fiske i stockholm city

Fiska i Stockholm: Hitta nya fiskeplatser i huvudstaden

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Letar du efter nya fiskeplatser i Stockholmsområdet? Då har du kommit helt rätt!

Med närhet till både Mälaren och Östersjön, samt många sjöar och andra vattendrag, finns det stora fiskemöjligheter i huvudstaden.

I denna artikeln kommer vi att titta närmare på några av de bästa fiskeplatserna i Stockholmsområdet, med målet att du ska upptäcka några nya fiskeställen.

Streetfiske i Stockholm

Visste du att det går att fiska mitt i Stockholm city? Streetfiske är en form av fritidsfiske som utövas i stadsmiljö och som blivit allt mer populärt de senaste åren.

Eftersom Stockholm är en stad som är omgiven av vatten, finns det också många bra platser för streetfiske i Stockholm.

Nedan hittar du några av de populäraste fiskeplatserna för streetfiske i Stockholm.

Populära streetfiskeplatser i Stockholm

 • Riddarholmen: Vid Riddarholmen dominerar abborren, men det finns även chans för både gös och havsöring. Tänk dock på att kajkanten är väldigt hög, så en håv med ett långt teleskopskaft är väldigt praktiskt om du får napp.
 • Djurgårdsbrunnsviken: En utmärkt plats för att fiska gädda, men det finns även gott om abborre och vitfiskar här. Var dock uppmärksam på att det är mycket träd och vegetation, och att botten kan vara mjuk om du vadar ut.
 • Lilla Essingen: Vid Lilla Essingen är gösen den primära arten, men abborre och gädda är också vanliga. Tänk dock på att det kan vara svårt att nå vattnet från vissa ställen på ön, så du kan behöva gå runt lite för att hitta en bra plats.
 • Norrström: I Norrström går det att fånga havsöring och lax, men också mer vanliga fiskar såsom abborre och gös. Varje år görs det också utsättningar av både öring och lax i strömmen, men var försiktig då det ofta är mycket folk i rörelse här.
 • Norr Mälarstrand: Ett populärt ställe för abborre, men även gädda och gös förekommer. En nackdel är att det kan vara mycket folk, så var beredd på att det kanske inte är så lugnt.

Fiskeplatser Utanför Stockholms Stad

Stockholm erbjuder inte bara bra fiskeplatser i staden, utan strax utanför city finns det också många bra fiskemöjligheter.

Nedan tittar vi närmare på några bra fiskeplatser utanför Stockholms stad.

Fiske i Stockholms Skärgård

Skärgården är lite som ett smörgåsbord av fiskeplatser, med över 30 000 mindre öar och kobbar att utforska.

Här finns det också gott om fisk och du kan hitta arter som gädda, abborre, torsk, och strömming.

 • Populära öar för fiske: Några av de populära öarna att besöka för fiske inkluderar Sandhamn, Möja, och Vaxholm. Tänk dock på att det är fiskefredning på vissa platser mellan den 1 april t.o.m. den 15 juni.
 • Fiskarter att förvänta sig: Torsk, gädda, abborre, plattfisk och strömming är några av de fiskar du kan förvänta dig att hitta här.
 • Tips för effektivt skärgårdsfiske: Leta efter branter där strömmingen är inne. Då brukar det finnas gott om gädda och abborre i närheten. Om du är på jakt efter havsöring, leta efter grunda vikar, gärna i anslutning till utflöden.
fiske i stockholms skärgård

Sjöar utanför Stockholm

För dig som vill utforska vatten bortom Stockholms kustlinje, finns det många sjöar som är värda att besöka.

Nedan tittar vi närmare på några av de bästa sjöarna för fiske i Stockholmsområdet.

 • Mälaren: Ett måste att testa om du bor i Stockholm och älskar att fiska. Här kan du hitta arter som gädda, abborre, gös och lax.
 • Orlången: Orlången ligger mitt i Huddinge som bland annat är känd för sitt goda gös- och gäddfiske.
 • Magelungen: Ligger nära Stockholm och har ett stort bestånd på vitfisk och abborre. Det finns även ett hyfsat bestånd av gös och gädda.
 • Drevviken: En populär fiskesjö som är känd för sitt gös- och gäddfiske. Det har också fångats flera stora gäddor på över 10 kilo, och gösar på över 9 kilo i sjön.
 • Tyresöflaten: En naturnära sjö med chanser att fånga abborre, gös, gädda och även insjööring.
 • Yngern: Om du är på jakt efter grov abborre så är Yngern en sjö som du borde besöka. Det har fångats flera stora abborrar på över 2kg här.

Fiskekort i Stockholm

Om du är sugen på att prova fiske i Stockholm, så finns det några saker du bör veta först. Det viktigaste är att du måste ha ett giltigt fiskekort för att få fiska i Stockholms vatten.

Det fiskekortet som du borde köpa inom Stockholmsregionen är Sportfiskekortet. Det kostar 350 kr per år och ger dig rätten att fiska i över 40 insjöar i Stockholmsregionen.

Om du är under 19 år, har jag dock goda nyheter – då är fiskekortet helt gratis! Men kom ihåg att du fortfarande måste beställa det innan du packar fiskespöet och ger dig ut.

Om du endast planerar att fiska i Mälaren eller i Stockholms skärgård, behöver du inte heller oroa dig för fiskekort.

Så länge du använder högst ett kast- eller metspö, behöver du inte köpa något fiskekort, men det finns licenser som man kan köpa till för att exempelvis få rätten att använda fler spön vid trolling.


Du kanske också gillar