är så viktiga, hur de kan förbättra din fiskeupplevelse.

De 5 bästa fiskehåvarna

I det här avsnittet presenterar vi fem av marknadens bästa fiskehåvar, inklusive BFT's robusta Vertical och Monster, Maxximus Allround, Wiggler Klassisk och Scierra Öringhåv. Varje håv har sina unika fördelar, så låt oss gå igenom dem i detalj.

1. BFT Vertical Net

BFT Vertical Net

Fiskehåven BFT Vertical Net är enligt oss den bästa fiskehåven. Dess gummerade nät och platta botten är utformade för att minimera risken för skador på fisken, vilket gör att du kan hantera din fångst med största möjliga omtanke.

Dessutom är håven är utrustad med ett teleskopiskt skaft, vilket ger en justerbar längd mellan 110 och 200 cm. Denna flexibilitet gör att du kan anpassa håven efter dina behov, oavsett var och hur du fiskar.

Med en nätöppning på 70 x 60 cm och ett nätdjup på 55 cm, är BFT Vertical fiskehåv kapabel att hantera en mängd olika fiskstorlekar. Oavsett om du siktar på mindre fiskar eller tar sikte på de större arterna, kommer denna håv att vara upp till uppgiften.

2. BFT Monster fiskehåv

BFT Monster fiskehåv

BFT Monster fiskehåv är ett sant monster när det kommer till fiskehåvar. Denna modell är en större variant av Vertical-modellen, vilket gör den idealisk för att hantera större fiskarter. Om du regelbundet fiskar för arter som gädda eller andra stora rovfiskar, är detta definitivt håven för dig.

Dess nätöppning på 80 x 75 cm och nätdjup på 85 cm gör den kapabel att säkert och effektivt hantera stora fångster. Oavsett storleken på fisken du lyckas fånga, kommer BFT Monster fiskehåv att vara upp till uppgiften.

Precis som sin mindre systermodell, kommer BFT Monster med ett gumminät och en platt botten. Dessa egenskaper hjälper till att minimera skador på fisken och är särskilt viktiga vid catch-and-release-fiske.

3. Fladen Maxximus Allround Håv

Fladen Maxximus Allround Håv

Fladen Maxximus Allround L håv är en håv som verkligen lever upp till sitt namn. Denna mångsidiga modell är designad för att vara lämplig i en mängd olika fiskesituationer.

Håven har ett fiskvänligt gumminät, vilket är ett viktigt element att tänka på för att minska risken för skador på fisken vid catch and release-fiske. Dess långa skaft, med en längd på 130 cm, underlättar inhåvandet och ger dig extra räckvidd när du behöver det som mest.

Dessutom är Fladen Maxximus Allround L håv inte bara ett högkvalitativt och praktiskt verktyg, utan också ett prisvärt val. Den kombinerar funktionalitet och hållbarhet på ett sätt som ger dig mycket värde för pengarna

4. Wiggler Trähåv med gumminät

Wiggler Trähåv med gumminät

Wiggler Klassisk trä-/vadarhåv är en håv som kombinerar traditionell design med modern funktionalitet. Denna håv, med sin snygga och klassiska träram, ger en touch av old-school charm som passar utmärkt för flugfiskaren.

Med dess catch & release-nät, uppvisar den omsorg för fiskens välbefinnande, vilket gör den till ett etiskt val för alla fiskare som bryr sig om att minimera sin påverkan på miljön.

Med dess mått på cirka 61x23 cm, är den mindre än de tidigare nämnda modellerna, vilket gör den idealisk för mindre fiskarter eller mer begränsade fiskesituationer, till exempel små bäckar.

5. Scierra Öringhåv

Scierra Öringhåv

Scierra Öringhåv är speciellt utformad för att hantera öring, men kan också användas för andra liknande fiskarter.

Den har en totallängd på 61 cm och ett nätöppning på 30 x 40 cm, vilket gör den till ett kompakt och praktiskt val. Det bör noteras att den inte har ett gumminät, vilket kan vara en nackdel för vissa fiskare.

Den flyter och har en non-slip gummiyta på handtaget för ett säkrare grepp.

Hur väljer man rätt fiskehåv?

Att hitta den rätta fiskehåven för dina behov kan initialt kännas överväldigande, med tanke på den mängd olika modeller, material och stilar som finns att välja mellan.

Genom att ta hänsyn till några grundläggande faktorer kan du dock förenkla processen och säkerställa att du väljer en håv som bäst uppfyller dina krav.

  • Storlek på maskorna: Maskstorleken i håven är avgörande för vilken typ av fisk du siktar på. Mindre maskor är mer lämpliga för små fiskarter, medan större maskor passar bättre för större fiskar.
  • Håvstorlek och håvdjup: Både håvstorlek och håvdjup är viktiga aspekter att överväga. En större håv med större djup, som BFT Monster, kan exempelvis vara lämpligast för de riktigt stora gäddorna.
  • Material: Fiskehåvar finns tillgängliga i en mängd olika material, som aluminium, stål och trä. Valet av material kan påverka håvens vikt, hållbarhet och kostnad. Aluminiumhåvar, som BFT-serien, är lätta och starka, medan trähåvar, som Wiggler Klassisk, kan vara tyngre men erbjuder en traditionell och estetiskt tilltalande look.
  • Typ av handtag: Handtagets design på din fiskehåv kan ha en betydande inverkan på dess användbarhet. Långa handtag, som de på BFT- eller Maxximus-håvarna, kan vara användbara för att nå fisk i djupare och svårare situationer, medan korta handtag, som de på Scierra Öringhåv eller Wiggler Klassisk, är bättre om du fiskar nära vattnet, såsom med vadarbyxor.

Olika arter och fiskemetoder kan också påverka ditt val av fiskehåv. Om du till exempel fiskar efter gädda, kommer en större håv som BFT Monster med större maskor vara lämplig. Om du å andra sidan fiskar efter öring och praktiserar flugfiske, kanske du föredrar en mindre håv som Wiggler Klassisk eller Scierra Öringhåv, med mindre maskor.

På samma sätt kan din fiskemetod påverka ditt val. Om du till exempel ägnar dig åt kustfiske, där fisk ofta är större och kraftigare, kan du behöva

Vanliga frågor om fiskehåvar

Nedan går vi igenom några av de vanligaste frågorna om fiskehåvar.

Vilken storlek på fiskehåv bör jag välja?

Storleken på din fiskehåv bör matcha typen av fisk du planerar att fånga. För större fiskar, som gädda, behöver du en större håv medan mindre fiskar, som öring, kan hanteras med en mindre håv.

Vad är fördelen med gummimaskor jämfört med nätmaskor?

Gummimaskor är oftast mer skonsamma mot fisken, särskilt om du planerar att släppa tillbaka fisken i vattnet. De är också mer hållbara och mindre benägna att trassla in sig i krokarna.

Är det bättre med en ihopfällbar fiskehåv?

Fällbara fiskehåvar kan vara mycket praktiska eftersom de är lätta att bära och tar mindre plats. Men de kanske inte alltid är lika robusta som icke-fällbara modeller, särskilt när det gäller riktigt stora, tunga fiskar.

Hur djup bör min fiskehåv vara?

Djupet på din fiskehåv bör vara tillräckligt för att säkert hålla fisken du planerar att fånga. För större fiskar, behöver du en djupare håv. Det är också viktigt att tänka på att en djupare håv kan vara svårare att hantera, särskilt i stark ström.

Hur långt ska handtaget på min fiskehåv vara?

Handtagets längd beror på var du fiskar och vilken typ av fisk du siktar på. Längre handtag kan hjälpa dig att nå fisk i djupare vatten, medan kortare handtag ger mer kontroll och är lättare att hantera när du fiskar från land eller ute i vattnet med vadarbyxor.

Är det möjligt att byta nät på min fiskehåv?

Ja, på många modeller är det möjligt att byta ut nätet, såsom för BFT modellerna. Detta kan vara användbart om nätet blir skadat, eller om du vill byta till ett nät med en annan maskstorlek.

Är Biltemas fiskehåvar bra?

Biltemas fiskehåvar är prisvärda och kan passa bra för nybörjare. Men om du prioriterar kvalitet och hållbarhet bör du överväga andra alternativ. De är billiga och prisvärda håvar, men det finns fler fiskehåvar som är mer hållbara och både mer skonsamma för fisken än Biltemas håvar.


Du kanske också gillar