göteborgs hamn

Bästa fiskeplatserna runt om Göteborg

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Vill du börja fiska i Göteborg? Göteborg är en stad på västkusten som är känd för sina kanaler, båtar och hav. Det är också ett närområde som har en del att erbjuda när det gäller fiske.

I Göteborg går det att fiska i både sjöar och hav, vilket öppnar upp för många möjligheter. Men om man är ny till fiske eller staden Göteborg så kan det vara svårt att veta vilket fiskeplatser i Göteborgsområdet som är värda att testa på.

I denna artikeln kommer vi därför att gå igenom några av de bästa fiskeplatserna i Göteborg.

Bra fiskeplatser runt om Göteborg

Göteborg erbjuder massor av olika fiskeställen beroende på om du vill fiska i havet eller i sjö. Här är några av de mest spännande fiskeplatserna i Göteborgsområdet.

Några av de bästa fiskeplatserna

Nedan går vi igenom några bra fiskeplatser för dig som vill fiska i havet runt om i Göteborg.

  • Hönö: Om du tar båten ut till Hönö så kommer du att mötas av ett fiskeparadis. Om du vill uppleva havsfisket på en ny nivå borde hänga med på en fisketur med båt och fiska makrill, men det går även att fiska från land efter makrill på många platser.
  • Amundön: Amundön är ett riktigt hett fiskeställe där jag fiskat väldigt mycket genom åren. Här finns det goda möjligheter att fånga arter som näbbgädda, bergstorsk, havsöring och makrill. Om du fiskar från land så är det framförallt den norra sidan som du ska söka dig till.
  • Särö: Om du kan tänka dig att åka en bit från Göteborg så har Särö också en hel del att erbjuda när det gäller havsfiske.
  • Lilla varholmen: Detta är ett annat bra fiskeställe för dig som vill fånga öring, speciellt i sundet mellan öarna (stora och lilla varholmen).
  • Göta älv: Lite svårfiskat från land, men annars en pärla för sportfiskare. Här hittar du bland annat ett stort gäddbestånd och om du har tillgång till en båt har du goda möjligheter att fånga gädda, gös och abborre.

Andra bra fiskeplatser och sjöar

Nedan går vi igenom några sjöar runt om Göteborg som också erbjuder ett mycket bra fiske.

  • Delsjön: Delsjön har mycket att erbjuda när det gäller insjöfiske och här kan du fånga abborre, brax, gädda, gös, karp, lake, mört och sutare. Det går också att hyra båt för den som vill nå ut längre på sjön, annars brukar bottenmete ge väldigt bra resultat.
  • Landvettersjön: I Landvettersjön så finns det gott om Gädda och Abborre. Enda nackdelen är att det kan vara svårt att nå ut från land, men jag har lyckats få en hel del fina abborrar i närheten av Frökens udde.
  • Rådasjön: Om du vill fiska Gös i Göteborgsområdet så är Rådasjön ett bra alternativ. Enda nackdelen är att det kan vara lite svårt att nå ut från land, men två bra ställen är i utmynningen i närheten till handikappbadet och på vissa platser längs Boråsvägen.
  • Norra Långevattnet: Detta är en annan sjö som lämpar sig bra för flug- och spinnfiske och här finns det bland annat chansen att fånga regnbåge som sätts ut kontinuerligt (Put-And-Take Fiske). Det går också att fånga rätt så stora abborrar i Norra Långevattnet.

Jag vill också påminna dig om att du behöver köpa ett fiskekort (Gula Kortet) för att få fiska i sjöarna runt om i Göteborg.

Om du däremot vill fiska i Norra Långevattnet efter Regnbåge så behöver du istället köpa ett fiskekort som heter Blå Kortet, och det finns också en gräns att du max får ta upp 2 stycken fiskar.

Vilka fiskar kan man fånga i Göteborg?

Det finns många olika fiskar som man kan fånga närområdet Göteborg, både i havet och i sjöar. I havet kan man till exempel fiska makrill, näbbgädda och havsöring, medan sjöarna erbjuder fiskar som abborre, brax, gädda, gös, karp, lake, mört, sutare och regnbåge.

Göta älv är en populär plats för sportfiske med ett stort bestånd av exempelvis gädda, medan Delsjön är ett bra ställe för annat insjöfiske. I delsjön kan man också hyra båt för att nå ut på sjön, eller så kan man bottenmeta eller kasta från land.

Måste man ha fiskekort i Göteborg?

Du behöver inte ha något fiskekort för att fiska i havet i Göteborg. Däremot behöver man ett fiskekort för att få fiska i någon av sjöarna, och detta kortet heter Gula Kortet.

Med Gula Kortet kan man fiska i hela 60 olika fiskevatten runt om i Göteborgsområdet, och man kan fånga allt från storabborre i centrala till karp i Härlanda tjärn.

Priset för ett årskort är 450 kr, veckokort kostar 200 kr medan ett dagskort kostar 100 kr. För fiske efter karp krävs dock ett karp tillägg på Gula Kortet som kostar 100 kr för helår och 50 kr vid köp av dygns-/veckokort.


Du kanske också gillar