flöte som rör sig i vattnet

Mete för Nybörjare: Fånga fisk med enkla metoder

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Hur fångade du din första fisk? För mig var det med mete. Mete brukar vara den fiskemetoden som de flesta introduceras till fiske med, och det är också en av de enklaste fiskemetoderna att börja med.

I denna artikeln kommer vi att titta närmare på mete som fiskemetod. Vi kommer att diskutera olika typer av metoder och beten, samt gå igenom några tips för att lyckas med metet.

Olika metoder för mete

Det finns olika metoder som kan användas för mete, beroende på vilken typ av fisk du försöker fånga och var du befinner dig kan det också vara bra att använda sig av olika metoder. Tre vanliga metoder för mete är flötmete, bottenmete och frilina.

Flötmete

Flötmete är den vanligaste formen av mete. För flötmete använder man ett flöte för att hålla upp betet i vattnet. Det går att ställa in flötet beroende på vilket djup som man vill fiska på. Ibland är det bra att fiska nära botten, medan i andra fall kan det vara bättre att fiska högre upp i vattnet.

Sedan när fisken nappar så kommer flötet att börja röra på sig, och vanligtvis väntar man tills flötet dyker innan man gör ett mothugg för att fästa kroken i fiskens mun.

Flöten finns också i många olika former och storlekar och regel så är det bra att försöka välja ett så känsligt flöte som möjligt när man fiskar. Du kan också montera flötet på olika sätt, och om du vill fiska djupare med ett haspelspö kan du använda dig av ett glidande flöte.

flötmete på bryggan

Bottenmete

Bottenmete är en annan vanlig metod som används för att fisk som lever på botten. Denna metod innebär att man använder en tyngd och ett tackel med krok och bete. Tyngden är det som får betet att sjunka ner till botten.

Den vanligaste typen av tackel för bottenmete är ett paternoster tackel, och det går att göra egna såväl som köpa färdiga sådana tackel. Det finns också olika typer av glidande tackel, vilket gör att fisken kan ta betet och sedan simma iväg utan motstånd.

När du bottenmetar är det viktigt att hålla koll på din spötopp eller linan eftersom man tydligt ser när fisken nappar.

Frilina

Frilina är en annan form av mete där du endast fiskar med lina och krok, och det kan vara en effektiv metod när fisken är skygg och blir rädd för flötet.

Frilina är ovanligt att använda sig av när du fiskar i sjöar, men om du fiskar i bäckar där vattnet är grundare kan frilina vara effektivt. Högre upp i landet är det exempelvis vanligt att man fiskar bäcköring genom att använda sig av frilina.

Beten vid mete

När det gäller beten för mete finns det många alternativ att välja mellan, och valet av bete kan vara avgörande för att locka till sig fisk.

Här är några av de vanligaste betena som används för mete:

  • Mask är ett vanligt bete när man börjar fiska och det går att fånga många olika typer av fiskar med mask såsom abborre, mört och brax.
  • Maggots och larver kan också användas för att fånga fisk, och du brukar få likna fisk såsom med mak.
  • Majskorn är ett annat vanligt bete som kan användas för mete. Dessa små gula korn kan vara effektiva för att locka till sig mört, brax, färna, sarv, karp och andra fiskar som gillar vegetabiliskt bete.
  • Deg kan också vara ett effektivt sätt att locka till sig fisk. Degen kan göras och kan smaksättas med olika typer av lockämnen.
  • Räkor är ett annat populärt bete om man fiskar i havet och de kan köpas färska eller frysta på de flesta matbutikerna. Det används speciellt som bete i havet, men det går också att fånga många fiskar i insjö med räka. En gång fick jag även en liten gädda med bottenmete på räka.
  • Död småfisk är ett annat populärt bete som används när du vill fånga större rovfiskar såsom abborre, gädda eller gös.

Det är viktigt att välja rätt typ av bete för den typ av fisk du vill fånga och att prova gärna olika beten för att se vilka som fungerar bäst på den plats där du fiskar.

Andra tips för att lyckas med metet

En viktig sak att tänka på när du metar är att välja rätt krok och lina för den typ av fisk som du vill fånga. Krokens storlek och form kommer att påverka den fisken som kan nappa på kroken, medan linans tjocklek kan påverkar hur mycket vikt du behöver använda och hur långt du kan kasta.

Generellt sätt så är det bra att välja en mindre krok, eftersom större fiskar även kan nappa på mindre krokar med beten, men inte tvärtom.

En annat tips som kan höja metet till nästa nivå är mäskning. Mäskning handlar om att locka till sig mer fisk genom att sprida ut bitar av bete eller annan fiskmat där du fiskar. Mäskning kan göras med olika typer av bete, såsom majs, bröd eller havregryn.

Till sist så är också tålamod och koncentration avgörande faktorer för att lyckas med metet. Det kan ta tid att locka till sig fisk, så det är viktigt att ha tålamod och inte ge upp för tidigt.


Du kanske också gillar