spinnfiske från land

Guide till Spinnfiske - Lär dig grunderna om fiskemetoden

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Vill du kommer igång med spinnfiske? Spinnfiske är den populäraste fiskemetoden och den tekniken som folk ofta tänker på när man pratar om fiske.

Det är också en mycket mångsidig teknik som kan användas för att fånga en mängd olika rovfiskar i både söt- och saltvatten, och det enda som du behöver är ett fiskespö och en haspelrulle.

I denna artikeln så kommer vi att ge en introduktion till spinnfiske och gå igenom allt som du behöver veta för att ta ditt fiske till nästa nivå.

Utrustning för spinnfiske

För att börja med spinnfiske behöver du ha grundläggande utrustning som ett spö, en rulle, en fiskelina och någon form av bete. Det finns dock en mängd olika valmöjligheter när det gäller denna typ av utrustning.

Därför går vi igenom utrustningen som du behöver mer ingående nedan.

Spön för spinnfiske

När det gäller spön finns det först och främst två olika typer av fiskespön, spinnspön och haspelspön. Skillnaden mellan dessa två är hur spön är konstruerade för att att böjas.

Ett spinnspö har rullen på ovansidan och spöt kommer att böja sig med spöringarna på ryggen, medan ett haspelspö har rullen på undersidan och spöt böjer sig därför tvärt om.

Spinnspön är däremot klassade precis som haspelspö, och det spelar generellt inte så stor roll vad du väljer, utan det är mer vad man själv föredrar. Däremot så är haspelspön de allra vanligaste fiskespöna.

Fiskespön kan också ha olika längder och kastvikter. Längre spön ger vanligtvis en längre kastavstånd och är därför bra om du planerar att fiska från land, medan kortare spön lämpar sig bättre om du fiskar från ett begränsat utrymme eller från en båt.

Klassvikten avgör hur mycket påfrestning som ditt fiskespön kommer att klara av, samt för vilken typ av drag som spöet lämpar sig.

Om du ska köpa ett fiskespön så är Abu, Daiwa och Shimano några bra märken på fiskespön, där du kommer kunna förvänta dig kvalité generellt sätt.

Ett av mina favoritspön är Shimano Catana 210cm med en kastvikt på 14-40 gram. Detta är det fiskespöet som jag hade rekommenderat till nybörjare.

fiskespö och rulle

Rulle för spinnfiske

När det sedan kommer till fiskerullar för spinnfiske så finns det tre olika typer av rullar att välja mellan:

  • Haspelrulle
  • Inkapslad haspelrulle
  • Multirulle

Bland dessa tre så är haspelrullen helt klar den vanligaste rullen och den passar bra för både nybörjare och erfarna fiskare. Den är lätthanterlig och ger bra kontroll över linan.

En inkapslad fiskerulle lämpar sig kanske mer åt dem som har en lägre kontroll över fiskelinan och det är framförallt enkelt att komma igång med en inkapslad haspelrulle. Du behöver bara hålla inne tryckknappen under kastet och sedan veva hem betet.

Multirullen är kanske den mest avancerade typen av rulle för spinnfiske, och den lämpar sig bäst för tyngre beten och erfarna fiskare. Detta beror på att multirullen är mer avancerad och kräver lite mer träning och erfarenhet för att användas effektivt.

Som nybörjare är det en haspelrulle som jag rekommenderar dig att införskaffa. En haspelrulle är lätt att använda och ger bra kontroll över linan.

En bra haspelrulle som jag hade rekommenderat till nybörjare är Savage Gear SG2 2500H FD, vilket är en mycket prisvärd haspelrulle om man ser till priset.

För att se till att din fiskerulle håller länge så är det också viktigt att tänka på att rengöra och smörja fiskerullen. Detta är också extra viktigt om du fiskar i saltvatten. Det går utmärkt att rengöra rullen med tvål och vatten.

Lina för spinnfiske

När det sedan kommer till linor så finns det tre typer av fiskelinor för spinnfiske: nylonlina, flätad lina och fluorocarbonlina. Varje typ av lina har generellt sätt sina egna fördelar och nackdelar.

Nylonlina är den vanligaste typen av fiskelina och är en bra allround-lina. Den är lätt att kasta och har en viss elasticitet som gör det lättare att hantera fisken vid kroken.

Flätad lina är en stark och tålig lina som är gjord av flätade fibrer. Den är mindre elastisk än nylonlina, vilket ger en bättre känsla och mer kontroll när man fiskar.

Flätad lina är också tunnare och starkare än nylonlina, vilket gör det möjligt att kasta längre och fiska djupare. En nackdel med flätad lina är att den kan vara svår att hantera och kräver mer erfarenhet än nylonlina.

Fluorocarbonlina är en annan typ av lina som har blivit alltmer populär på senare år, som lämpar sig bra i tuffa där exempelvis förhållanden där nötning från stenar och träd kan förekomma.

Som nybörjare så hade jag antingen valt att köpa nylonlina eller en flätad lina, och om jag måste välja en så hade jag nog valt flätlina med en tjocklek på 20-23 MM.

en man som håller i abborre

Hur kastar man med ett fiskespö?

Att kunna kasta bra med ett fiskespö är en viktig del inom fisket och kan kräva lite övning för att bemästra.

  1. Släpp igenom lite lina så att betet hänger ner cirka 1-2 decimeter från änden på spöt.
  2. Greppa spöt med din dominerande hand och flytta rullens bygel till ett öppet läge med den andra handen.
  3. Håll linan med din dominerande hand och dra spöet bakåt så att det blir en 30 graders vinkel.
  4. För sedan kastspöt framåt i en snabb, men samtidigt kontrollerad rörelse.
  5. När spöaccerlerationen är som högst så släpper du sedan linan och låter betet flyga.
  6. När drag har landat i vattnet så väntar du sedan 1-3 sekunder och börjar sedan veva in betet med rullen för att locka fisken.

Det är viktigt att öva på att kasta med spöt så att du kan bli mer bekant med tekniken och förbättra din precision.

wobbler

Olika typer av fiskedrag

När man väljer bete för spinnfiske är det viktigt att ta hänsyn till fisken man vill fånga. Det finns en mängd olika beten att välja mellan, till exempel wobbler, jiggar, spinnare och skeddrag.

Wobbler

Wobbler är en typ av bete som försöker efterlikna rörelserna hos en simmande fisk. Det finns en mängd olika storlekar, färger och former att välja mellan.

Wobblers brukar vara ett bra alternativ för att fånga en mängd olika rovfiskar såsom gädda, gös och abborre beroende på wobblerns storlek.

Det finns också flera olika typer av wobblers. Poppers är exempelvis wobblers som går på vattenytan, medan flytande är wobblers som flyter men som sedan dyker när du börjar veva.

Spinnare

Spinnare är ett annat populärt bete för spinnfiske som består av en metallkropp och en roterande sked. När skeden roterar genom vattnet skapar den vibrationer som lockar fisken att hugga.

Spinnare finns i många olika storlekar, färger och former, och lämpar sig framförallt väldigt bra för abborrfiske, men det går också att fånga andra typer av rovfiskar med en spinnare.

Jigg

Jiggar är ett annat vanligt bete för spinnfiske. De består av en krok med en metall- eller blyvikt, som man fäster en mjuk plastkropp på som efterliknar en fisk.

Jiggar går att fiskas på olika sätt genom att man vevar in linan med varierande hastighet och rörelser. Detta gör att jiggen simulerar en skadad eller rörlig fisk och kan locka fisken att hugga.

Skeddrag

Skeddrag är ett annat vanligt bete som består av en metallsked som är fäst vid en krok, och det är kanske det mest klassiska betet som nybörjare ofta tänker på.

Faktum är att skeddrag heter just skeddrag för att man förr i tiden använde riktiga bordsskedar, som man sedan fäste krokar på och fiskade med.

Skeddrag finns däremot idag i alla möjliga färger och storlekar, och skeddragens rörelser brukar i många fall efterlikna en skadad fisk.


Du kanske också gillar