fiska abborre

Fiska Abborre - Guide för abborrefisket

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Det är inte ovanligt att abborren är den första fisken man fångar som nybörjare, för vem metade inte abborre med mask som ung?

Men hur fångar man egentligen de där riktiga stora abborrarna? Detta är något som vi kommer att titta närmare på i denna guiden.

I denna artikeln kommer vi titta närmare på några av de bästa betena och metoderna för att höja ditt abborrefiske.

Fakta om Abborren

Abborren är en fisk som hittas i de flesta sjöar och vattendrag runt om i Sverige, såväl som i kustområdena i Östersjön och Bottniska viken.

Abborrar föredrar en varierad diet som består av djurplankton, insektslarver, kräftdjur och små fiskar, men när den växer sig större övergår den till att endast äta fisk och kräftdjur.

Honan kan bli upp till 50 centimeter lång och väga över 3 kg, medan hanen sällan väger mer än 1 1/2 kg.

Det svenska rekordet för abborre hålls av Gary Wickins som lyckades fånga en abborre på 3150 gram. Abborren fångades ute på Hällers myr med pimpel med hjälp av två maggot agnade på en trekrok.

Abborren leker mellan april och juli på grunt vatten där äggsträngarna ofta fästs på vegetation. Det är inte ovanligt att kustbeståndet av abborre vandrar upp i sötvatten för att leka.

Under sommaren när vattnet är varmare så samlas abborren gärna i vegetation på grundare vatten, medan under vintern så söker sig till abborren djupare bottnar där vattnet är varmare.

Vilket bete är bäst för abborre?

Vilket bete man väljer att använda beror vanligtvis på flera faktorer, som vattnets temperatur, ljusförhållanden, och vad abborren normalt äter i området.

Normalt sätt så är det inte ovanligt att man provar flera beten för att se vilket som fungerar bäst under den dagen.

Nedan går vi igenom några populära abborrbeten och fiskemetoder som vanligtvis används för att fånga storra abborrar.

Jiggar

En jigg är mjuk plast- eller gummiimitation av en fisk som fästs på en jigghuvudets krok. Detta är ett mycket populärt bete för att fånga abborre, särskilt stora abborrar.

Jiggar efterliknar på ett realistiskt sätt byten som abborren normalt äter såsom mört och löja, och de kan fiskas på många olika sätt.

En bra allround storlek för jigg till abborre brukar vara runt 8-9 cm i längd. Det är också bra att ha jiggar i varierande vikter från 3-12 g så att man kan fiska på olika djup.

När man fiskar abborre på sommaren och vill fånga de riktigt stora abborrarna brukar däremot större jiggar på runt 10-12 cm och en tyngre jiggskalle för att nå djupare vatten vara effektivt.

När man fiskar med jigg så ska man också tänka på att anpassa hastigheten efter rådande vattentemperatur, och att variera hastigheten på beten för att locka till hugg.

Spinnare

Spinnare är en annan typ av bete som brukar vara effektivt vid abborrfisket. Spinnare har en roterande metallblad som skapar vibrationer i vattnet, vilket lockar till sig fisken.

Spinnare finns i en mängd olika storlekar och färger och kan fiskas på grunt eller djupt vatten.

Två spinnare som är väldigt populär är Abu Garcia’s Droppen och Abu Garcia’s Droppen. Om du vill ha fler tips kan du läsa vår artikel om bästa spinnaren.

När du fiskar med spinnare behöver du dock tänka på att du också kan få många andra fiskar på kroken såsom gädda, gös och öring.

Wobblers

Wobblers är annan typ av bete som är utformad för att efterlikna rörelserna hos en riktig fisk. De rör sig genom vattnet i en slingrande rörelse, vilket kan locka till sig abborren.

Wobblers finns i en mängd olika färger och storlekar och kan fiskas på både grunt och djupt vatten. Wobblers kan vara mycket effektiva när man vill locka till sig stora abborrar.

Två bra wobblers för abborrfisket är RAPALA SHAD RAP ELITE och Westin’s BuzzBite.

Mete med betesfisk

En annan populär metod för att fånga stora abborrar är att mete med betesfisk. Detta innebär att man metar med en död mört eller löja vilket brukar vara effektivt för att fånga de stora abborrarna.

När du riggar betesfisken så är det vanligt att man fäster kroken genom i nospartiet på betesfisken, alternativt så kan du fästa kroken i ryggen, precis framför ryggfenan.

Både bottenmete och flötmete är också effektiva tekniker för att fånga abborre, och kan användas för fiske med betesfisk.

man håller abborre i handen

Vilka fiskevatten är bäst för abborre?

Abborre går att fånga i nästan alla sjöar runt om i Sverige, men det finns några fiskevatten som sticker ut lite extra när det gäller att fånga riktigt stora abborrar.

Några av de sjöar och vattendrag där man fångar väldigt stora abborrar är Kalmarsund, Hossmoån, Vallsjön, Rögle dammar, Misterhult Skärgård och Hällers myr.

När det gäller fiskemetoder för att fånga de riktigt stora abborrarna så finns det några fisketekniker som sticker ut.

Många stora abborrar fångas med jigg, och den klassiska Westin Shad Teez Jigg, men mete med olika typer av småfisk såsom mört och löja verkar också fungerar väldigt bra.

Abborrfisket under olika årstider

Under olika tider ser abborrfisket lite olika ut. Abborren rör sig och brukar vara mer eller mindre aktiva under olika delar under året. Men det finns fortfarande goda chanser till fångst om man anpassar sin fiskemetod.

Fiska abborre på våren

Under den tidiga våren, såsom under mars och tidigt april, är vattnet fortfarande väldigt kallt och då brukar abborren stå nära områden intill stora djup. Detta gör att jiggfiske där du fiskar nära botten är en väldigt effektiv teknik.

Om vattnet fortfarande är väldigt kallt kan fisken också vara lite trög, och då kan mer långsamma fisketekniker som ned-fiske och dropshot fungera väldigt bra. Dessa tekniker låter dig fiska mycket långsamt, vilket ger mer tid för abborren att hugga.

Lite senare in på våren (senare april och maj) blir däremot abborren allt mer upptagen med att förbereda sig inför leken, vilket kan vara en väldigt rolig fisketid. Då brukar de större abborrarna förflytta sig närmare land och också röra sig in till åar om fisken bor i skärgården.

Fiska abborre på sommaren

Under sommaren brukar abborrfisket vara väldigt bra. Då blir vattnet varmare och fisken blir mer aktiv vilket gör det enklare att fånga.

När man fiskar abborre under sommaren brukar fisken också gå att hitta på de flesta platserna på sjön, men om det är mycket varmt söker sig gärna abborren till de djupa områdena.

När man fiskar abborre under sommaren kan du i regel också fiska snabbare än vad du tror. Använd också gärna beten som har rörelser, ljud och vibrationer för att sätta fart på sommarabborren. Detta gör att beten som spinnare, crankbaits och jerkbaits kan vara väldigt effektiva.

Fiska abborre på hösten

Under hösten har man ofta goda chanser att fånga riktigt stora abborrar. Det är inte ovanligt att de större fiskarna rör sig till lite grundare vatten för att jaga och äta upp sig inför vintern, vilket gör att man har goda chanser även från land.

Testa gärna att fiska med lite större beten under hösten, såsom större jiggar eller crankbaits, för chans för de lite större individerna. Testa gärna beten både i naturliga färger som grått/brunt/silver och mer skarpa färger i gult och grönt.

Senare under hösten när vattnet blir kallare brukar däremot ännu en gång dropshot och nedfiske vara väldigt effektivt när vattnet blir kallare igen och abborren söker sig till de djupare områdena på sjön.

Läs mer: Fiska abborre på hösten

Fiske abborre på vintern

Under vintern hittar du nästan bara abborren nära botten där vattnet är något varmare, så då är det ännu en gång viktigt att du fiskar djupt.

De populäraste metoderna under vinterfisket efter abborre är pimpel med pirkar och då är Vänerpirken, Vimpirken och Bergmanpirken tre populära val.

Om du upplever att fisken är trög kan du också testa att agna med maggot eller mask då detta brukar vara väldigt effektivt för abborre under vintern.

Om du vill fånga större abborrar kan även ismete med betesfisk såsom löja eller mört vara väldigt effektivt.


Du kanske också gillar