malmö

Fiska i Malmö: Stadens bästa fiskeplatser

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Vet du vilken stad som är en dold juvel för fiskare? Om du tänker på Malmö, har du rätt. Malmö, med sina charmiga kanaler, livfulla hamn och otroliga närhet till naturen, erbjuder en rad oväntade och spännande fiskeplatser.

I denna artikeln kommer vi att guida dig genom "streetfiske" i stadskärnan, utforska närliggande fiskeområden i Malmö. Är du redo att dyka in i Malmös fiskevärld?

Stadsfiske i Malmö

Om du bor i Malmö så måste du testa på "streetfiske". Som namnet antyder, ger streetfiske möjlighet att fiska mitt i stadslandskapet, och i Malmö kan man förvänta sig att fånga allt från makrill och torsk till abborre och plattfisk.

Detta är en fantastisk möjlighet att uppleva en oväntad aktivitet mitt i stadens pulserande hjärta. Nedan hittar du en lista över specifika streetfiskeplatser i Malmö och fisketips för varje plats.

  • Gröna räcket: Plattfisk är den primära arten här, men du har också chansen att fånga både torsk och makrill. För plattfisk är bottenmete mest effektivt, agnat med räka, en fiskbit eller borstmask. Notera dock att det kan bli trångt under fiskesäsongen, så var noga med var du kastar.
  • Lernacken: Denna plats är känd för sitt torskfiske, men du kan även hitta havsöring och näbbgädda. Tips är att använd tyngre skeddrag eller jiggar så att du kommer längre ut när du fiskar.
  • Helikopterplattan: Makrill är den främsta fångsten här, även om torsk och plattfisk också kan fångas. Precis som med Gröna räcket, kan det bli trångt under fiskesäsongen, så var noga med var du kastar.
  • Bryggan vid Scandiamäklarna: Här är abborre den primära arten, men det finns också chanser att fånga gädda och id. Abborrfisket är bäst från oktober till april, och ett tips är att testa olika jiggfiske eller mindre wobblers.
  • Järnkajen/Borrgatan: Liksom Helikopterplattan är makrill den främsta fångsten här, men torsk och plattfisk förekommer också. Var dock noga med var du kastar, eftersom det kan bli trångt under fiskesäsongen.

Observera dock att det finns vissa platser i Malmö där fiske är strängt förbjudet. Några av dessa platser inkluderar Pildammarna, dammarna i Slottsparken och Öresundsdammarna.

Havsfiske i Malmö

Malmö erbjuder inte bara ett utmärkt stadsfiske, utan även ett spännande havsfiske i närheten av Öresunds vidsträckta havsområde och stora chanser att fånga arter som torsk, plattfisk, gråsej, långa, kolja och makrill.

Om du vill uppleva Öresunds fiskerikedom, rekommenderar jag starkt att följa med på en fisketur med båt (en så kallad turbåt). Fisketurerna brukar varierar i längd, från halvdagsturer till heldagsturer.

Fördelen med att fiska från en turbåt är att du får tillgång till djupare vatten och större fiskar som kanske inte är tillgängliga från land. Samtidigt som du också får tillgång till en guide som kan visa dig de bästa fiskeplatserna.

Normalt sätt brukar en halvdag med båt kosta ungefär 400 kronor, och det brukar finnas möjligheten att hyra till komplett utrustning såsom havsfiskespön, pilkar och häcklor.

Fiskeplatser utanför Malmö

Även om min kunskap om specifika fiskevatten utanför Malmö kanske inte är omfattande, finns det flera platser i närheten av staden som är kända för sitt fiske.

Här är några av de mest kända fiskevattnen nära Malmö som kan vara värda ett besök.

  • Vombsjön: Norr om Malmö ligger Vombsjön, känd för arter som gädda, björkna, gös, abborre, ål och sutare. Omgiven av vacker natur, den är en favorit bland fiskare.
  • Ringsjön: Skånes största sjö, Ringsjön, ligger norr om Malmö och är hem för arter som gädda, abborre, braxen, mört och gös.
  • Tollerupssjön: I Höörs kommun hittar du Tollerupssjön, perfekt för fiske av regnbåge och öring.
  • Kävlingeån: Kävlingeån, ett vattendrag som löper genom Skåne, erbjuder bra fiske för gädda, sutare och abborre, med möjlighet att även fånga havsöring.

Fiskekort i Malmö

För havsfiske i Malmö och Öresund behöver du inte något fiskekort. Du är fri att kasta ditt spö och njuta av fisket. Däremot, om du planerar att fiska i några av de närliggande sjöarna eller åarna, som Tollerupssjön eller Kävlingeån, är det ett krav att ha ett giltigt fiskekort.

Fiskekort köper du vanligtvis online, men det går också att köpa på plats i närheten av fiskeplatsen. Om du exempelvis vill fiska i Tollerupssjön kan du köpa fiskekortet på plats vid klubbstugan eller Citygross förbutik i Höör.


Du kanske också gillar