isfiske

Fiska på vintern - En guide till isfiske

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Har du någonsin provat vinterfiske? Det är en populär form av fiske som kombinerar kyla med spänningen av att dra upp en fisk genom ett hål.

När man fiskar från isen kan man använda sig av flera tekniker, men de mest populära är pimpel och ismete.

I denna artikel kommer vi att titta närmare på dessa två fiskemetoder, utrustning för isfiske, och annat som du behöver tänka på.

Grunderna till pimpelfiske

Pimpelfiske är kanske den mest populära och enklaste fiskemetoden på vintern. Det ger dig en unik möjlighet att uppleva fisket under de kallaste månaderna, och fånga många olika arter som abborre, röding, öring, lake, sik och gädda på samma teknik.

För att börja med pimpel behöver du inte heller inte så mycket utrustning. Med ett pimpelspö, lina, beten och en isborr, är du redo att börja fiska.

Det finns däremot främst två olika typer av pimpelspön som kan vara bra att känna till:

  • Knappspön: är den enklaste typen av pimpelspö och de är perfekta för nybörjaren eller unga fiskare. De kallas för knappspön eftersom de har en knapp som kan användas för att släppa ut lina.
  • VM-spön: är en klassiker för den som vill ha en lite mer avancerad upplevelse med bättre känsla. För att släppa ut lina eller använda slirbroms med ett VM-spö vänder du rullen uppåt.

Linan spelar också en central roll i pimpelfiske, och valet mellan nylonlina eller flätlina beror mycket på temperaturen. Men nylonlina är ofta bäst. Detta beror främst på att flätlina kan dra åt sig mycket vatten och sedan frysa fast i rullen, vilket kan skapa problem under fisket.

Så välj gärna en nylonlina, så slipper du problem. Beroende på vilken fisk du siktar på kan du sedan välja olika tjocklekar, men dimensionen är vanligtvis från 0,20 till 0,30 mm.

Beten i pimpelfiske är självklart också viktigt, och valet av bete anpassas efter den arten du siktar på. För röding och regnbåge fungerar vanligtvis en blink med en minibalansare väldigt bra, medan för abborrfiske brukar vertikalpirkar eller balanspirkar fungera bäst.

Om fisken dessutom är trög på att nappa är ett tips att agna med maggot. Det brukar kunna sätta fart på även de trögaste fiskarna.

Grunderna till ismete

En annan effektiv metod vid isfiske är mete, eller mer specifikt ismete. Det är en effektiv och passiv fiskemetod som utförs under vintermånaderna, särskilt för att fånga större rovfiskar som gädda och gös. Men vad innebär det egentligen, och hur går man tillväga?

Normalt sätt innebär ismete att man placerar ut flera riggade ismetespön med en betesfisk på kroken. Efter utplacering, består senare större delen av ismetet i att tålmodigt vänta på att en fisk ska nappa.

Tillsammans med ismetespöna är det också vanligt att man använder sig av något som kallas angeldon, vilket är en typ av nappindikator. När en fisk nappar, reser sig en fjädervippa som gör ifrån sig ljud. Detta gör att du på avstånd kan se och höra att något har nappat.

När det gäller spön används vanligtvis korta och kraftfulla spön, mellan 90 och 140 cm, tillsammans med en multirulle. När det sedan kommer till lina är nylonlina i storlek 0,30-0,40 mm att föredra.

När du ismetar är det också väldigt viktigt att du använder dig av en ståltafs som klarar av gäddans vassa tänder. Detta ger inte bara extra styrka och hållbarhet utan minimerar också risken för att linan skärs av, även mot isens vassa kanter.

Du behöver också rigga med betesfisk när du metar, och då är mört det populäraste valet. Tyvärr kan det vara lite svårt att få tag på mört på vintern. Det går helt klart, men det kan ta lite tid att hitta rätt ställe. Därför brukar många förbereda inför vinterfisket och fånga mört tidigare under hösten som man senare fryser in.

Säkerhet på isen

Att bege sig ut på isen för fiske kan vara riktigt roligt, men det är också något som kräver eftertanke. Säkerheten bör alltid komma först. Här är några enkla riktlinjer som gör ditt isfisket både tryggt och njutbart:

  • Känn av isen: Innan du stiger ut på isen, var noga med att den är tillräckligt tjock och stabil. En allmän rekommendation är att isen bör vara minst 10 cm tjock för en enskild person.
  • Ta med säkerhetsutrustning: Isdubbar runt halsen är ett måste om du skulle falla igenom isen. Om möjligt, gå ut på isen tillsammans med en vän. Ha också mobiltelefonen i ett vattentätt fodral och lättillgänglig.
  • Var försiktig: Var särskilt uppmärksam på områden nära strömmande vatten, broar eller bryggor, där isen kan vara svagare.
  • Informera någon: Innan du ger dig ut och fiskar, berätta var du planerar att fiska, med vem, och när du planerar att komma tillbaka.

Du kanske också gillar