Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

fin abborre

De 10 bästa fiskedragen för abborre - Bästa abborrbetena

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Vill du fånga fler eller kanske också större abborrar? Då behöver du välja rätt bete, men vilka beten är egentligen bäst för abborre? Oroa dig inte, vi är här för att hjälpa dig!

Abborren är en fisk som är känd för att hugga på en mängd olika beten. Några av de mest populära betena för abborre inkluderar hårdbeten, olika ytbeten, wobblers, vibrationsbeten och jiggar. Var och en av dessa beten har sina egna unika egenskaper och fördelar.

I den här artikeln kommer vi att presentera de 10 bästa fiskedragen för abborre. Vi kommer att förklara vad varje bete är, hur det används och varför det är effektivt för att fånga abborre.

Så låt oss börja. Det är dags att gå igenom de bästa fiskedragen för abborre och ta ditt fiske till nästa nivå!

Wobblers för abborre

En wobbler är ett populärt fiskedrag som kan användas för att fånga en mängd olika fiskarter, inklusive abborre. Draget kännetecknas av sin speciella gång i vattnet, med en sida-till-sida rörelse - därav namnet "wobbler".

Denna rörelse efterliknar en skadad eller sjuk fisk, vilket utlöser rovfiskens instinkt att attackera. Wobblers finns också i olika former, storlekar och färger, vilket gör dem till en mångsidig del av varje fiskares utrustning.

Nedan går vi igenom två av de bästa wobblerna för abborre.

1. Salmo Hornet 4 cm wobbler

Salmo Hornet 4 cm wobbler är det hemliga vapnet för varje framgångsrik abborrfiskare. Detta populära betet är känd för sin förmåga att fånga abborre, men också arter som öring och harr.

Det unika med denna wobbler är dess energiska och frestande simrörelse, som abborren har svårt att motstå. Draget har ett djup på omkring 1,5 m vid kast och upp till 2,0 m vid trolling.

Så om du är seriös med ditt abborrfiske, bör du överväga Salmo Hornet 4 cm. Detta lilla bete kan göra stor skillnad i ditt nästa fiskeäventyr.

2. Rapala Countdown 7 cm

Rapala CountDown är en annan wobbler som tagit abborrfisket till nya höjder. Den här sjunkande wobblern har en mer intensiv rörelse jämfört med Rapala Original, och erbjuder därmed en oemotståndlig attraktion för abborre.

Det som verkligen gör Rapala CountDown speciell är dess förmåga att fiska med precision på olika djup. Dess unika "CountDown"-teknik låter dig räkna sekunderna det tar för betet att sjunka, vilket ger dig total kontroll över betets djup. Den sjunker med en hastighet av cirka 30 cm per sekund, och genom att justera dina räkningar kan du få den att simma nära ytan eller dyka djupare.

Men det är inte allt. Den är också effektiv för att locka abborre i mellanlagret till hugg. Denna mångsidighet och precision gör Rapala CountDown till ett drag du bara måste ha i din beteslåda. När det gäller abborrfiske, är Rapala CountDown definitivt ett bete som levererar resultat, gång på gång.

Ytbeten för abborre

Ytbeten erbjuder en unik och spännande fiskeupplevelse. Dessa drag simmar på eller precis under ytan, vilket ofta resulterar i kraftfulla och dramatiska hugg. Denna typ av beten är också särskilt effektiva under varmare månader, tidig morgon eller sen kväll, när abborren är som mest aktiv.

Nu ska vi introducera två utmärkta ytbeten för abborrfiske: Rapala Skitter Pop 7 cm och Heddon Super Spook Jr 14g. Dessa beten har unika egenskaper som kan förbättra ditt ytfiske avsevärt.

3. Rapala Skitter Pop 7 cm

Rapala Skitter Pop 7 cm är ett ytbete som ger abborrfisket en helt ny dimension. Dess skålformade hakskeden skapar livliga rörelser på ytan, som lockar till sig abborrar med sitt unika ljud och mönster.

Även om detta bete tidigare mest användes för gäddfiske, har dess effektivitet vid abborrfiske varit en positiv överraskning.

Det mest spännande med Rapala Skitter Pop, utöver dess effektivitet, är hur roligt det är att fiska med. Huggen blir synliga och dramatiska vilket bidrar till upplevelsen. Med detta bete i din fiskeutrustning är du rustad för abborrfiske i alla slags väder och temperaturer.

4. Heddon Super Spook Jr 14g

Heddon Super Spook Jr är ett ytbete som abborrfiskare inte bör missa, särskilt de som vill fånga stora abborrar. Med sin längd på 9 cm och vikt på 14g, är Super Spook Jr perfekt dimensionerad för att locka till sig större rovfisk.

Super Spook Jr och dess större motsvarighet, Super Spook, har länge varit ledande på marknaden när det kommer till ytbeten. Deras framgång beror på deras kvalitet och design, som har visat sig oöverträffad gång på gång.

En av de största fördelarna med Super Spook Jr är dess robusta konstruktion. Detta bete är byggt för att klara av allt, från hårt kämpande abborrar till riktigt stora gäddor.

Jiggar för abborre

Jiggfiske är en otroligt populär fiskemetod när det kommer till abborrfiske. Dessa mjuka beten ger ett livligt och lockande rörelsemönster som abborre ofta finner oemotståndligt.

Flexibiliteten med jiggar ligger också i möjligheten att anpassa deras storlek, färg och presentation för att matcha de förhållanden du fiskar i.

Här kommer vi att gå igenom två jiggar som har visat sig särskilt effektiva när det gäller abborrfiske: Westin ShadTeez och Strike Pro Piglet Shad.

5. Westin ShadTeez 9cm

Westin ShadTeez är inte bara en jigg, det är en framstående spelare i abborrfiskets värld. Dess unika design, med en hög kropp och bred, paddlande stjärt, skapar ett oemotståndligt rörelsemönster som trollbinder även den mest passiva abborren.

Även vid låg hastighet rör sig ShadTeez på ett sätt som lockar abborre att hugga. Dessutom tillåter dess flexibilitet olika tekniker för att anpassa presentationen efter specifika fiskeförhållanden.

ShadTeez erbjuder dessutom en hög grad av realism med sina realistiska ögon och handmålade detaljer, vilket ytterligare ökar dess attraktionskraft. Med en längd på 9 cm och vikt på 7 g är det ett ideal val för alla abborrfiskare.

6. Strike Pro Piglet Shad 8,5 cm

En annan riktigt bra jigg för abborrfiske är Piglet Shad 8,5 cm. Inspirerad av sina "Pig"-släktingar, men med en egen unika twist, Piglet Shad erbjuder en effektiv lösning för både abborre och gös.

Det som verkligen utmärker Piglet Shad är dess balanserade konstruktion. Med sin saltade mage håller den sig stadigt i vattnet, även under sjunkfasen, vilket garanterar en kontinuerligt attraktiv rörelse.

Piglet Shad rundade stjärt genererar en reflekterande effekt, och dess fördjupningar på rygg och mage gör den enkel att rigga och förbättrar krokningspotentialen. Det är verkligen en mångsidig jigg, som fungerar utmärkt både med offset-krok och traditionella jigghuvuden.

Vibrationsbeten för abborre

Vibrationsbeten, eller blade baits, är en annan typ av bete som blivit allt populärare i abborrfisket. Dessa beten, som skapar intensiva vibrationer i vattnet när de rör sig, är mycket effektiva för att locka abborre, särskilt under perioder då fisken är mindre aktiv.

Olika beten erbjuder olika vibrationsmönster och simrörelser, vilket gör dem anpassningsbara till olika situationer och förhållanden. Nedan är två exempel på utmärkta vibrationsbeten för abborrfiske.

7. Berkley Powerblade 4,9 cm

Berkley Powerblade 4,9 cm är ett vibrationsbete av hög kvalitet som särskilt har blivit uppskattad bland abborrfiskare. Tillverkat av 0,9 mm rostfritt stål, har detta bete en kraftfull, fladdrande rörelse som skapar starka vibrationer i vattnet.

Dessa vibrationer kan känna av abborren på långt håll, vilket gör det till ett ypperligt val för att locka fisken, även på större djup. Även om Powerblade primärt är känt som ett abborrbete, kan det också användas framgångsrikt vid fiske efter gös och andra rovfiskar.

8. Savage Gear Crazy Swim Jig 8,5 g

Savage Gear Crazy Swim Jig 8,5 g tar abborrfisket till en ny nivå med sin kraftfulla och oregelbundna rörelse. Namnet antyder betets unika egenskap - det skapar en "galen", vibrerande gång i vattnet som abborrar inte kan motstå.

Betets fransade krage och V-formade stjärt skapar en fascinerande och livfull rörelse, vilket gör det mycket attraktivt för abborre och andra rovfiskar.

Tillverkat av rostfritt stål, både kroppen och spinnaren, erbjuder Savage Gear Crazy Swim robusthet och hållbarhet i en liten förpackning.Detta är ett vibrationsbete som verkligen lever upp till sitt namn och kommer att göra ditt abborrfiske "lite galen" på det bästa sättet.

Spinnare för abborrfiske

Spinnare är utmärkta beten för abborrfiske. De erbjuder ett brett spektrum av rörelser och färger som verkligen kan locka fram hugg från även den mest avvaktande abborren.

De roterande bladen på spinnarna skapar vibrationer i vattnet som abborrar kan känna av med sina sidolinjeorgan, vilket stimulerar till hugg. Spinnare är också lätta att använda, vilket gör dem till ett utmärkt val för alla typer av fiskare, oavsett erfarenhetsnivå.

Nedan presenteras två mycket effektiva spinnare för abborrfiske:

9. Myran Mira 10 g spinnare

Myran Mira 10 g spinnare är ett exempel på tidlös design som konsekvent levererar utmärkta resultat. Den här spinnaren är en äkta klassiker inom fiske som kan förknippas med många lyckade abborrfiskepass.

Den lätta konstruktionen av Myran Mira gör den enkel att kasta och dess extrema fiskande effektivitet gör den till en favorit bland fiskare.

Det unika med Myran Mira är att dess design är testad och bevisad att fungera under en mängd olika förhållanden, vilket gör den till en mycket pålitlig kompanjon vid abborrfiske.

10. Blue Fox Minnow Super Vibrax

Blue Fox Minnow Super Vibrax är en spinnare som är känd för sin otroliga kastlängd, vilket är särskilt betydande eftersom många spinnare ofta faller kort i detta avseende.

Den fiskformade kroppen och balanserade design garanterar en attraktiv gång i vattnet, samtidigt som skeden spinner även när betet sjunker, skapar en magnetisk lockelse för abborren.

En annan fördel är att den är designad för att minimera tvinnade linor, vilket gör din fiskeupplevelse ännu smidigare. Oavsett om du fiskar i strömmande eller stilla vatten, levererar Blue Fox Minnow Super Vibrax. Vill du kasta längre och locka abborrar från större avstånd? Då är denna spinnare ditt bästa val.

Andra beten för abborre

När det gäller abborrfiske kan naturliga beten vara ett effektivt alternativ till de tidigare nämnda hårdbetena, poppers, wobblers, jiggar och spinnare.

Levande och döda beten kan erbjuda en autenticitet i rörelse och lukt som ofta är svår att matcha med konstgjorda beten.

Levande beten

Levande maskar, framförallt daggmaskar, är klassiska beten för abborrfiske. De kan fiskas med en enkel krok och sänke, eller med ett flöte för att hålla dem på ett visst djup.

Småfisk som mört, löja, och nors kan också användas som levande beten. Dessa kan riggas antingen genom ryggen eller genom läpparna för att ge dem möjlighet att simma på ett naturligt sätt, vilket gör dem till ett lockande byte för abborre.

Döda beten

Döda beten, och fiskar som strömming eller mört, kan vara mycket effektiva när de fiskas nära botten och med bottenmete. Dessa beten kan presentera ett lätt byte för abborren, vilket kan locka till hugg även när abborren är mindre aktiv.

Inälvor från fisk eller små bitar av skaldjur kan också användas, särskilt i vattnet med långsammare ström eller i sjöar.

Metoden du väljer för att presentera ditt levande eller döda bete kan variera beroende på förhållandena. Kastmete kan vara effektivt för att komma ut från land när abborren jagar nära ytan, medan bottenmete kan vara bättre när abborren håller sig nära botten.

Vanliga frågor om abborrfiske

Vilken utrustning behöver jag för att fiska abborre?

För abborrfiske rekommenderas generellt sett en haspelrulle i storlek 2000 tillsammans med ett fiskespö i längden 7 fot och en kastvikt på 6-28 gram.

Tillsammans med detta hade jag valt en flätlina i storlek 0,12. Slutligen behöver du också fiskedrag, vilket bör inkludera olika beten som hårdbeten, poppers, wobblers, jiggar och spinnare.

Vilken sorts bete fungerar bäst för att fånga abborre?

Det finns en mängd olika beten som fungerar väldigt bra för abborrfiske, men några av de mest effektiva inkluderar de som vi gått igenom i artikeln, alltså hårdbeten, poppers, wobblers, spinnare och jiggar.

Det finns också många andra döda och levande beten som är väldigt effektiva för abborre. Mask är en klassiker, men det går också att fånga abborre på beten som löja, mört och räka.

Vilken tid på året är bäst för abborrfiske?

Det går att fiska abborre under större delen av året, men de bästa fisketiderna är ofta under vår och höst när abborren är som mest aktiv.

Under sommarmånaderna kan abborrfisket också vara bra, särskilt tidigt på morgonen och sent på kvällen. På vintern kan isfiske efter abborre med pirk och maggot också vara mycket framgångsrikt.

Hur stor kan en abborre bli?

Abborren kan väga cirka 3 kg och nå en längd på 50 cm, men det genomsnittliga exemplet är betydligt mindre. Abborrar som klassas som stora brukar vanligtvis väga omkring 1 kg eller mer.


Du kanske också gillar