abborre på crankbait

Vad är ett crankbait? Det effektiva abborrbetet

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Har du stött på termen "crankbait" när du letat efter det bästa betet för abborrfiske? Det är inte konstigt, för i många fiskares beteslåda är just crankbaits ett självklart val när målet är att fiska abborre.

I denna artikel kommer vi att titta närmare på vad ett crankbait egentligen är, varför det fungerar så bra för abborrfiske och hur du som fiskare kan använda dem för att maximera dina chanser vid nästa fisketur.

Vad är ett crankbait?

Crankbait är ett begrepp som ursprungligen kommer från USA och kan vid en första anblick liknas vid det vi i Sverige kallar för en wobbler. Men det finns samtidigt vissa skillnader.

Medan "wobbler" är en väldigt bred term som kan innefatta många varianter, brukar crankbaits särskilt associeras med de korta, fylliga betena som har visat sig vara särskilt effektiva för abborrfiske.

Crankbaits kännetecknas av sina huvudmaterial, vilka oftast är plast eller trä, samt av den särpräglade sked de bär vid huvudet. Denna sked, ofta tillverkad av antingen plast eller metall, är central för betets rörelse i vattnet. Det är den som genererar en vaggande och intensiv rörelse som får rovfiskar, som abborre, att nappa.

Det finns dock varianter av crankbaits som inte följer denna norm, nämligen de som benämns som "lipless" eller skedlösa. Dessa beten har ingen sked. Istället sitter dragpunkten på betets ovansida, vilket skapar ett skilt rörelsemönster i vattnet. Denna design kan, under rätt omständigheter, vara särskilt effektiv.

crankbait

Typer av crankbaits för abborrfiske

När det gäller abborrfiske finns det en rad olika crankbaits att välja mellan, beroende på var abborren befinner sig. Här går vi igenom de tre huvudtyperna av crankbaits och hur du bäst använder dem:

  • Shallow runners: Dessa beten är idealiska för grunda vattenområden som vassbäddar och sjöstränder. De är särskilt effektiva när vattnet är varmt, eftersom abborren då ofta rör sig nära ytan. Shallow runners simmar vanligtvis bara några centimeter till någon decimeter under ytan.
  • Medium divers: Dessa beten är utformade för medeldjupa vatten, vanligtvis mellan en och tre meter. Med medium divers kan du nå abborre som lurar runt medeldjupa strukturer som stenar, undervattensvegetation eller sjunkna träd.
  • Deep divers: För de djupaste delarna av en sjö eller vattendrag är deep divers ditt bästa bete. Dessa beten kan simma flera meter ner och är utformade för att locka abborre som söker djupare skydd, särskilt under kallare månader som under höst och vår.

Genom att välja rätt typ av crankbait baserat på vattnets djup och temperatur ökar du dina chanser att locka abborren till hugg.

Hur fiskar man med crankbaits?

När man fiskar med crankbaits ligger nyckel i att förstå hur man varierar betets rörelse. Gången för ett crankbait kan variera enormt, från en hetsig och ettrig rörelse till en mjukare, lugnt rullande gång, och det är ofta variation i rörelsen som är avgörande för att locka rovfiskar som abborren.

Det enklaste sättet att fiska med ett crankbait är dock att helt enkelt veva hem det, men försök att variera hastigheten. Växla ditt invevande med så kallade spinnstopp. Dessa pauser i rörelse kan ofta trigga ett hugg, särskilt när fisken är försiktig eller nyfiken.

Det finns också vissa crankbait-modeller som kan användas med en mer aktiv teknik. Genom att twitcha betet under invevning går det att skapa en mer aggressiv och ryckig rörelse för en del beten. Detta start/stopp-mönster kan ibland vara precis vad som krävs för att framkalla ett aggressivt hugg.

En av de stora fördelarna med crankbaits är att du kan använda dem i många olika miljöer, oavsett om du fiskar i grunda områden med tjockt gräs, eller i djupare, pelagiska zoner.

Men det är viktigt att välja rätt typ av crankbait beroende på situationen. Om man vill börja fiska med crankbait bör man därav ha några olika typer i fiskelådan, som kan gå både djupt och grunt.


Du kanske också gillar