fiska från land i havet

Fiska i havet från land - En guide till kustfiske

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Kustfiske, eller att fiska i havet från land, är en populärt bland många fiskare. Det erbjuder en möjlighet att fiska och njuta av naturen, samtidigt som man också får chanser att fånga nya typer av fiskarter.

I denna artikel kommer vi att gå igenom grunderna i kustfiske, inklusive förberedelser, utrustning, val av fiskeplats och tekniker.

Grundläggande fiskeutrustning

Grundläggande fiskeutrustning är avgörande för en lyckad fiskeupplevelse vid kusten. Nedan går vi igenom de saker som du behöver för havsfiske från land.

Att välja spö, rulle och lina

Att välja rätt spö, rulle och lina är avgörande för en lyckad fiskeupplevelse.

För kustfiske är det vanligast att man använder ett spö på 180-220cm (6-7 fot), men det finns också dem som använder sig av längre spön upp till 240 cm.

Det som du behöver tänka med ditt havsfiskespö är att det vanligtvis behöver klara av mer påfrestningar jämfört med ett vanligt havsfiskespö, men i många fall kan du använda det spöt som du också använder för insjöfiske.

När det kommer till rulle så brukar det gå utmärkt att använda en vanlig haspelrulle, men gärna i storlek 2500-3000. Du behöver också tänka på är att rengöra den efter fisket, så att den inte skadas av allt saltvatten.

Linan bör också vara stark nog att hantera de fiskarter som finns i området, men du behöver sällan använda dig av något speciell typ av lina vid havsfiske.

Beten och drag

För kustfiske finns det en imponerande mängd beten och drag att välja mellan, vilket ger dig möjlighet att anpassa din fiskestrategi efter målet och de rådande förhållandena.

Naturliga beten, såsom maskar, räkor och småfisk, erbjuder en effektiv lockelse för många fiskarter, och fungerar utmärkt för havsmete för fiskar såsom makrill, berggylta och många typer av plattfiskar.

Å andra sidan erbjuder konstgjorda beten, såsom skeddrag, wobblers och jigg, ett bra alternativ för många fiskar såsom havsöring, makrill och näbbgädda.

Valet av bete eller drag beror vanligtvis på flera faktorer, inklusive vilken fiskart du vill fånga, dina egna preferenser av fisketekniker och hur fiskeområdet ser ut.

Tillbehör och verktyg

Utöver spö, rulle och lina är det viktigt att utrusta sig med grundläggande tillbehör för att göra fisket smidigare.

Till exempel, en fiskeväska eller ryggsäck kan underlätta transporten av utrustningen, medan en kniv är användbar för att klippa av linor och förbereda beten såsom småfisk som ska användas för havsmete.

En tång är praktisk för att avkroka fiskarna på ett säkert och mer skonsamt sätt.

Val av fiskeplats vid havsfiske

Att hitta en bra fiskeplats vid havet är avgörande för att öka chanserna att fånga fisk och för att få en trevlig upplevelse. Här är några tips för att hitta bra fiskeplatser vid havet:

  1. Läs på om fiskeområdet: Innan du beger dig ut för att fiska, gör lite research om området du planerar att besöka. Kolla in lokala fiskeforum, artiklar och kartor för att få en uppfattning om var andra fiskare har haft tidigare framgångar.
  2. Kusttyper och terräng: Beroende på vilken fiskart du vill fånga kan vissa kusttyper och terränger vara mer gynnsamma än andra. Klippor och stenstränder skapar naturliga gömställen och chansen till föda för många fiskarter.
  3. Fågel- och fiskaktivitet: Håll utkik efter tecken på fågel- och fiskaktivitet i vattnet, eftersom detta ofta indikerar närvaro av betesfisk och därmed också andra rovfiskar. Om du ser måsar eller andra fåglar dyka efter fisk, kan det vara en indikation på att det finns fisk gott om fisk i området.
  4. Strukturer och vegetation: Fiskar är ofta attraherade till olika typer av vegetation och annat som erbjuder skydd och föda. Vrak, bryggor, stenblock och tångbälten kan alla vara bra platser att prova fiskelyckan.
  5. Fråga dig runt: Tveka inte att fråga lokala fiskare som du stöter på vid kuster eller varför inte på den lokala fiskebutiken. De kanske kan rekommendera platser där du har störst chans att fånga fisk.

Genom att följa dessa tips och också anpassa dina fiskemetoder efter förhållandena kan du öka dina chanser att hitta en bra fiskeplats vid havet och fånga de fiskarter du är ute efter.

man som håller en makrill

Fiskemetoder vid kustfiske

När du fiskar från land i havet på kusten så kan du anpassa dina tekniker för att fånga olika fiskarter.

Nedan går vi igenom de fyra populäraste fiskemetoderna för kustfiske: spinnfiske, bottenmete, flötesmete och flugfiske.

Spinnfiske

Spinnfiske den mest populära metoden när det gäller kustfiske med en kombination med konstgjorda beten som skeddrag, wobblers och havsfiskejiggar.

Spinnfiske är effektivt för att fånga arter som havsöring, makrill och näbbgädda, och det kan användas från både klippor och stränder.

Bottenmete

Bottenmete innebär att du fiskar med ett tackel och bete på eller nära botten, vilket gör det till en utmärkt metod för att fånga bottenlevande fiskarter såsom olika plattfiskar.

Naturliga beten som maskar, räkor och småfisk används ofta vid bottenmete, och denna metod är särskilt effektiv för att fånga arter som torsk, plattfiskar och berggylta.

Flötesmete

Flötesmete är en annan populär och lättillgänglig fiskemetod som även används vid kustfiske. Det är en mångsidig teknik som passar både nybörjare och erfarna fiskare.

Flötesmete innebär att man använder ett flöte för att kontrollera betets djup och för att indikera när en fisk nappar.

Vid havet är det bra att använda sig av glidande flöten för att kunna nå ut till de djupare ställena och också fiska djupare.

Flugfiske

Flugfiske är en mer avancerad fiskemetod som ursprungligen utvecklades för insjöfiske men kan även användas vid kustfiske för att fånga fiskar såsom havsöring och makrill som jagar nära vattenytan.

Flugfiske vid kusten kräver ofta särskilda saltvattensflugor som klarar av saltvattnet bättre, och de är i många fall också lite större än vanliga sötvattensflugor.


Du kanske också gillar