fisketips

Havsfiske för nybörjare: En komplett guide

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Havet erbjuder en buffé av fiskarter såsom torsk, makrill, berggylta, näbbgädda, havsöring och mycket mer. Det är därför inte konstigt att havsfiske är så populärt bland sportfiskare.

Men hur kommer man igång med havsfiske? Det är en fråga som vi kommer att besvara i denna artikel. Vi kommer att gå igenom allt från fiskeutrustning och beten till olika fiskemetoder.

Fiske från land i havet

Många antar att man måste ha tillgång till en båt för att fiska i havet, men det är en missuppfattning. Faktum är att det går att fånga riktigt imponerande fiskar även från land vid havet.

När du fiskar från land kan du hitta många olika fiskarter beroende på årstid och plats. Exempelvis kan du fånga havsöring, berggylta, makrill och näbbgädda, för att nämna några.

De vanligaste teknikerna för att fiska från land i havet är spinnfiske, bottenmete och flötesmete.

  • Spinnfiske är en populär metod som innebär att man kastar ut en drag eller bete för att sedan veva in den i en hastighet som attraherar rovfiskar.
  • Bottenmete är en annan teknik som fungerar bra för att fånga bottenlevande fiskar som berggylta och flundra. Här används en sänke för att hålla betet på botten.
  • Flötesmete, å andra sidan, är en mer avslappnad metod där man använder ett flöte för att hålla betet på rätt djup i vattnet och väntar tills en fisk hugger.

För att öka chansen att lyckas med ditt landfiske i havet är det viktigt att välja rätt plats.

Försök hitta områden där det finns gott om strukturer, såsom klippor, stenar eller sjögräs, eftersom dessa platser ofta fungerar som gömställen och jaktområden för fiskar.

Fiske från båt i havet

Fiske från båt i havet kan öppna upp för nya möjligheter och äventyr för sportfiskaren. När du fiskar från en båt får du exempelvis tillgång till djupare vatten och kan utforska områden som är svåra att nå från land.

Detta ger dig chansen att fånga ett större utbud av fiskarter och uppleva en fiskemetod som vertikalfiske.

Vertikalfiske innebär att man fiskar direkt under båten i lodrät position, vilket ger namnet "vertikalfiske". Denna teknik används för att nå fiskar som håller sig på större djup och som söker föda nära botten.

För att utöva vertikalfiske använder man oftast en spinn- eller havsfiskerulle med ett kraftigt spö.

Betet, som kan vara en jigg eller en pirk, fästs vid änden av linan och sänks ner till det djup där man tror att fisken befinner sig.

Ett ekolod kan vara till stor hjälp för att lokalisera fisk, mäta vattendjupet och hitta strukturer som kan fungera som gömställen för fisk. När man hittat ett bra ställe att fiska på är det bara att sänka ner betet till botten och pimpla upp och ner tills fisken hugger.

Förutom vertikalfiske finns det flera andra metoder som kan användas när du fiskar från båt i havet. Djupriggar och trolling är populära tekniker för att fånga storvuxna fiskar som lax och hälleflundra.

Säkerhet ute på havet bör också alltid vara en prioritet, så se till att ha flytvästar och navigationsutrustning ombord. Det är smart klokt att studera sjökort och vattenförhållanden innan du ger dig ut på havet för att maximera dina chanser att fånga fisk, samt undvika farliga situationer.

man som håller två torskar

Utrustning för havsfiske

När det kommer till val av havsfiskespön är längden viktig att ta hänsyn till. Vanligtvis ligger en bra längd för dessa spön mellan 180 cm och 220 cm, men det kan variera beroende på vilken typ av fiske du planerar att utföra.

För fiske på djupare vatten behöver du kraftigare fiskeutrustning som kan hantera påfrestningarna från djupet. Det innebär att spöet bör ha en högre kastvikt för att klara av de tunga beten och stora fiskarna som kan nappa.

Om du däremot fiskar från båt eller land i grundare vatten krävs inte lika kraftig utrustning, eftersom fiskarna och betena tenderar att vara mindre och lättare.

Fiskerullar är också en viktig komponent i havsfiskeutrustningen och finns både som haspel- och multirullar. Multirullar är vanligast vid båtfiske, eftersom de har en kraftig broms och rymmer stora mängder lina.

När det gäller val av fiskelina är flätlina det vanligaste alternativet som huvudlina vid havsfiske. Flätlina har en hög dragstyrka och låg elasticitet, vilket ger utmärkt bottenkontakt och känsla när du fiskar.

Däremot rekommenderas att använda sig av en tafs med nylon- eller fluorocarbonlina, eftersom dessa material är mer slitstarka och osynliga för fiskar. Om din tafs skulle fastna i botten är det också lättare att få loss den utan att behöva skära av hela linan.

Beten vid havsfiske

Naturliga beten, såsom räkor, småfisk, musslor eller sandmask, ofta de mest effektiva vid havsfiske. Räkor är en personlig favorit bland många och har fördelen att de går att hitta i alla matbutiker.

Det är dock viktigt att inte använda för stora bitar av betet. Om du fiskar med räkor är det bra att ta bort huvudet och stjärten. Om räkan är stor kan du även dela den i mindre bitar.

När det gäller krokstorlek är det viktigt att anpassa både krok och bete efter den fisk du vill fånga. Generellt sett är en krok i storlek 2 ett bra val för havsfiske, men det kan variera beroende på fiskart.

För kustfiske är skeddrag mycket populära beten för att fånga havsöring, makrill och näbbgädda. När du fiskar från båt används ofta pilkar och jiggar, vilka är effektiva för att locka bottenlevande fiskar som torsk, sej och andra rovfiskar.

Vilka fiskar kan man fånga i havet?

När du planerar en havsfisketur kan du förvänta dig att stöta på ett brett utbud av fiskarter. I svenska vatten är några av de vanligaste arterna torsk, makrill och olika plattfiskar, såsom rödspätta och skrubbskädda.

Utöver dessa fiskar finns det flera andra arter som du kan stöta på under din fisketur. Berggylta, bleka, havsöring, sej och sill är några exempel på vanligt förekommande fiskar i svenska havsområden.

Havet har också mycket mer att erbjuda än bara dessa arter, och beroende på var du fiskar och vilken tid på året det är, kan du även fånga mer exotiska och stora fiskar.

Om du exempelvis fiskar i Kattegatt eller Skagerrak finns det möjlighet att fånga imponerande hälleflundror, vilket är en av de största bottenlevande fiskarna i världen.

För att öka dina chanser att fånga dessa olika arter är det viktigt att anpassa ditt fiske efter deras beteende och miljö.

Om du fiskar från land kan du till exempel använda dig av bottenmete för att fånga flera typer plattfiskar, och spinnfiske för att fånga andra rovfiskar som havsöring och makrill.


Du kanske också gillar