multirulle eller haspelrulle

Multirulle eller Haspelrulle? Vad är bäst?

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Står du inför beslutet att köpa en ny fiskerulle men känner dig överväldigad av alla valmöjligheter? Du är inte ensam! Valet av rätt fiskerulle kan vara en utmaning, särskilt för den som är ny i fiskevärlden.

Men oroa dig inte, i den här artikeln kommer vi att guida dig genom de två mest populära typerna av fiskerullar: multirulle och haspelrulle, för att hjälpa dig att göra det bästa valet för just dig.

Multirulle

multirulle

Multirullen är en populär rulle som ofta används av erfarna sportfiskare tack vare dess kraft och mångsidighet. Den består av en rullkropp, en spole och en rullarm som används för att veva in linan.

Multirullar utmärker sig genom att erbjuda en kombination av styrka, känsla och anpassningsförmåga som är särskilt användbar vid tyngre fiske.

Framförallt passar multirullar utmärkt för fiske av större rovfiskar, såsom gäddfiske, där du är ute efter större och mer kraftfulla fiskar. En av anledningarna till detta är att multirullar kan kasta längre med tunga beten, vilket gör det möjligt att täcka större områden och öka chansen att fånga de eftertraktade fiskarna.

Multirullar ger också mer känsla, kontroll och precision, vilket är avgörande för att bemästra olika fisketekniker och för att förbättra sina färdigheter som fiskare. Dess bromssystem och kraft gör det möjligt att justera motståndet för att anpassa sig till olika situationer och tekniker. Detta ger dig möjlighet att bli mer exakt i dina kast och drillningar, vilket är särskilt viktigt när du hanterar stora och kraftfulla fiskar som kan kräva både tålamod och precision.

Fördelar

 • Kraft och kontroll: En av de största fördelarna med multirullen är dess kraft och kontroll. Tack vare det inbyggda bromssystemet kan du enkelt justera motståndet, vilket ger dig möjlighet att kasta längre, hantera större fiskar med större precision och anpassa dina kast och drillningar efter rådande förhållanden.
 • Anpassning till olika tekniker: Multirullen är anpassningsbar och kan användas med flera olika fisketekniker. Den passar bra för både lätt och tungt fiske, vilket gör den till en mångsidig rulle för den som vill prova på olika metoder och utmana sig själv i olika fiskesituationer.
 • Längre kast med tunga beten: Multirullar ger dig möjlighet att kasta längre än de flesta haspelrullar, särskilt när det gäller tunga beten. Detta är en stor fördel när du vill nå platser där fisken håller till men som är svåra att nå med kortare kast.

Nackdelar

 • Inlärningströskel: En av de största utmaningarna med multirullen är att den kan vara svårare att lära sig att använda, särskilt för nybörjare. Det tar tid och övning att bemästra tekniken för att undvika trassel och få ut det mesta av rullen. Detta innebär att multirullen kanske inte är det bästa valet för den som precis börjar med fiske och vill ha en enkel och förlåtande utrustning.
 • Pris: Multirullar kan vara dyrare än haspelrullar, vilket kan vara en avskräckande faktor för vissa fiskare, särskilt nybörjare. Högre priser innebär att det kan vara en större investering att komma igång med multirulle, men det är viktigt att komma ihåg att det också kan ge bättre prestanda och anpassningsbarhet i det långa loppet.
 • Risk för trassel: Om du inte har rätt teknik och erfarenhet är risken för trassel högre med en multirulle än med en haspelrulle, speciellt som nybörjare. Trassel kan vara frustrerande och tidskrävande att reda ut, vilket kan minska njutningen av fiskeupplevelsen.

Haspelrulle

haspelrulle

Haspelrullen är en annan populär typ av fiskerulle som har vunnit hjärtan hos både nybörjare och mer erfarna fiskare.

Dess enkelhet och lättanvända design gör den till ett attraktivt alternativ för dem som är nya inom fiske eller för de som inte vill sätta sig in i mer komplexa rullsystem, som multirullen.

Haspelrullar är utmärkta för fiskare som föredrar lättare utrustning och för de som fiskar med lättare beten som väger under 20 gram, vilket gör dem särskilt populära vid abborrfiske och liknande situationer.

Även om haspelrullar generellt sett är mindre kraftfulla än multirullar, kompenserar de för detta med sin användarvänlighet och mångsidighet.

De fungerar bra för fiskare som vill ha en allround rulle som kan användas i en mängd olika fiskesituationer, från lätt spinnfiske till mer avancerade tekniker som dropshotfiske.

Fördelar

 • Enkla att använda: En av de största fördelarna med haspelrullen är att den är enkel att använda, även för nybörjare. Det krävs inte lika mycket övning och teknik som med en multirulle för att undvika trassel och få ut det mesta av rullen. Detta gör haspelrullen till ett attraktivt alternativ för dem som vill komma igång med fiske snabbt och enkelt.
 • Prisvärda: Haspelrullar finns i en mängd olika prisklasser, vilket gör det möjligt för fiskare med olika budgetar att hitta en rulle som passar deras behov. Med sitt breda utbud av modeller kan du hitta en haspelrulle som är både prisvärd och funktionell, utan att kompromissa med kvalitet.
 • Långa kast med lätta beten: Haspelrullar är utmärkta för att kasta långt med lätta beten, som små spinnare, jigg och mjuka beten. Detta gör dem särskilt lämpliga för fiskare som vill nå större områden när de fiskar efter rovfiskar som abborre och öring. Den smidiga och lätta designen hos haspelrullen gör det enkelt att utföra långa och precisa kast med mindre ansträngning.

Nackdelar

 • Storleken: En haspelrulle är ofta betydligt större och skrymmande än en multirulle för motsvarande fiske. Detta kan göra den mer otymplig att hantera och ta upp mer plats i din fiskeutrustning. Detta kan vara en nackdel för fiskare som vill ha en mer kompakt och lättanvänd rulle, särskilt när de fiskar i trånga utrymmen eller behöver bära sin utrustning över längre avstånd.
 • Begränsad kastlängd med tyngre beten: Haspelrullar är utmärkta för långa kast med lätta beten, men de kan ha svårigheter att kasta tyngre beten över långa avstånd. Detta kan vara en nackdel för fiskare som vill använda större beten eller som behöver kasta långt för att nå fisken. Fiskare som vill använda sig av tyngre beten och nå längre avstånd kan ha mer nytta av en multirulle.
 • Sämre bromssystem: Haspelrullens bromssystem är ofta mindre effektivt än multirullens, vilket kan göra det svårt att drilla stora fiskar. Eftersom bromssystemet inte är lika exakt och kraftfullt som i en multirulle, kan det bli mer utmanande att kontrollera fisken under drillning och öka risken för att fisken kommer loss.

Andra faktorer vid val av fiskerulle

Förutom typen av rulle, så behöver du också ta hänsyn till andra faktorer när du väljer rätt fiskerulle för dina behov. Dessa faktorer kan bland annat inkludera rullstorlek, kullager, linupptagning och material.

Rullstorlek är en viktig aspekt att överväga eftersom det påverkar balansen mellan ditt spö och rulle samt vilken typ av fiske du kan använda utrustningen för.

Generellt sett, ju större rullen är, desto större är kapaciteten för lina och desto tyngre fiske kan den användas för. Rullstorlekar varierar mellan olika märken, men ofta används siffror som 1000, 2000, 3000 och så vidare för att ange storleken.

En 1000-storlek är vanligtvis lämplig för ultralätt fiske, medan en 3000-storlek kan användas för flera olika typer av fiske, inklusive medeltungt fiske.

Kullager är en annan viktig faktor att överväga eftersom de påverkar rullens prestanda och mjukhet när du vevar in linan. Generellt sett innebär fler kullager en mjukare och mer exakt rulle, men det är också viktigt att överväga kvaliteten på kullagren.

Linupptagning handlar i sin tur om hur mycket lina som vevas in per vevtag. En snabb linupptagning kan vara fördelaktig för vissa fisketekniker, såsom vid jiggfiske, medan en långsammare upptagning kan vara bättre för andra.

Slutligen är materialet i rullen viktigt att överväga, eftersom det påverkar rullens hållbarhet, vikt och prestanda. Rullar gjorda helt av aluminium är vanligtvis starkare och mer hållbara, medan de som är tillverkade av kompositmaterial är lättare men kanske inte lika slitstarka.

Vanliga frågor om olika rulltyper

Nedan går vi igenom några vanliga frågor om multirullar och haspelrullar.

Kan jag använda en multirulle med ett haspelspö?

Det är inte rekommenderat att använda en multirulle med ett haspelspö, och vice versa. Detta beror på att spöringar och rullfästen är designade specifikt för att passa antingen multirullar eller haspelrullar.

Att försöka använda en multirulle på ett haspelspö, eller en haspelrulle på ett spinnspö, kan leda till obalans, minskad prestanda och eventuella skador på både spö och rulle.

Vad är skillnaden mellan en multirulle och en haspelrulle?

Multirullen och haspelrullen är två olika typer av fiskerullar som används för olika fiskestilar och situationer.

Multirullen har en rullkropp som ligger parallellt med spöet och är känd för sin kraft och kontroll. Den används oftast för tyngre fiske, såsom gäddfiske och trolling, där man är ute efter större fiskar och längre kast med tunga beten.

Haspelrullen, å andra sidan, har en rullkropp som ligger vinkelrätt mot spöet och är känd för sin enkelhet och smidighet. Den passar för både lätt och medeltungt fiske, som abborr- och gösfiske.

Vilken rulle passar bäst för gäddfiske?

Multirullar är vanligtvis det bästa valet för gäddfiske, eftersom de ger mer kraft, kontroll och precision, samt kan hantera tyngre beten och starkare fiskar.

Hur väljer jag rätt rullstorlek för mitt fiske?

Rätt rullstorlek beror på vilken typ av fiske du planerar att göra, vilket spö och vilken lina du använder. Generellt sett passar mindre rullar för lättare fiske, medan större rullar passar för tyngre fiske.

Om du vill ha en bra allroundrulle så brukar en storlek på omkring 3000 vara ett bra val.


Du kanske också gillar