abborrfiske med dropshot

Fånga Abborre med Dropshot: En Guide Till Dropshotfiske

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Har du hört talas om dropshotfiske men inte riktigt förstått vad det innebär eller varför det är så effektivt? Kanske har du sett en sportfiskare vid vattnet med en underlig rigg, och undrat över vad det är de gör.

Dropshotfiske har väckt stor uppmärksamhet inom sportfisket under de senaste året på grund av dess effektivitet. Men varför är det så effektivt? Hur kan du använda det för att förbättra dina chanser att fånga fler abborrar? Och vad behöver du för utrustning för att komma igång?

I denna artikel ska vi utforska allt detta och mycket mer. Vi kommer att ta dig steg för steg genom processen att fiska abborre med dropshot, från att välja rätt utrustning till att anpassa dina tekniker till olika förhållanden.

Vad är Dropshotfiske?

Dropshotfiske är en teknik inom sportfiske som innebär att man använder en speciell dropshotrigg där en vikten är fäst i änden av huvudlinan och en krok med bete är fäst en bit ovanför vikten på huvudlinan.

Dropshotriggen gör att betet svävar ovanför botten, vilket gör betet mycket attraktivt eftersom betet kan röra sig mer fritt och efterlikna en skadad liten fisk, vilket blir en frestande måltid för en hungrig abborre.

Eftersom vikten är den enda delen av riggen som vidrör botten, minskar även risken för att fastna i bottenvegetation. Detta gör tekniken idealisk för att fiska i områden med komplex bottenstruktur, vilket ofta är de platser där abborren håller till.

Dropshotfiske tillåter också en hög grad av kontroll och känslighet. När en fisk biter på betet känner du det direkt, vilket möjliggör snabba mothugg. Detta är särskilt viktigt vid abborrfiske, då dessa fiskar ofta är snabba med att släppa ett bete.

Utrustning för Dropshotfiske

För att lyckas med dropshotfiske behöver du rätt utrustning. Nedan följer en detaljerad genomgång av vad du behöver för att komma igång med denna effektiva fiskemetod.

Spön för Dropshotfiske

När det kommer till spön för dropshotfiske finns det särskilda dropshotspön på marknaden. Dessa är vanligtvis utformade för att ge den perfekta balansen mellan känslighet och styrka, vilket är avgörande när du använder denna teknik.

Men personligen föredrar jag att använda finesspön när jag fiskar abborre med dropshot. Dessa spön är kännetecknade av en lätt konstruktion och en snabb aktion, vilket ger dig en utmärkt känsla för vad som händer med ditt bete under vattnet och gör det möjligt att snabbt sätta mothugg när du känner ett napp.

Rullar för Dropshotfiske

Rätt rulle är också viktigt för dropshotfiske. En rulle i storlek 2000 eller 2500 är optimal för denna fiskemetod. Dessa rullar ger tillräckligt med linutrymme utan att bli för tunga och klumpiga.

Dessutom erbjuder de ofta en mjuk och jämn linutmatning med tunnare lina, vilket är särskilt viktigt för att kunna göra precisa och kontrollerade kast med din dropshotrigg.

Linan för Dropshotfiske

När det gäller lina, föredrar jag att använda flätlina i storlek 0,12 när jag fiskar abborre med dropshot. Min personliga favorit är Berkley FireLine Ultra 8 Carrier flätlina.

Dessutom ger flätlina mycket lite sträckning, vilket innebär att du kan sätta mothugg omedelbart när du känner ett napp. Dess tunna diameter gör också att du kan använda en lättare vikter.

Mer specifik Dropshotutrustning

Förutom spö, rulle och lina, behöver du också några specifika delar för att montera din dropshotrigg. Dessa inkluderar dropshotvikter, som vanligtvis är av bly eller tungsten och formade för att kunna glida lätt över botten.

Du kommer också att behöva speciella dropshotkrokar samt tafsmaterial, som vanligtvis brukar vara i fluorocarbon.

När det gäller beten, finns det en mängd olika alternativ att välja mellan, inklusive plastmaskar och olika dropshotjiggar.

dropshotjiggar

En av mina personliga favoriter är däremot Daiwa Prorex Skinny Worm, som riktigt vaknar till liv i vattnet och fungerar perfekt för abborrfiske med dropshot.

Att Rigga för Dropshot

För att rigga för dropshotfiske behöver du några olika saker. Först behöver du en krok. Speciella dropshotkrokar finns tillgängliga, men en vanlig krok av storlek 4-8 fungerar också bra för abborrfiske.

Sedan behöver du en dropshotvikt. Viktens storlek kan variera beroende på vattendjup och ström, men en bra startpunkt är en vikt på 7-14 gram.

Linan är också viktig, och som tidigare nämnts, fungerar en flätlina i storlek 0,12 bra för dropshotfiske. Sen behöver du också ett bete. Ofta används mjuka plastbeten för abborrfiske med dropshot, men levande beten kan också vara mycket effektiva.

Att Montera Riggen

För att montera din dropshotrigg börjar du med att fästa kroken på linan. Du kan använda en Palomar-knut för detta, vilket är en stark och pålitlig knut.

När du har fäst kroken på linan, är det dags att fästa vikten. Vikten ska fästas längst ned på linan, ungefär 30-60 cm under kroken. Denna distans kan justeras beroende på hur nära botten du vill att ditt bete ska sväva.

Nästa steg är att välja och fästa ditt bete. När du fiskar abborre med dropshot kan du prova med mjuka plastbeten som liknar småfisk eller insekter, som abborren äter. Jag själv använder exempelvis beten som liknar små kräftor eftersom det finns i mitt fiskevatten.

Dropshotrigg

När ska man använda dropshot för att fiska abborre?

Dropshotfiske kan vara effektivt när som helst på året, men det kan vara särskilt effektivt under kallare perioder, såsom på våren och sent på hösten, när abborren ofta står stilla på botten.

Under dessa tider kan det svävande betet i en dropshotrigg vara precis den trigger som behövs för att locka en ovillig abborre att hugga.

Normalt sätt så ska man också leta efter platser med mycket vegetation, nedfallna träd eller steniga strukturer. Ett område med en mer varierad bottenstruktur kan det vara en bra plats att prova dropshotfiske.

Dropshotfiske kan också vara extremt effektivt när du vet att det finns abborre i området. Detta beror på att dropshotfiske ofta innebär ett mer stillsamt och långsamt fiske.

Om du behöver täcka en stor vattenyta för att lokalisera var abborren håller till, kan andra metoder, såsom spinnfiske, vara mer effektiva. Men när du väl har hittat abborren, kan dropshotfiske vara en mycket effektiv teknik för att fånga dem.


Du kanske också gillar