hällefrunda fångad i norge

Fiska i Norge: Ta Del av Skandinaviens Guldgruva!

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Norge är ett land som lockar fiskeentusiaster från hela världen på grund av sina rika och varierande fiskevatten. Få länder kan mäta sig med Norges mångfald av fiskarter och unika fiskemiljöer.

Från de kalla, klara vattnen i de djupa fjordarna, där havsfiskar såsom torsk, kolja och sej finns i överflöd, till de livliga älvarna som är hem till några av världens största och mest eftertraktade laxar, erbjuder Norge en fiskeupplevelse som ingen plats kan erbjuda.

Med denna artikel vill vi ge dig en omfattande guide till Norges förtrollande fiskevärld, oavsett om du är en nybörjare som vill utforska landets fiskepotential eller en erfaren fiskare som är redo att ta dig an en ny utmaning.

Förberedelser inför fiskeresa till Norge

Att fiska i Norge är en oförglömlig upplevelse, men att förbereda sig väl är avgörande för att få ut det mesta av din fiskeresa.

I den här delen av guiden kommer vi att gå igenom viktiga aspekter att tänka på innan du packar väskan och ger dig av mot Norges fiskevatten.

Rekommenderade tider på året för olika fiskarter

Norge erbjuder möjligheter för fiske året runt, men vissa perioder är bättre för specifika fiskarter.

Havsfiske, till exempel, kan bedrivas under hela året, men fisken förflyttar sig till olika platser beroende på vattentemperatur och årstid, men mellan mars och oktober brukar ofta vara den optimala perioden för havsfiske.

För insjöfiske är sommaren den bästa tiden för fiskarter såsom bäcköring, öring och röding. Samma sak gäller för laxfisket. Det är först under sommarmånaderna som laxen vandrar upp i älvar och åar, och det är också då som du bör fiska om du vill fånga lax.

Beroende på var du fiskar i Norge, så kan däremot laxfiskesäsongen börja under olika tider. I Nord-Norge börjar laxfiskesäsongen ofta några veckor senare än i södra delen av landet, men generellt sett pågår säsongen från juni till augusti.

Välja rätt fiskeutrustning för Norge

Att ha rätt utrustning är avgörande för en framgångsrik fiskeresa, och när du planerar att fiska i Norge är det viktigt att vara väl förberedd. Utrustningen varierar beroende på vilket fiskevatten du besöker och vilka fiskarter du vill fånga.

För havsfiske behöver du havsfiskespön och rullar som kan hantera den större och kraftfullare fisken som finns i havet. Ett spö som jag gillar mycket är PENN Squadron II Travel Boat spinnspö. Det har en kraftig ryggrad, men samtidigt en bra aktion så att man kan känna av huggen bra.

Tillsammans med spöt behöver du en kraftig multirulle, och välj gärna en rulle med högre linkapacitet. Ibland är det vanligt att man kan fiska upp till 200 meters djup, och man behöver mycket lina för att kunna komma ner till botten.

Beten bör sedan anpassas efter de fiskarter du planerar att fånga. Traditionella rundpilkar är väldigt effektiva för torsk och andra bottenlevande fiskar som lubb och långa. Om du istället är ute efter sej så är häcklor väldigt effektiva, välj också gärna häcklor som finns i flera olika färger eftersom sejen bryr sig en del om färg i min mening, grönt och rött tycker jag fungerar bäst.

Om du istället ska fiska i sjöar bör du använda lättare spön och rullar. Ultralätta haspelspön fungerar bäst för att fånga öring och röding, medan mellanlätta spön och rullar är lämpliga för gäddfiske.

Flugfiskeutrustning kan också vara användbar om du vill fiska i älvar och åar, och särskilt om du vill fånga arter som lax.

Det går dock att fiska med fluga om du använder haspelutrustningen tillsammans med bombarda eller dropshot där du har flugan som upphängare på linan.

Norska fiskeregler och licenser

För att fiska i Norge måste du vara medveten om och följa de lokala reglerna och lagarna. Det innebär att du behöver köpa ett fiskekort när du ska fiska i älven eller insjöar. Detta köper du vanligtvis hos inatur.no. Om du däremot ska fiska i havet så behövs inte något fiskekort.

Om du även ska fiska under sommarmånaderna och i vatten där det finns vandrande fiskar, såsom lax och havsöring, behöver du också köpa en fiskelicens. Fiskelicensen kostar 310 NOK och går att köpa hos Miljødirektoratet.

Var också noga med att följa regler om fiskeförbud, minimimått och säsonger för olika fiskarter. Det är även viktigt att vara medveten om regler kring fiskebegränsningar, fångstrapporter och eventuella skyddade områden.

Fiskeområden och fiskarter i Norge

Norges rika och varierade fiskevatten erbjuder något för alla, oavsett om du är intresserad av havsfiske, insjöfiske eller fiske i älvar och åar.

I den här delen av guiden kommer vi att utforska de olika fiskeområdena och fiskarterna som du kan stöta på i Norge, samt tips och tekniker för att fånga dem.

fiske i norsk fjord

Havsfiske

I Norge stöter man på två typer av havsfisken, både i fjorden och ute på det öppna havet. Om du är ute efter torsk och hälleflundra så bör du söka dig till kusten där havet öppnar upp, medan fiskar som sej och kolja brukar gå utmärkt att fiska längre in i fjorden.

Vi fiskade exempelvis i Etnefjorden nyligen och inne i fjorden fick vi gott om sej på omkring 3-4 kg. Det fanns också en del långa, men vi fick knappt någon torsk alls. Det var först när vi åkte längre ut i fjorden, mot det öppna havet som vi fick torsk.

Om du är ute efter att fiska hälleflundra behöver du också komma ut mer till det öppna havet. Ett av de bästa ställena att fiska hälleflundra är exempelvis vid Lofoten, vilket är en ögrupp i norra Norge.

Några andra kända fiskeplatser som bjuder på bra havsfiske är Vestfjorden, Bolga och Sørlandet.

Ett tips när du fiskar i havet är att leda efter toppar/grund på ekolodet. Från min erfarenhet är fisket som bäst på toppar på omkring 50-100 meters djup, där djupet runtomkring toppen ligger på ner till 200 meter.

När du fiskar med ekolod bör du alltid söka dig till hårdbotten, eftersom det är här som de flesta bottenlevande fiskarna, såsom torsk, hälleflundra och långa håller till.

Insjöfiske

I Norge finns det också mängder med sjöar, bland annat i fjällen och i dalgångar som erbjuder en mängd fiskemöjligheter i vackra, orörda miljöer.

Nästan alla sjöar och tjärn i Norge är också bundna till åar och älvar vilket gör att det nästan finns fisk i varenda lilla tjärn i hela Norge. Så om du hittar ett litet tjärn i närheten på kartan är det bara att röra sig och testa fiskelyckan.

I sjöarna är flugfiske och spinnfiske de två populära teknikerna. Flugfiske är särskilt effektivt för att fånga öring, röding och harr, men spinnfiske kan också vara väldigt effektivt.

Om du föredrar spinnfiske så hade jag rekommenderat att testa spinnare, små wobblers och även fisketekniker såsom bombarda och dropshot. Spinnare är helt klart det som jag fångat flest öringar på, men bombarda och dropshot kan också vara effektiva om du vill ha lite variation.

norsk öring fångad på spinnare

Älvar och åar

Laxfisket är otroligt spännande och det lockar många fiskare till Norges älvar och åar. Norge är känt för sina stora och kraftfulla laxar.

Det finns flera populära älvar i Norge där du kan fånga lax, såsom Tanaälven, Gaula, Orkla och Numedalslågen.

Fisketekniken för älvar och åar involverar främst flugfiske, som är en mycket effektiv metod för att fånga lax. Men för att öka dina chanser att fånga lax, är det viktigt att lära sig att läsa vattnet och anpassa dina kast och flugor efter rådande förhållanden.

Studera älvens strömningar, djup och bottenstruktur för att hitta de platser där laxen är mest benägen att vila och äta. Sömmar mellan snabbt och långsamt vatten, djupare hålor och strömkanter är alla platser där laxen kan samlas.

Det är också viktigt att titta sig omkring i området för att se vilka typer av insekter som finns i miljön, och senare anpassa sina flugor efter det.

Tidvattencykeln för havsfiske

Om du planerar att fiska i havet i Norge så behöver du har koll på tidvattencykeln, eller ebb och flod, eftersom det är en avgörande faktor att ta hänsyn till när man fiskar i havet. Det periodiska stigande och sjunkande vattnet påverkar både fiskens beteende och vad fisken befinner sig.

För att öka chanserna att fånga fisk är det därför viktigt att förstå tidvattnets påverkan på havsfiske.

Hur tidvatten påverkar fisket och fiskens beteende

  • Aktivitet: Fiskarter är ofta mer aktiva under vissa faser av tidvattnet. När vattnet stiger (flod) följer många fiskar tidvattnet in mot kusten för att jaga bytesdjur som dras med det stigande vattnet. Medan dessa fiskar tillbaka med det sjunkande vattnet (ebb).
  • Födosök: Tidvattnets rörelser påverkar fördelningen av föda för fiskar i havet. Plankton, småfisk och andra bytesdjur samlas ofta i områden där strömningarna sammanfaller. Fiskar, i sin tur, söker sig till dessa områden för att hitta föda.
  • Strömningar: Tidvatten påverkar också strömningarna i vattnet, vilket i sin tur kan påverka hur fisken rör sig och var den samlas. Starka tidvattenströmmar kan samla fisk på specifika platser, som strömkanten och virvlar, där de kan jaga efter föda. Att känna till tidvattnets påverkan på strömningarna kan hjälpa dig att hitta dessa "hotspots" där fisken är mer benägen att samlas.

Enligt min uppfattning så finns det även fiskar som påverkas mer eller mindre av tidvatten. Rovfiskar såsom torsk och hälleflundra skulle jag säga påverkas betydligt mer än fiskar såsom sej, som brukar gå att fiska under nästan hela tidvattenscykeln.

Bästa tid att fiska baserat på tidvattenscykeln

När är då den bästa tiden att fiska baserat på tidvattens cykeln? Generellt är det bäst att fiska under perioder av snabba förändringar i tidvattensnivån, vilket innebär att du bör fokusera på timmarna runt både ebb och flod.

Här är några riktlinjer för att välja den bästa tiden för havsfiske baserat på tidvattenscykeln:

  • Två timmar före och efter lågvatten: Lågvatten kan också vara en bra tid att fiska, särskilt när vattnet börjar stiga igen. Fiskar följer ofta det stigande vattnet in mot kusten för att jaga bytesdjur som blir tillgängliga i det nya vattnet. Om du fiskar från land så kan också fiskeplatser som annars är svåra att nå bli tillgängliga vid lågvatten.
  • Slackvatten: Detta är perioden precis innan och efter både ebb och flod när vattnet är som mest stilla. Fiske under slackvatten kan vara svårare eftersom fiskar ofta är mindre aktiva och strömningarna är svagare. Det kan dock vara en bra tid att fiska i vissa områden där starka strömningar annars gör det svårt att kasta och hålla betet på plats.

Det är alltid rekommenderat att kolla tidvattentabeller och förhållanden innan du ger dig ut på havsfiske och anpassa din fisketeknik efter rådande tidvattenförhållanden.

Planerar du att fiska i Norge? Då borde du kolla in vår populära packlista för fiskeresan.


Du kanske också gillar