deeper ekolod

Recension av Deeper Ekolod (Pro 2+)

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Förra helgen fick jag en ny fiskepartner vid min sida – en Deeper Pro 2+. Denna lilla enhet, som nu testats i både båt och från strandkanten, tror jag kommer ha en stor påverkan på mitt fiske under det kommande året.

Du bör dock veta att jag inte har superstora erfarenheter av ekolod sedan tidigare. Visst, under de tillfällen när vi har hyrt båt för fisketurer har jag stött på olika ekolod, och jag vet hur de fungerar, även om jag kanske inte är någon expert.

Låt oss nu ta en närmare titt på ekolodet Deeper Pro 2+. I denna recension går jag igenom mina initiala intryck och erfarenheter med de förväntningar jag hade.

Så fungerar Deeper Pro 2+

Kanske är du redan bekant med Deepers ekolod, men låt oss ändå snabbt gå igenom hur de fungerar.

För att sätta igång behöver du först koppla ihop ekolodet med din smartphone eller surfplatta. Det gör du genom att aktivera WiFi på din enhet och sedan slå på Deeper-enheten genom att lägga den i vattnet.

Deeper Pro 2+ kommer då automatiskt att söka efter och ansluta till din mobil eller surfplatta via WiFi, vilket skapar en direkt länk mellan din digitala enhet och ekolodet.

När ekolodet är länkat kommer det genast att samla in och sända information tillbaka till din smartphone genom Deeper-appen. Där kan du se information såsom vattentemperatur, djup, bottenstruktur och var fiskarna befinner sig.

Ekolodet sparar även ner all information kopplat till din fisketur. Det betyder att du kan gå tillbaka och analysera dina turer i efterhand. Detta är något som jag själv uppskattade väldigt mycket.

deeper ekolod

Första intrycket

Redan vid uppackningen av Deeper Pro 2+ var mitt första intryck starkt positivt. Den kändes direkt som en kvalitetsprodukt i handen, och att få igång den med min iPhone var förvånansvärt enkelt.

När jag väl började använda den, blev jag imponerad av den rika mängd information jag fick tillgång till. Detaljer som vattentemperatur, djup och bottenstruktur presenteras tydligt, och möjligheten att lokalisera fisk var riktigt roligt.

Jag stötte däremot på några mindre utmaningar. Till exempel, så förlorade ekolodet anslutningen till min telefon vid ett tillfälle, men jag upplevde att det blev bättre när jag stängde av data roaming.

Jag upplevde även vissa störningar i datainsamlingen, som potentiellt kunde ha påverkats av inställningen för enhetens känslighet. Dessutom blåste det en del och vågorna gjorde att Deeper skumpade runt lite efter båten som också kan ha påverkat datatransmissionen. Detta är dock bara teorier.

Men även om jag hade några mindre problem så är jag väldigt positiv. Det är däremot svårt att säga om jag kommer att fånga fler fiskar med min Deeper, men jag hoppas på det.

deeper appen

Fördelar med Deeper Pro 2+

  • Lätt att förstå och att sätta igång. Att ansluta Deepern till min telefon och börja samla in data tog ungefär 15 sekunder.
  • Mycket data finns tillgänglig såsom vattentemperatur, hastighet, djup och såklart möjligheten att se bottenstruktur och lokalisera fisk.
  • Appen sparar all historik så du kan titta tillbaka senare och spara lovande fiskeplatser.
  • Möjligheten att använda från både båt eller land genom att kasta ut den.

Nackdelar med Deeper Pro 2+

  • Appen drar väldigt mycket batteri på telefonen så jag rekommenderar att du tar med dig en Powerbank. Min iPhone 12 gick från 80 till 20 procent på ungefär 1,5 timmar.
  • Den kan tappa kontakten med enheten, men det blir bättre om man stänger av Data roaming.
  • Något känsligt för dåliga miljöförhållanden. Starka vågor kan försvåra för enheten och leda till störningar vid datainsamlingen.

Pris och värde för pengarna

En Deeper Pro 2+ kostar lite över 3 tusen kronor, vilket är rätt så mycket. Samtidigt upplever jag att det är värd det priset om man fiskar mycket.

Jag tror att det finns en stor fördel med att ha en Deeper. Särskilt om man fiskar mycket från land och vill utforska nya fiskeplatser, vilket jag planerar att göra under detta året.

Min plan under 2024 är nämligen att utforska en hel del nya vatten runt Göteborg. Och det hjälper mycket att få reda på mer hur bottenstrukturen ser ut där man fiskar m.m., vilket en Deeper kan hjälpa dig med.

Dessutom om man fiskar från båt kan det vara ett billigare alternativ jämfört med att köpa ett “riktigt ekolod” från exempelvis Lowrance eller Simrad.

Sen finns det också en hel del ekolod som är billigare än Deeper Pro 2+, och det går att hitta andra ekolod för omkring 1500 kronor, såsom Garmin STRIKER Cast.

Dessa billigare ekolod brukar däremot inte ha GPS, och de spelar inte heller in den fisketur som Deeper Pro 2+, vilket var något som jag själv letade efter ha.

Är då Deeper Pro 2+ värd sin prislapp? Absolut. Det handlar inte bara om att det är ett portabelt ekolod av hög kvalitet, utan också om hur dess mångsidighet och smarta funktioner öppnar upp nya dörrar för ens fiske. Jag är i alla fall övertygad om att det kommer att göra en stor skillnad för mina fisketurer det här året.


Du kanske också gillar