Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

gäddfiske

Bästa betena för Gädda (Bäst i Test)

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Kanske känner du igen dig när gäddan bara inte nappar? Vi har alla varit där. Man har förberett sig noga, och valt den perfekta fiskeplatsen för dagen, men ändå känner du inte ens av ett hugg. Då kanske man börjar fundera: Beror det på mig, eller är det betet som inte fungerar?

Om du någonsin har grubblat över detta, då är du inte ensam, men vi tror att vi kan ha lösningen. I denna artikeln går vi igenom de 10 bästa betena för gädda. Så efter detta kanske du aldrig mer behöver undra om du valt rätt bete!

Bästa Wobblern för Gädda

Wobblers är särskilt populära när det kommer till trolling efter gädda. Wobblers kan normalt sätt användas för att fånga de flesta typer av rovfiskar, men när det kommer till gädda använder man större beten, speciellt jämfört med de som används för abborre eller öring.

Låt oss nu ta en titt på de bästa wobblers för gäddfiske.

1. Karikko 15cm

karikko wobbler

Karikko-wobblern på 15 cm är inte bara en större variant av det redan berömda draget som vunnit otaliga trollingtävlingar, utan den är också en favorit bland många gädd- och gösfiskare.

Det är en riktigt bra gäddwobbler som kan locka fram de större fångsterna. Så om du siktar på att öka din fångade medelstorlek kan det helt klart vara en wobbler värd att testa.

Med en flytande kropp som kan dyka ner till imponerande 4-5 meter, är detta betet en måste-pröva för den seriöse fiskaren. Om du vill ge dig själv bästa chansen att dra upp en riktig bjässe, borde du definitivt ha Karikko i din fiskeväska.

2. Westin Jätte

westin jatte wobbler

En annan favoritwobbler för gäddfisket som fungerar utmärkt för trolling är Westin Jätte. Detta är en wobbler som bland annat är känd för den berömda “Westin Roll”, som bjuder på en rullande simrörelse som verkar ha en nästan magisk dragningskraft på gäddorna.

Så det är verkligen ingen överdrift att påstå att denna gäddwobbler borde vara en del av varje gäddfiskares utrustning.

Den är utformad för att simma på ett lite grundare djup än Karikko-wobblern på 2-4 meter, vilket kan vara väldigt effektivt om du fiskar på grundare vatten.

Bästa Jerkbait för Gädda

Jerkbaits har länge varit en annan favorit bland gäddfiskare, och det finns goda skäl till varför. Med sina ryckiga och distinkta rörelsemönster framkallar de verkligen gäddans naturliga jaktinstinkt.

Låt oss nu ta en titt på de bästa jerkbaits för gäddfiske.

3. Buster Jerk Shallow Runner

buster jerk jerkbait

Om du letar efter en riktig gäddmagnet måste du bara testa Buster Jerk, vilket är en av Skandinaviens mest populära jerkbaits. Den är en riktig gäddmaskin som kanske har lurat fler storgäddor än något annat bete.

Det som framförallt gör Buster Jerk så bra är inte bara dess effektiva sid-till-sid rörelsemönster som kan åstadkommas via en enkel invevning med spinnstopp.

Den är tillverkad av hållbar plast, vilket innebär att den tål de mest intensiva gäddattackerna. De inbyggda skramlande kulor adderar också ett auditivt lockmedel som kan vara precis den trigger som behövs i särskilt grumliga vatten eller under sämre väder.

4. Buster Swim

buster swim jerkbait

Om du är ett fan av Buster Jerk, kommer du definitivt att uppskatta Buster Swim. Medan Buster Jerk är känt för sitt distinkta sid-till-sid rörelsemönster, tar Buster Swim en något annorlunda approach genom att efterlikna simrörelsen av ett klassiskt swimbait.

Denna kraftiga sidoflash under invevning, kombinerat med dess långsamma sjunkande natur när du inte vevar, gör det till en oslagbar kombination för gäddfiske.

Med en vikt på 65 g, kan det enkelt kastas med lättare gäddspön, vilket gör det tillgängligt även för nybörjare. Men låt dig inte luras av dess lätthet; även rekordgäddor kan inte motstå dess frestande rörelsemönster och attraktiva färgsättningar.

Bästa Ytbetet för Gädda

Om du letar efter de där adrenalinfyllda upplevelserna inom sportfisket borde du verkligen testa ytbeten. Att se en gädda attackera betet på vattenytan, med ett kraftfullt hugg, är en oslagbar syn.

Låt oss nu ta en titt på de bästa ytbetena för gäddfiske.

5. Hula Popper

hula popper ytbete

I över ett halvt sekel har Hula Popper varit en riktig favorit bland fiskare, inte bara på grund av dess framstående prestation när det gäller gäddfiske, men även för dess effektivitet med storabborre.

Dess unika pulserande ”skirt” är oemotståndlig för dessa rovfiskar, skapande ett hypnotiserande skådespel på ytan. Denna dans på vattenytan har gång på gång lockat till sig rovfiskar från alla håll, framkallande kraftfulla och minnesvärda hugg.

Hula Popper utmärker sig särskilt i grunda vatten rika på sjögräs och annan vegetation. Dess livfulla rörelser i dessa miljöer gör den till ett oumbärligt verktyg för varje passionerad fiskare.

6. Daiwa Popper Frog

daiwa popper frog ytbete

Ett annat populärt ytbete för gädda är Daiwa Popper Frog. Med dess speciella förmåga att röra sig och framkalla ett unikt ljud på ytan, kan den locka till sig även de mest försiktiga rovfiskarna.

Och det finns inget som slår känslan av att bevittna ett kraftfullt hugg direkt på vattenytan med detta betet, det är en ren adrenalinkick.

Men något som du kan tänka på med detta ytbete är att krokarna på betet sitter rätt nära kroppen, så ett bestämt mothugg är nödvändigt för att effektivt kunna kroka fisken när den hugger.

Bästa Skeddraget för Gädda

När man pratar om de bästa fiskedragen för gädda ska man inte glömma bort de gamla trotjänarna: skeddragen. Dessa klassiker har genom tiderna bevisat sitt värde på gäddfisket.

Låt oss nu ta en titt på de bästa skeddragen för gäddfiske.

7. Atom

atom skeddrag

När det kommer till skeddraget är fortfarande Atom en riktig favorit. Introducerad redan 1949, har den sedan dess blivit en kraft att räkna med i fiskevärlden, lockande gäddor inte bara i Sverige, men runt om i världen.

Det finns en anledning till varför den varit en storsäljare under alla dessa år – den levererar helt enkelt resultat!

Och med den nya, större storleken, är den perfekt när ambitionen är att fiska efter de verkligt stora exemplaren. Atom kan mycket väl anses som det mest klassiska gäddraget någonsin.

8. Toby 15 g

toby skeddrag

När man pratar om skeddrag, är det svårt att inte nämna Abu Garcia Toby. Sedan den gjorde entré på fiskescenen 1956, har den varit i varje erfaren fiskares arsenal.

Ofta hyllad som ett förstklassigt bete för havsöring, är det lätt att glömma dess effektivitet när det gäller gäddfiske. Men gäddorna? De kan verkligen inte få nog av Toby. Den oregelbundna, livfulla rörelsen tillsammans med bländande färgval gör den oemotståndlig för dessa rovdjur.

Så nästa gång du planerar en gäddfisketur, ge Toby en chans i vattnet. Du kan bli förvånad över hur väl en havsöringsfavorit kan locka de stora gäddorna till ytan.

Bästa Jiggen för gädda

När det kommer till mångsidighet inom gäddfiske, står jiggar i en klass för sig. Deras otaliga former, färger och rörelsemönster gör dem till en av de mest varierade betestyperna.

Låt oss nu ta en titt på de bästa jiggarna för gäddfiske.

9. Pig Shad Jr

pig shad jr jiggar

Om du vill fiska gädda med jigg är Pig Shad Jr nästan ett obligatoriskt bete i fiskelådan. Det är ett otroligt effektivt bete särskilt framtagen för gäddfiske, och är en mindre version av den populära Pig Shad-jiggen.

Pig Shad Jr har en rundad kropp och en stor paddle-tail som ger en bredare och livligare simrörelse i vattnet. Det gör att den efterliknar en lätt skadad bytesfisk, som verkligen lockar till sig gäddan.

Pig Shad Jr är också tillgänglig i en mängd färger och mönster. Varje version är skapad för att matcha varierande vattenförhållanden och gäddans nyckfulla humör.

10. Westin ShadTeez 19cm

westin shadteez jiggar

En annan utmärkt jigg för gäddfisket är Westin ShadTeez 19 cm, framförallt på grund av sin realistiska profil och kraftiga simrörelse.

Den betydande storleken och framstående paddel-tail genererar en vibration som kan kännas långt, vilket blir som en magnet för nyfikna gäddor. Tillverkad av en mjuk, men hållbar plast, simmar ShadTeez med en autenticitet som få jiggar kan mäta sig med.

Med en rik palett av färgval kan du alltid hitta den perfekta ShadTeez som svarar mot dagens vattenförhållanden och gäddans smak för dagen.

Andra tips vid val av gäddbete

När du väljer bete för gäddfiske finns det flera aspekter att ta hänsyn till. Här är några riktlinjer och tips som kan hjälpa dig i ditt beslut:

  • Djupet på sjön: Beroende på sjöns djup kan vissa beten vara mer lämpliga än andra. I grunda sjöar kan ytbeten eller shallow runners vara särskilt effektiva, medan i djupare vatten kan du behöva beten som kan komma ner till djupet, som djupgående wobblers eller jiggar.
  • Färgval: Vattenklarheten och ljusförhållanden påverkar vilken färg som är mest effektiv. För gädda brukar naturtrogna färger vara bäst i klart vatten, medan mer skrikande färger kan vara bättre i grumligt vatten.
  • Fisketempo: Årstiderna påverkar gäddans aktivitetsnivå. Under varmare månader kan du fiska snabbare, medan du under kallare perioder kan behöva sakta ner ditt tempo.
  • Typ av spö: Det är viktigt att ditt spö matchar betets storlek och vikt. Vissa gäddbeten är stora och tunga, så ditt spö bör ha en kastvikt som klarar av det. Om du använder ett för lätt spö med ett tungt bete, riskerar du att skada utrustningen.

Du kanske också gillar