gös fångad på jigg

Bästa Jiggarna för Abborre, Gädda och Gös (Bäst i Test)

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Är du redo att ta ditt fiske till nästa nivå och fånga mer och större fisk än någonsin? Då kommer jiggfiske vara något för dig!

Som en av de mest effektiva och populära fiskemetoderna i Sverige och världen över, har jiggfiske visat sig vara en riktig framgångssaga.

I denna artikel kommer vi därför att guida dig genom de bästa jiggar som finns på marknaden 2023 för de tre mest populära fiskarterna i Sverige – abborre, gädda och gös.

Bästa jiggarna för Abborre

Att välja rätt jigg för abborrfiske är avgörande för framgång, och det finns flera jiggmodeller på marknaden som har visat sig vara särskilt effektiva för att locka abborren till hugg.

Nedan går vi igenom de tre bästa jiggarna för abborre.

1. Westin ShadTeez 8cm

Westin ShadTeez

Westin ShadTeez är en fantastisk jigg för abborrfiske tack vare dess realistiska profil och simrörelse. Den 8 cm långa kroppen och paddel-tailen skapar vibrationer i vattnet som lockar abborre från långt håll.

Den mjuka och hållbara plasten ger jiggen en naturlig känsla och rörelse som är svår för abborren att motstå.

ShadTeez finns i en mängd olika färger och mönster, vilket gör den mångsidig för olika fiskeförhållanden och vattenfärger.

2. Berkley PowerBait Hollow Belly 10cm

Berkley PowerBait Hollow Belly

Berkley PowerBait Hollow Belly är en annan utmärkt jigg för abborrfiske, med en unik ihålig design som ger den en mer livlig och realistisk rörelse i vattnet.

Den 10 cm långa kroppen och de olika färgalternativen gör den mer attraktiv för större abborrar.

Hollow Belly är impregnerad med Berkley PowerBait-formel, en doft och smak som lockar fisk och får dem att hålla kvar jiggen längre, vilket ökar chansen för ett framgångsrikt krokfäste.

3. Berkley PowerBait Jester

Berkley PowerBait Jester

Berkley PowerBait Jester är en populär jigg för abborrfiske tack vare sin unika design och oregelbundna simrörelse.

Den krökta kroppen och den långa, smala paddel-tailen ger jiggen en mycket attraktiv och ojämn simrörelse vilket abborren inte kan motstå.

Jester är också impregnerad med Berkley PowerBait-formel för att förstärka dess lockande effekt på abborrar.

Bästa jiggarna för Gädda

Gäddjiggar är ofta större än jiggar för abborre och gös och de mest effektiva jiggmodellerna för gädda brukar ofta kombinerar realistiska profiler, lockande rörelser och attraktiva färger.

Nedan går vi igenom tre av de bästa jiggarna för gädda.

1. Westin ShadTeez 19 cm

Westin ShadTeez 19 cm

Westin ShadTeez i 19 cm storlek är en utmärkt jigg för gäddfiske på grund av dess realistiska profil och kraftiga simrörelse.

Den större storleken och paddel-tailen skapar vibrationer i vattnet som lockar gäddor från långt håll. Den mjuka och hållbara plasten ger jiggen en naturlig känsla och rörelse, vilket gör den svår för gäddor att motstå.

De många färgalternativen gör att du kan anpassa jiggen efter rådande vattenförhållanden och gäddors preferenser.

2. Pig Shad Jr

Pig Shad Jr

Pig Shad Jr är en mindre version av den populära Pig Shad-jiggen och är särskilt framtagen för gäddfiske.

Den har en rundad kropp och en stor paddle-tail som ger en bred och livlig simrörelse i vattnet, vilket efterliknar en skadad bytesfisk och lockar gädda effektivt.

Pig Shad Jr finns i flera olika färger och mönster för att passa olika förhållanden och gäddors beteenden.

3. Eastfield Viper

Eastfield Viper

Eastfield Viper är en annan populär jigg för gäddfiske. Den har en unik design med en lång, smal kropp och en paddle-tail som ger en mycket realistisk och lockande simrörelse.

Eastfield Viper är tillverkad av högkvalitativ plast som är både mjuk och hållbar, vilket ger jiggen en naturlig känsla och rörelse i vattnet.

Viper finns i flera olika färger och mönster, vilket gör den lämplig för olika fiskeförhållanden och gäddors preferenser.

Bästa jiggarna för Gös

Gös är en populär rovfisk att fiska efter i Sverige, och rätt jigg kan göra stor skillnad för dina chanser att fånga en.

Nedan går vi igenom tre av de bästa jiggarna för gös och varför de är så effektiva, både för traditionellt jiggfiske och vertikalfiske.

1. Westin ShadTeez 12cm

Westin ShadTeez 12 cm

Westin ShadTeez i 12 cm storlek är en utmärkt jigg för gösfiske tack vare dess realistiska profil och livliga simrörelse.

Den större paddel-tailen skapar vibrationer i vattnet som lockar gös från långt håll, och den mjuka och hållbara plasten ger jiggen en naturlig känsla och rörelse som gösen har svårt att motstå.

ShadTeez fungerar bra både för traditionellt jiggfiske och vertikalfiske och finns i flera olika färger och mönster.

2. Berkley PowerBait Hollow Belly 12.5 cm

Berkley PowerBait Hollow Belly 12.5 cm

Berkley PowerBait Hollow Belly i 12.5 cm storlek är en annan utmärkt jigg för gösfiske.

Den unika ihåliga designen ger den en livlig och realistisk rörelse i vattnet, och den längre kroppen och de olika färgalternativen gör den attraktiv för gösen.

Hollow Belly är impregnerad med Berkley PowerBait-formel, en doft och smak som lockar fisk och får dem att hålla kvar jiggen längre, vilket ökar chansen för ett framgångsrikt krokfäste.

3. Mikado Saira 14 cm

Mikado Saira 14 cm

Mikado Saira i 14 cm storlek är en populär jigg för gösfiske på grund av dess realistiska design och imponerande simrörelse.

Den långa kroppen och den smala paddel-tailen ger jiggen en mycket attraktiv och livlig simrörelse som efterliknar en skadad bytesfis.

Mikado Saira är tillverkad av mjuk och hållbar plast och finns i flera olika färger och mönster för att passa olika fiskeförhållanden.

Jiggen fungerar utmärkt för både traditionellt jiggfiske och vertikalfiske.

Färgval, form och storlek

Att välja rätt färg, form och storlek på din jigg är avgörande för att framgångsrikt locka och fånga din målfisk.

I det här avsnittet kommer vi att diskutera hur dessa aspekter påverkar beteendet hos abborre, gädda och gös.

Abborre

Abborrar är kända för att vara nyfikna och aggressiva rovfiskar, vilket innebär att de ofta dras till starka och kontrastrika färger.

Grönt, gult, rött och orange är populära färger för abborrjiggar, men även mer naturliga färger som silver och grått kan fungera bra, särskilt i klart vatten.

När det gäller form och storlek är abborren ganska flexibel. Små till medelstora jiggar (7-10 cm) fungerar ofta bäst.

Både paddel- och twister-tails är också populära val, eftersom de skapar rörelse och vibrationer i vattnet.

Gädda

Gäddan är en riktig rovfisk och har en tendens att föredra jiggar som liknar deras naturliga bytesfisk

Färger som silver, guld, svart, vitt och grönt är därför effektiva för att imitera bytesfisk som mört och siklöja. I grumligt vatten eller vid dåligt ljus kan dock starkare färger som orange, rött och gult också fungera bra.

Gäddjiggar är vanligtvis större jämfört med abborre- och gösjiggar, och jiggar mellan 12 och 20 cm är vanligtvis mest effektiva.

Gös

Gösen är en lite mer selektiv rovfisk än abborre och gädda, och färgval kan vara avgörande för framgång.

Naturliga färger som silver, grått, grönt och brunt är ofta effektiva, men även mer kontrastrika färger som svart, vitt och gult kan fungera under vissa förhållanden.

När det gäller form och storlek på gösjiggar, så brukar medelstora jiggar mellan 7 och 12 cm vara bästa längden för gösfiske.

Smalare profiler med en naturlig simrörelse, som shad-tails eller paddel-tails, är särskilt populära för gösfiske.

Vertikaljiggning och dropshot-riggar fungerar också bra med dessa jiggar för att nå de djupare områden där gösen ofta håller till.

jiggar

Fisketekniker och tips för jiggfiske

För att lyckas med jiggfiske är det viktigt att behärska olika fisketekniker och anpassa dem efter de specifika fiskarter du är ute efter.

Nedan går vi igenom några effektiva tekniker och tips för att fånga abborre, gädda och gös.

Använd olika jiggvikter

För att nå de djup där abborre och gös ofta kan befinna sig är det viktigt att använda olika jiggvikter, så att man kan nå de djup där fisken står.

Lättare jiggar fungerar bra i grunda vatten, medan tyngre jiggar kan hjälpa dig att nå djupare områden.

Genom att anpassa dina jiggar och jiggvikter efter fiskeplatsen och fiskens föredragna djup så kommer du öka dina chanser att fånga fisk.

Tänk på fiskeplats och årstid

Abborren är känd för att vara aktiv året runt, men dess beteende och föredragna platser kan variera beroende på årstid.

På våren och hösten är abborren ofta nära vegetation och grundare vatten, medan de på sommaren och vintern kan söka sig till djupare områden. Anpassa dina fisketekniker och platser efter fiskens säsongsmönster.

Kombination med stingers

För att öka chansen att kroka gäddan när den attackerar jiggen, kan det vara en god idé att använda en så kallad "stinger" – en extra trekrok som fästs vid jiggens sida med en wire eller flätlina.

Detta kan vara särskilt effektivt när gäddan är försiktig och bara nafsar på jiggen utan att riktigt hugga.

Dropshotjiggar

Dropshot är en effektiv teknik för att fiska efter abborre, särskilt i djupare vatten, samt i kallare vatten.

Jiggen fästs då på linan ovanför en blytyngd, vilket gör att jiggen är en liten bit över botten vilket brukar vara mycket effektivt för abborre.

Med dropshot-jiggar så kan man också fiska långsammare, vilket kan ge en mer naturlig och lugn rörelse vilket kan vara effektivt när fisken är lite mer skygg eller om det är kallt i vattnet.

Anpassa jiggens rörelse efter fiskens aktivitetsnivå

Fiskar som gös kan vara mer känsliga för jiggens rörelse och tempo. När fisken är mer aktiv, till exempel under skymning och gryning, så kan du fiska snabbare med mer ryckiga rörelser.

Om du fiskar under dagen istället så brukar fisken vara mindre aktiv, och då kan det vara smart att fiska långsammare med mer försiktiga rörelser för att locka dem att hugga.

Var inte heller rädd för att experimentera och justera dina metoder efter rådande förhållanden och fiskens beteende.


Du kanske också gillar