fiska makrill

Hur du fiskar makrill - Från utrustning till tekniker

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Har du någonsin stått på en klippa vid kusten, fiskespöt i handen, och drömt om att dra upp en silverblank makrill? Makrillen, som ibland kallas för gaisare, är en av de mest populära fiskarna att fånga från land längs den svenska västkusten och det är inte svårt att förstå varför.

Det som gör makrillfisket så spännande är att där en makrill nappar, finns det alltid flera. Makrillen tenderar nämligen att röra sig i stora stim, vilket innebär att om du lyckas en fisk kan du nästan garantera en större fångst. Om du använder häckla, är det exempelvis väldigt vanligt att du får upp flera makrillar på samma gång.

Var kan du hitta makrill längs kusten?

Att hitta rätt plats för makrillfiske är vanligtvis den stora utmaningen. Dessa fiskar hittas ofta längs kusten där den jagar efter sill, men det rör sig hela tiden vilket gör att det kan vara svårt att hitta rätt plats.

Några platser på västkusten som brukar vara bra för makrillfiske är:

  • Piren i Varberg
  • Arendal i Göteborg
  • Marstrand
  • Lysekil
  • Smögen

Men att veta var man ska fiska är bara en del av ekvationen. Du måste också veta när. Makrillen migrerar och rör sig med årstiderna, vanligtvis anländer till nedre delen av svenska kusten i mitten till slutet av maj och stannar fram till september.

Om man bor längre upp på västkusten kommer makrillen däremot att anlända senare. Man brukar normalt säga att makrillen har anlänt till hela västkusten omkring midsommar.

Under sommarmånaderna, särskilt under juli och augusti, kan makrillfisket vara mycket givande, särskilt tidigt på morgonen eller sent på kvällen när makrillen är som mest aktiv.

Det är viktigt att komma ihåg att varje år kan vara olika och makrillens rörelsemönster kan påverkas av flera faktorer, som vattentemperatur och tillgång på föda. Men med denna information i åtanke, kan du maximera dina chanser att hitta och fånga makrill.

Fiskeutrustning vid makrillfiske

För att kunna fiska makrill effektivt vill du kunna fiska långt, därför är ett medium till medium-lätt haspelspö på 9-10 fot med en kastvikt på mellan 15-40 gram. Detta ger dig kastlängden för att nå ut till djupare platser, samtidigt som du också kan hantera lite tyngre skeddrag tillsammans med en häckla.

Tillsammans med detta spöt hade jag valt en haspelrulle i storlek 2500-3000 och en tunn flätlina på runt 0.12-0.16 mm. Fördelen med flätlina över nylonlina är att du enklare känner huggen och har bättre kontakt med betet.

Om du använder flätlina rekommenderar jag dock att skarva på en tafs i flourcarbon eftersom endast flätlina är rätt så känslig mot nötning. Men genom att skarva på en tafs fluorocarbon minskar du risken att du förlorar ditt drag om du råkar nöta linan mycket mot stenar och andra föremål.

När det sedan kommer till beten för makrillfiske, är makrillhäcklor med pilk, skeddrag eller kustwobblers ett populärt val. En häckla består av färgglada fjädrar fasta på krokar vilket är mycket effektivt för makrillfiske.

Om du däremot fiskar från land där det är grundare och det finns hög risk att fastna i tång, brukar det ibland vara smart att hoppa över häcklan och bara fiska med ett skeddrag.

makrill

Populära fisketekniker för makrillfiske

Att veta hur man fiskar är lika viktigt som att veta var man ska fiska. Nedan går vi därför igenom några av de mest populära fisketeknikerna för att fånga makrill, från spinnfiske till mete.

Spinnfiske efter makrill

Spinnfiske är en traditionell och intuitiv metod för makrillfiske från land. Det kombinerar enkelhet och effektivitet, vilket gör det till ett populärt val bland både nybörjare och erfarna fiskare.

När det kommer till spinnfiske efter makrill är skeddrag bland de mest populära betena, men ärligt talat spelar det inte så stor roll vilket skeddrag du väljer, makrillen hugger nämligen på det mesta som glänser.

Om du däremot vill ha några betestips är Wiggler Original, Abu Garcias Toby och Viking Herring några skeddrag som jag kan rekommendera för makrill. Skeddragen Toby och Viking Herring är dessutom väldigt effektiva för havsöring och näbbgädda.

Om du spinnfiskar efter makrill bör du också testa att fiska med häckla eller en upphängarfluga eftersom det ger dig chansen att fånga flera makrillar samtidigt.

Om du fiskar med häckla ska du däremot ha i åtanke att häcklan kan öka risken för trassel och att det kan bli lite svårare att kasta. Mitt tips är därför att fiska med maximalt 2-3 krokar, vilket räcker gott och väl. Det kan också vara bra att välja ett skeddrag som väljer lite mer, såsom upp till 40 gram då en häckla bidrar med en del luftmotstånd.

Mete efter makrill

Flötmete är en annan populär och effektiv teknik när man fiskar makrill från land. Här innebär metoden att man utnyttjar ett flöte, som inte bara som en indikator för napp, utan också som ett verktyg för att kontrollera betets djup.

Ett glidande flöte är särskilt användbart för detta ändamål, eftersom det erbjuder flexibiliteten att justera efter olika djup. Normalt sätt brukar dock makrillen ofta befinna sig mellan 3 och 7 meter, men testa dig gärna fram.

När det sedan gäller valet av bete så är stagg (sillyngel), sill och räka bland de mest populära alternativen.

För den som också fiskar från land och önskar nå längre avstånd med sitt kast, är ett tips att använda ett flöte på cirka 40 gram tillsammans med ett lämpligt sänke. Detta gör att du kan komma ut lite längre.

Ett annat tips är att fiska med flera krokar, vanligtvis med ett 30-50 cm mellanrum, för chans att fånga flera makrillar när du metar. En annan fördel med detta är att du fiskar av ett större djupspann, vilket också kan öka möjligheterna till napp.

Pilkfiske efter makrill

Om du har tillgång till båt borde du också testa på pilkfiske. Båten tillåter dig nämligen att nå djupare vatten, vilket öppnar upp för tillgång till områden där stora makrillstim ofta håller till, och då är pilkfiske särskilt effektivt.

Pilkfiske involverar en pilk och makrillhäckla. Här agerar pilken som tyngd för att snabbt kunna sänka makrillhäcklan till ett önskat djup. Om du fiskar väldigt djupt är det också rekommenderat att välja en tyngre pilk, men vanligtvis funkar pilkar på omkring 100-200 gram.

Makrillhäcklan har senare vanligtvis mellan 4-6 krokar, används för att attrahera fisken. Även om en häckla med fler krokar kan leda till mer fisk behöver du också vara medveten att det också kan leda till mer trassel. Omkring 4 krokar brukar däremot vanligtvis fungera väldigt bra.

Hur fiskar man då med pilk? Vid pilkfiske brukar man sänka pilken till ett visst djup och sedan rycka lätt i spöet flera gånger så att den rör sig upp och ner. Denna process upprepas tills en eller flera makrillar nappar.

Om man ska fiska med pilk är det också högst rekommenderat att använda ekolod så att man först kan hitta makrillen, som vanligtvis brukar synas som små långsmala gula till röda streck på ekolodets skärm.


Du kanske också gillar