Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

multirulle med flätlina

Bästa flätlinan 2023 (Bäst i Test)

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Flätlinor erbjuder styrka, känslighet och minimal sträckning som inte går att jämföra med traditionella monofilament- eller fluorocarbonlinor. Deras tillförlitlighet och prestanda har också lett till att de blivit förstavalet för många fiskare, men vilken flätlina är egentligen bäst?

I denna artikel kommer vi att utforska flätlinornas värld för att identifiera de bästa produkterna på marknaden. Vi kommer också att ge dig vägledning om hur du väljer rätt lina för ditt fiske.

De 5 bästa flätlinorna

Nu kommer vi att titta närmare på de 5 bästa flätlinorna som har fått högsta betyg från sportfiskare världen över. Dessa linor erbjuder en bra prestanda och kvalitet, vilket gör dem till utmärkta val för både nybörjare och erfarna fiskare.

Låt oss nu dyka in i detaljerna för varje lina:

1. Berkley Fireline Ultra 8 Carrier - Bästa flätlinan

Berkley Fireline Ultra 8 Carrier

Genom att använda en avancerad termisk process för att sammansmälta Dyneema-fibrer har Berkley skapat en 8-trådig lina som överträffar sina föregångare både i styrka, nötningstålighet och smidighet.

Den nya Ultra 8 Carrier-tekniken resulterar i längre kast och förbättrad direktkontakt med fisken, vilket gör det möjligt för fiskare att känna även de minsta rörelserna och napp på betet. Den smidiga och släta ytan minskar friktionen och ljudet genom spöringarna, vilket ger en behaglig och effektiv fiskeupplevelse.

Berkley Fireline Ultra 8 är en optimal lina för haspelrullar och passar utmärkt för en rad olika fiskesituationer och tekniker. Denna lina är särskilt populär bland sportfiskare som värdesätter hög kvalitet, prestanda och hållbarhet i sin fiskeutrustning.

2. Happy Angler Pro Series 8X - Mest prisvärda

Happy Angler Pro Series 8X

Happy Angler Pro Series 8X-flätlinan är en av de mest prisvärda och högkvalitativa flätlinorna på marknaden. Dess runda form och tajta 8-fibriga konstruktion ger en slät yta som tar fisket till en ny nivå. Linan är smidig och hal, vilket gör att den glider lätt genom spöringarna och resulterar i längre kast.

Till skillnad från många strävare flätlinor, är Happy Angler Pro Series 8X mycket tyst och rasslar inte i spöringarna. Linan är synlig även i dåligt väder och under kvällstid, vilket är en viktig egenskap för exempelvis jiggfiske. Känsligheten i linan är utmärkt, så att du kan känna även de minsta nappen eller när betet nuddar botten.

Happy Angler Pro Series 8X är ett utmärkt val för olika fiskemetoder som jiggning, gäddfiske och havsöringsfiske. Den finns i en rad olika tjocklekar som passar både multirullar och haspelrullar.

3. Sufix 832 Advanced Superline - Nötningstålig flätlina

Sufix 832 Advanced Superline

Sufix 832 Advanced Superline är en toppresterande flätlina som är utformad för att erbjuda överlägsen styrka, känslighet och hållbarhet för sportfiskare.

Denna lina kombinerar åtta trådar, varav sju är Dyneema-fibrer och den åttonde är en unik specialfiber utvecklad av Gore, företaget bakom Gore-Tex. Denna sammansättning resulterar i en lina som den är mer nötningstålig och ger maximal känsla.

Med hjälp av R8 Precision Braiding-teknologi, som ger en rund och jämn profil samt en tät vävning, förbättras både kastlängden och ljudnivån. Den tajta vävningen bidrar också till en bra nötningstålighet, vilket gör den mer hållbar och pålitlig i krävande fiskeförhållanden.

4. SpiderWire Stealth Smooth x8

SpiderWire Stealth Smooth x8

SpiderWire Stealth är en banbrytande flätlina som har förfinats ytterligare för att erbjuda enastående prestanda och hållbarhet. SpiderWire Smooth 8, en av deras mest innovativa produkter, belönades med priset för bästa nya flätlina under 2016.

Denna lina är tillverkad av åtta tätt vävda trådar som är försedda med en tunn mikrocoating. Denna beläggning håller trådarna samman, skyddar linan och ger den en rund och slät yta. Resultatet är en extremt styv lina med hög hållbarhet och imponerande kastegenskaper.

SpiderWire Stealths tunna coating förbättrar nötningståligheten, samtidigt som linan är knutstark och mjuk nog för långa kast. Den 8-trådiga konstruktionen gör den till en otroligt populär lina för alla typer av spinnfiske.

I jämförelse med andra flätlinor, som Sufix 832 Advanced Superline eller Berkley Fireline Ultra 8, erbjuder SpiderWire Stealth liknande egenskaper när det gäller styrka och känslighet.

5. Daiwa J-Braid

Daiwa J-Braid

Daiwa J-Braid är en högkvalitativ flätlina som snabbt har blivit populär bland sportfiskare på grund av dess styrka, känslighet och slitstyrka.

Denna lina är en ren japansk 8-trådig flätning, planerad och utvecklad i Japan med material, färgning, vävning, inspektion och förpackning utförd där. Detta garanterar att kvaliteten och prestandan håller högsta standard.

Genom att använda extremt tunna material får J-Braid en överlägsen mjukhet och smidighet, vilket bidrar till en rund och jämn profil för förbättrad kastprestanda och minskad risk för trassel.

Den 8-trådiga flätningen resulterar i hög cirkularitet och en superslät yta som ger längre kastdistans samt tystare lina genom spöringarna och på rullen.

Vad du bör tänka på när du köper flätlina

När du står inför uppgiften att välja rätt flätlina för ditt fiske kan det vara en utmaning att navigera bland de många alternativen.

Låt oss därför titta på några kritiska faktorer att ha i åtanke när du köper en flätlina, för att säkerställa att du får den bästa möjliga fiskeupplevelsen.

  • Antal trådar: Antalet trådar varierar för flätlinor och det är något som påverkar linans egenskaper. Desto fler trådar, desto mjukare och smidigare känsla kommer linan ha, vilket också ger bättre kastlängder. Vi rekommenderar att du köper en lina med 8 trådar.
  • Styrka och diameter: Linans styrka och diameter påverkar hur den presterar när du fångar olika fiskarter. Större fisk kräver kraftfullare linor, medan mindre fisk kan hanteras med tunnare och lättare linor. En bra standard flätlina har en diameter på runt 15-20 mm.
  • Slitstyrka och nötning: Det är viktigt att välja en lina med god slitstyrka och nötningsskydd, om linan ständigt utsätts för friktion mot föremål som bottenstruktur, grenar och stenar. Högkvalitativa linor har ofta en skyddande beläggning som förlänger deras livslängd.
  • Färg: Neutrala eller genomskinliga färger kan vara svårare för fisken att upptäcka, vilket ökar dina chanser att fånga dem. Färg kan dock vara användbart för att synkronisera din lina med olika vattenförhållanden och miljöer.
  • Pris: Högkvalitativa flätlinor kan kosta mer, men de erbjuder ofta förbättrade egenskaper som styrka, slitstyrka och kastegenskaper. De kan också vara tillverkade av avancerade material vilket ger dem en överlägsen prestanda jämfört med billigare alternativ. Dessutom håller dyrare linor ofta längre och behåller sin färg bättre.

Knutar för flätlinor

Att bemästra olika knutar är en grundläggande färdighet inom sportfiske, och det gäller särskilt när det kommer till flätlinor. Flätlinor har en tendens att vara lite svårare att knyta med.

Här är några av de mest användbara och pålitliga knutarna för flätlinor:

  1. Palomarknut: Palomarknut är en mycket populär och stark knut som ofta är den som rekommenderas när du använder dig av flätlinor. Den är enkel att lära sig och ger en utmärkt draghållfasthet.
  2. Albright Special: Albright Special är en mångsidig och tillförlitlig knut för att ansluta två linor med olika diametrar eller material, som flätlina och fluorocarbon. Den är särskilt användbar när du vill fästa en flätlina till en tyngre tafs eller ledare.
  3. FG-knut: FG-knut är en annan knut som används för att ansluta flätlina till en ledare av annat material, som fluorocarbon eller monofilament. Den är mycket stark, smidig och går igenom spöringarna smidigt, vilket gör den idealisk för långa kast.
  4. Blodknut: Blodknut är en klassisk och välkänd knut för att sammanfoga två linor, som flätlina och en tafs av exempelvis fluorocarbon. Den ger en jämn och stark förbindelse som passar för många fiskesituationer. Dock kan den vara lite mer komplicerad att knyta jämfört med några av de andra knutarna som nämnts ovan.

Att lära sig att knyta dessa knutar kommer att ge dig ett starkt och säkert sätt att fästa din flätlina till beten, krokar, svivlar och andra linor. Det är viktigt att öva dessa knutar och se till att de är rätt åtdragna för att undvika att de släpper eller skadas under fiske.

Den bästa flätlina är bara så stark som den svagaste länken, så att bemästra dessa knutar kan vara avgörande för ditt fiske. Många av dessa knutar bygger även på att man sammanfogar två linor och detta beror på att det är vanligt att sammanfoga en flätlina med nylonlina eller fluorocarbon.

När du sammanfogar en flätlina med en annan fiskelina kan du dra nytta av flätlinans styrka, känslighet och låga töjning samt den andra linans egenskaper, såsom nötningstålighet, knutstyrka och osynlighet under vattnet.

Vilken brottstyrka ska man ha på flätlinan?

Brottstyrkan för flätlinan beror på flera faktorer, som vilken fiskart du planerar att fiska, fiskemetod, vattenförhållanden och personliga preferenser. Här är några generella riktlinjer för att välja rätt brottstyrka på din flätlina:

Om du siktar på mindre fiskar som abborre eller öring, kan en lägre brottstyrka 3-6 kg vara lämplig. Medan för större fiskar som gädda så kan du behöva en starkare lina med en brottstyrka på 9-23 kg.

I vatten med mycket vegetation, undervattensstrukturer eller steniga bottenförhållanden så kan det också vara rekommenderat att använda en starkare flätlina som kan motstå mer nötning och slitage.

Vissa fiskare föredrar också att använda starka linor för att känna sig mer säkra när de fiskar, medan andra föredrar tunnare linor för att uppnå lite längre kastlängd. Det är viktigt att hitta en balans som passar din fiskestil och komfortnivå.


Du kanske också gillar