Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

Spinnare

Bästa spinnaren 2023 (Bäst i Test)

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Har du funderat på vilken spinnare som är bäst för fiskar som abborre, röding eller öring? Är du ny i fiskevärlden eller kanske en rutinerad fiskare som letar efter nya beten till ditt arsenal?

Det finns massor av spinnare att välja mellan, och alla är designade för att locka till sig fisk. Men vilken är den bästa för just de fiskar du är ute efter? Har färgen, storleken, formen eller vibrationerna spinnaren skapar något att göra med det?

I den här artikeln ska vi ta en närmare titt på spinnare. Vi kommer att introducera de mest populära modellerna när det kommer till att fånga arter som abborre, röding, harr och öring.

1. Myran Mira 10 g spinnare

Myran Mira 10 g spinnare

Myran Mira 10 g är enligt oss den bästa spinnaren. Det är ett lysande exempel på en tidlös design som fortsätter att leverera. Denna spinnare är en verklig ikon inom sportfisket.

Myran Miras lätta konstruktion gör den lätt att kasta, vilket innebär att även de som är nya inom fiske enkelt kan kasta med den. Dess fantastiska effektivitet att locka fiskar till hugg gör den till en favorit bland alla som älskar att fiska.

Men det som verkligen skiljer Myran Mira från mängden är dess mångsidighet. Dess design har bevisats fungera under en mängd olika förhållanden, vilket gör den till en pålitlig kompanjon oavsett om man jagar abborre, röding, öring eller till och med större rovfiskar som gädda och gös.

Kort sagt, om du vill ha en spinnare som du kan lita på, oavsett vilken typ av fisk du siktar på, så kan du inte gå fel med Myran Mira.

2. Blue Fox Minnow Super Vibrax

Blue Fox Minnow Super Vibrax

Om du letar efter en spinnare som du kan kasta långt med, så kan Blue Fox Minnow Super Vibrax vara precis vad du behöver. Denna spinnare har blivit hyllad för sina otroliga kastlängder, vilket ger fiskare möjligheten att nå platser och områden som annars skulle vara otillgängliga.

Spinnarens fiskformade kropp och balanserade design ger den en lockande gång i vattnet, vilket framförallt fångar intresset hos ädelfiskar som öring, men också abborre och andra arter.

En stor fördel med Blue Fox Minnow Super Vibrax är dess design som minskar risken för trassel. Det innebär mindre tid att oroa sig för linproblem och mer tid för att fokusera på själva fisket.

Oavsett om du fiskar i snabbt strömmande vatten eller i en lugn sjö, levererar Blue Fox Minnow Super Vibrax. Om du vill ha möjligheten att kasta längre och locka till dig fiskar från större avstånd, så är denna spinnare definitivt ett smart val.

3. Abu Garcia Droppen 8 g spinnare

Abu Garcia Droppen 8 g spinnare

En annan klassiker på marknaden är Abu Garcia Droppen 8g. Denna spinnare från Abu Garcia har fångat otroliga mängder fisk genom åren. Den är känd för att vara lätt att kasta med, även i trånga utrymmen eller i stark vind, vilket gör den idealisk för alla typer av fiskeförhållanden.

Droppen har också en särskild plats i många fiskares hjärtan, eftersom den har en förmåga att leverera när andra drag inte gör det. Den är en riktig fiskmagnet, och dess storlek, form och färg har visat sig vara mycket effektiva för att locka till sig en mängd olika fiskarter, inte minst fjällarter som öring,röding och harr.

Vare sig du fiskar i stilla eller strömmande vatten, är Droppen ett utmärkt val. Så om du letar efter en beprövad spinnare som kan hjälpa dig fånga mer fisk, ska du definitivt överväga Abu Garcia Droppen 8g.

4. Blue Fox Vibrax Spinnare

Vibrax Spinnare

Spinnaren Blue Fox Vibrax är också en riktig favorit bland spinnare, och det är inte svårt att förstå varför. Denna spinnare har visat sig vara oerhört effektiv för att fånga en mängd olika fiskarter, inklusive abborre, harr, öring, röding och regnbåge.

Vad som gör Blue Fox Vibrax så bra är dess förmåga att börja snurra direkt när du börjar veva hem den, vilket skapar ett frestande visuellt lockbete för rovfiskar.

En annan fördel med Vibrax är dess design som minskar risken för att linan tvinnas, vilket gör ditt fiske mindre frustrerande. Detta gör den till ett utmärkt val för alla som vill ha en spinnare som är lätt att använda, utan att behöva oroa sig för trassel.

Vanliga frågor om spinnare

Vilka fiskarter kan man fånga med spinnare?

Spinnare kan användas för att fånga många olika typer av rovfiskar. Dessa inkluderar arter som abborre, gädda, gös, id, asp, röding, harr och öring. Men även större rovfiskar som gös och gädda, kan ofta lockas med spinnare.

Hur fiskar man med spinnare?

För att fiska effektivt med spinnare, behöver du variera vevhastigheten och gör korta pauser (på ca en halv sekund) då och då. Detta simulerar en skadad bytesfisk, vilket lockar till sig rovfiskarna.

Vilken färg är bäst på spinnare?

Färgval kan variera beroende på många faktorer, inklusive vattenförhållanden, ljusförhållanden och vilken art du försöker fånga. I allmänhet kan det vara bra att ha ett urval av färger till hands.

I mörkare och grumligt vatten tenderar guld, koppar och andra mörka färger att vara effektiva. Medan under ljusa förhållanden kan silver eller ljusa och starka färger funka bättre.

Samtidigt är det sällan nödvändigt med mycket starka färger för spinnare. Vibrationerna  spinnaren skapar gör att fisken lätt kan hitta betet, oavsett färg. Personligen föredrar jag därför mörkare färger, då jag upplever dessa mer effektiva.

Vilken storlek är bäst på spinnare?

Storleken på spinnaren du väljer beror främst på vilken typ av fisk du försöker fånga. Mindre spinnare är vanligtvis bra för mindre rovfisk som abborre, medan större spinnare kan vara bättre för att fånga större arter.

Vattnets djup och ström kan också påverka valet av storlek. Större spinnare kan komma djupare ner i vattnet och kan vara mer synliga i snabbare vatten.

Vad är skillnaden på spinnare och spinnerbaits?

Spinnare är ett metallbete med en eller flera skedar som snurrar runt sin axel när de dras genom vattnet. Denna rörelse skapar vibrationer och blinkande ljus i vattnet, vilket lockar till sig rovfiskar.

Om vi jämför detta med spinnerbaits, så har de en mer komplex design. De består av en blyvikt, ett eller flera snurrande metallblad och en gummijigg eller "skirt" vid bakkroppen. De har också en säkerhetsnålsliknande form, som gör att de kan navigera bättre utan att fastna, vilket gör dem särskilt användbara i vegetationstäckta områden.

Vilken spinnare är bäst för abborre?

Vi tycker att spinnaren Myran Mira 10 g är bäst för abborre. Det är en tidlös klassiker som har visat sig vara effektiv sedan den först introducerades. Men den är också mycket mångsidig och kan användas för att fånga andra arter som röding, öring och harr.

Om du vill ha fler tips på abborrbeten kan du läsa vår artikel om bästa betet för abborre.

Vilken spinnare är bäst för öring?

Den bästa spinnaren för öring och andra ädelfiskar tycker jag Blue Fox Minnow Super Vibrax. Det är den spinnaren som jag själv lyckats fånga mest öring på genom åren. Men även här är Myran Mira 10 g spinnare ett bra alternativ.


Du kanske också gillar