öring på fluga

Fiska i Värmland: Fiskeplatser du inte vill missa!

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Letar du efter de bästa fiskeplatserna i Värmland? Då har du kommit helt rätt. I denna artikel har vi sammanställt några av de bästa fiskevattnen i de värmländska skogarna. Om du planerar ett fiskeäventyr i Värmland är dessa sjöar några som du bara måste kolla in.

Så förbered ditt fiskespö, sätt på dig dina vadarbyxor, för det här är en region som erbjuder allt från spinnfiske i lugna sjöar till ett spännande flugfiske i strömmande vatten.

Fiskeplatser i Värmland

  • Klarälven: Klarälven är en av Sveriges längsta älvar och den erbjuder ett varierat och spännande fiske. I Klarälven hittar du fiskar såsom harr, öring, abborre, gädda, bland andra. Forshagaforsen, som är beläget vid Klarälvens utlopp, är också känt som ett av Nordens bästa laxfiskevatten.
  • Frykensjöarna: Frykensjöarna består av Övre, Mellan och Nedre Fryken, och de är kända för sina klara vatten och vackra omgivningar. Dessa sjöar är också hemmet för flera fiskarter såsom hem för sik, röding, abborre, och gädda. Det sker också årliga utsättningar av Gullspångslax i dessa vatten.
  • Vänern: Vänern erbjuder ett riktigt bra fiske. Med 38 fiskarter är Vänern en dröm för sportfiskare. Några av de mest populära sportfiskarna som går att fånga i Vänern är öring, röding, lax, gös, gädda och abborre.
  • Ransjön och Övrekjäla: Ransjön och Övrekjäla är två mindre sjöar som erbjuder fantastiskt fiske i en naturskön miljö. I dessa sjöar går det att fånga arter som abborre, gädda, och öring.
  • Molkomsjön: Molkomsjön är en pärla när det kommer till fiske efter gös och abborre. I denna sjön har det fångats många fina gösar, så om du är ute efter gösfiske måste du kolla in Molkomsjön. Gös och abborre dominerar sjön, men man kan även fånga fiskar som gädda och lake.
  • Värmeln: Värmeln är en av Värmlands stora sjöar och är belägen nära Karlstad. Det är också en sjö som är känd för ett bra gäddfiske. Sjön har ett varierat landskap med öppet vatten, vikar och skogbeklädda stränder, vilket gör den till en dröm för fiskare som söker variation.

Vilka fiskar kan man fånga i Värmland?

Med över 10 000 tusen sjöar och ett varierat landskap erbjuder Värmland en otrolig mångfald av fiskarter. Det gör också Värmland till en unik fiskedestination.

På en fiskeresa kan man exempelvis ägna första dagen åt trolling för lax i Vänern, följt av en dag med flugfiske för öring och harr, och avsluta med en dag av spinnfiske riktat mot abborre, gös och gädda. Möjligheterna är oändliga.

Nedan går vi igenom några av de eftertraktade fiskarter som går att fånga i Värmland:

Gädda

Gäddan är en av de mest populära sportfiskarna i Sverige. I Värmland hittar man gädda i de flesta sjöarna. Det finns även stora chanser att fånga drömgäddan i sjöar såsom i Frykensjöarna och Vänern.

Fyrken, vilken är en av de tre Frykensjöarna, är exempelvis känd för sina stora gammelgäddor, där rekordet ligger på strax över 18 kg.

Abborre

Abborre är en annan favorit bland fiskare. Abborre finns i stort sett överallt i Värmland, från de små skogssjöarna till de större vattnen.

Om du vill fånga storabborre behöver du söka dig till vattendrag där det finns ett rikt bestånd av betesfisk som löja, mört och nors.

Öring

I Värmland finns det gott om öring i både större och mindre vatten. Klarälven är ett av de populäraste vattendragen där det fångats öring på över 10 kg, medan Frykensjöarna och Vänern är exempel på stora sjöar där öringen också trivs.

Det finns också många andra små skogstjärnar och sjöar som också är hem till öring, vilket kan erbjuda en mer avskild fiskeupplevelse djupt inne i skogen.

Lax

Forshagaforsen, belägen i Klarälven, har ett välförtjänt rykte som ett av Nordens främsta vatten för laxfiske. Det som särskilt utmärker laxen här är dess imponerande storlek och kraft. Rekordet för den största laxen som fångats i Klarälven är 11,2 kg.

Gös

Gösen rankas ofta högt bland sportfiskare. Vänern anses vara ett av de allra bästa ställena för gösfiske, eller mer specifikt Säffle och Byälven i angränsning till Vänern som är lite av en sportfiskemecka för gösfiskare.

Utöver Vänern finns det också många andra platser för gösfiske i Värmland, såsom i Molkomsjön.

Sik

Sik är en annan attraktiv fisk, vanligtvis funnen i större sjöar på grund av dess preferens för kallt, syrerikt och klart vatten. Fyrken, med sitt djupa vatten på 135 meter, och Vänern är båda populära destinationer för sikfiske i Sverige.

Röding

Röding är en annan ädelfisk som precis många andra laxfiskar trivs bäst i kalla sjöar med klart och rent vatten. Frykensjöarna är populärt för rödingfiske tack vare sjöarnas djup och kalla vatten, men Vänern erbjuder också ett bra rödingfiske.

Dessutom finns det många andra populära vattendrag, såsom Stora Ullen som ligger beläget i Hagfors.


Du kanske också gillar