skeddrag

Bästa fiskedragen för Havsöring (Skeddrag och kustwobblers)

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Med sin glänsande silverfärgade kropp och imponerande kämparglöd är havsöringen en attraktiv fångst för sportfiskare över alla kustområden.

Målet med denna artikel är att hjälpa nybörjare att komma igång med havsöringsfisket. Vi kommer att gå igenom de bästa fiskedragen för att maximera dina chanser att fånga denna majestätiska fisk, samt erbjuda praktiska tips för att välja rätt bete för dina behov.

Bästa fiskedragen för havsöring

Med så många olika drag att välja mellan är det viktigt att investera i några beprövade och effektiva alternativ. I detta avsnittet presenterar vi de topp 5 fiskedragen som kommer att hjälpa dig att lyckas i jakten på den eftertraktade havsöringen.

Dessa havsöringsdragen är mina personliga favoriter och några som jag rekommenderar varmt till alla som vill ut och fiska havsöring.

1. Viking Herring 18g

Viking Herring 18g

Viking Herring är en riktig klassiker som är ett eleganta bete är konstruerat av mässing, rostfritt stål och en kvalitetstrekrok från MUSTAD, vilket ger optimalt skydd mot saltvattenkorrosion.

Dess unika böjning och perfekt balanserade tyngdpunkt möjliggör långa och precisa kast utan att betet viker sig.

Viking Herring Original är en mångsidig fiskförare, beprövad på lax, havsöring och andra ädelfiskar. Det är också helt klart ett måste i varje havsöringsfiskares låda.

2. Abu Garcia Toby 20g

Abu Garcia Toby 20g

Sedan dess lansering har Toby varit en storfavorit bland fiskare. Detta enkla och effektiva bete är särskilt framstående när det kommer till havsöringsfiske. Dess lättanvända design gör det enkelt att kasta och fiska med, och dess lockande aktion är oemotståndlig för havsöringar.

Detta havsöringsdraget finns i många storlekar, vikter och färger att välja mellan, men min egna favorit är Abu Garcia Toby 7.5 cm som väger 20 gram.

3. Abu Garcia MO Inline 16 g

Abu Garcia MO Inline 16 g

Abu Garcia MO Inline har länge varit en hemlig favorit bland erfarna danska kustfiskare. Tack vare dess enastående kast- och egenskaper, både i salta vågor och lugnare vatten, har det vunnit hjärtan över hela världen.

MO Inline är speciellt utformad för att kroka effektivt och hålla fast även de mest bångstyriga fiskarna, tack vare sin genomlöpsfunktion.

Draget finns också i flera storlekar och en mängd imponerande färger att välja mellan, men min favorit är Abu Garcia MO Inline 7.5 cm [16 g] i färgen Green/Chartreuse.

4. Truttan Havsöringsdrag

Truttan Havsöringsdrag

Truttan är ett bete för havsöring som kombinerar det bästa av två världar: den beprövade formen och rörelsen från populära handgjutna plastbeten på den svenska marknaden och ett betydligt lägre pris.

Detta gör Truttan till ett oerhört prisvärt och effektivt alternativ för kustfiske. Min egna favorit är Truttan 9 cm.

5. Falkfish Spöket 28g

Falkfish Spöket 28g

Falkfish Spöket 28g på 8 cm är en tidlös kustwobbler som fortsätter att charma havsöringsfiskare generation efter generation.

Denna kompakta kastkanon väger 28 gram och mäter 8 cm, vilket gör den idealisk för att täcka stora vattenytor och locka fram aggressiva hugg med sin förföriska vaggning.

Draget finns också i en rad attraktiva färger, så det finns det en Falkfish som passar varje smak och fisketillfälle.

Olika typer av populära drag för havsöring

De fiskedragen för havsöring som vi gick igenom tidigare kan huvudsakligen delas in inom tre olika kategorier, kustwobblers, skeddrag och inline skeddrag.

Nedan går vi igenom mer ingående vad som är fördelarna med dessa olika typer av havsöringsfiskedrag.

Kustwobblers

Kustwobblers är en typ av wobbler som är särskilt utformade för kustfiske, och de fungerar också utmärkt för havsöring. En kustwobbler simmar ofta närmare ytan och har en lockande gång.

Även om kustwobblers inte är den vanligaste typen av havsöringsdrag för havsöring så kan de vara effektiva i vissa förhållanden. De är framförallt lätta att kasta med och brukar erbjuda bra kastlängder.

Skeddrag

Skeddrag är en dragtyp som används flitigt under havsöringsfiske. Skeddrag är böjda metallskedar som rör sig lockande i vattnet, och de brukar normalt sätt erbjuda långa kast vilket är perfekt vid kustfiske.

Normalt sätt så brukar ett skeddrag i vikten 15-30 gram vara att föredra, beroende på vilket djup du vill fiska på. Om du fiskar i grunda vikar vill du ha ett lättare drag så går närmare vattenytan, medan på djupare vatten brukar tyngre drag funka bättre.

Inline skeddrag

Inline skeddrag är en annan populär dragtyp för havsöringsfiske som liknar vanliga skeddrag men med en distinkt skillnad. För inline drag så trär man fiskelinan genom draget och fäster sedan linan direkt på kroken, vilket gör det möjligt för draget att röra sig mer fritt i vattnet.

Detta kan vara mycket fördelaktigt vid havsöringsfiske eftersom draget får en mer lockande gång i vattnet som kan attrahera havsöring.

Fördelen med inline skeddrag är också att det finns en något lägre risk att fisken sliter sig när du har fått napp. Detta beror på att kroken kan röra sig mer fritt och “följa fiskens rörelser” för ett inline-skeddrag.

Genom att bekanta dig med dessa populära dragtyper för havsöring – kustwobblers, skeddrag och inline skeddrag – och lära dig hur man använder dem effektivt, kommer du att öka dina chanser att lyckas med havsöringsfisket

Kom ihåg att anpassa ditt val av drag efter säsong och väderförhållandena, såsom färg, storlek. Och viktigast av allt, ha tålamod och njut av den spännande utmaning som havsöringsfiske erbjuder!

Vad är viktigt att tänka på när du väljer drag för havsöring?

När du ger dig ut för att fiska havsöring är det viktigt att tänka på att det inte finns något universellt "bästa" havsöringsdrag som fungerar i alla situationer.

Istället måste du normalt anpassa ditt val av havsöringsdrag efter en rad faktorer för att öka dina chanser att locka fisken att hugga.

Här är några viktiga aspekter att ha i åtanke när du väljer drag för havsöring:

Säsong och väderförhållanden

Under olika årstider och väderförhållanden kan havsöringens beteende och födoval variera, vilket gör att olika drag kan vara mer eller mindre effektiva.

Till exempel så kan våren och hösten erbjuda större möjligheter att fiska närmare ytan i grundare vikar, medan på sommaren brukar man behöva ta sig ut med båt för att nå havsöring på djupare vatten.

Väderförhållanden som molniga eller blåsiga dagar kommer också att påverka fisket, och det kan påverka vilken typ av drag som är som mest effektiva.

För blåsiga dagar när vattnet är mer grumligt så kan drag med mer kontraster och starka färger vara mer effektiva, medan soliga och klara dagar kan göra att fisken är mer försiktig och kräsen, vilket gör att naturliga och diskreta drag kan vara bättre.

Färg, storlek och form på dragen

Dragens färg, storlek och form påverkar hur effektivt de kan locka havsöring. När det gäller färg på fiskedraget kan du behöva experimentera för att hitta vad som fungerar bäst i det aktuella vattnet och ljusförhållandena.

Som tidigare nämnts, kan starka och kontrastrika färger fungera bra i grumligt vatten, medan mer neutrala och naturliga färger kan vara effektiva i klart vatten. Normalt sätt så brukar beten i rött och svart, liksom gula, gröna och fluorescerande färger fungera bra för havsöring.

Storleken och formen på ditt drag kan också variera en hel del. Om du fiskar på grunda områden så kan ett lättare drag vara att föredra, medan tyngre drag är bra för att fiska djupare.

Vanliga frågor om havsöringsfiske

Nedan går vi igenom några andra av de vanligaste frågorna när det gäller havsöringsfiske.

När är bästa tiden på året för att fiska havsöring?

Bästa tiden på året för att fiska havsöring varierar något beroende på region, men generellt sett är våren och hösten de mest gynnsamma perioderna. I Sverige är fisket efter havsöring oftast bäst från april till maj och från augusti till september.

Vilka väderförhållanden är optimala för havsöringsfiske?

Havsöring är mer benägna att jaga i grumligt eller lite blåsigt väder, vilket gör att disiga dagar kan vara gynnsamma. En lätt bris som rör upp vattnet kan också stimulera fiskens aktivitet och jaktbeteende.

Vinden påverkar också havsöringsfisket, och det bästa är lätt vind in mot land där du kastar i motvind. Normalt sett så brukar havsöringen nappa sämre om vinden ligger åt andra hållet, ut från land.

Vilken färg på skeddrag är bäst för havsöring?

Färgen på dragen kan spela en viktig roll i att attrahera havsöring och normalt sätt så bör du experimentera med olika färger beroende på ljusförhållanden och vattenklarhet.

Generellt sett fungerar starka och kontrastrika färger, som orange, gult och rött, bra i grumligt vatten och vid dåligt ljus, medan mer neutrala och naturliga färger är effektiva i klart vatten och bra ljusförhållanden.

Vilken dragstorlek är bäst för havsöring?

Storleken på dragen bör matcha den naturliga födan som havsöringen jagar efter i det specifika fiskevattnet. Ofta rekommenderas dragen att vara mellan 7 och 12 centimeter och ha en vikt på omkring 15-30 gram.

Hur djupt bör jag fiska för att hitta havsöringen?

Havsöringen kan ofta hittas i grunda kustnära områden där de jagar småfisk och andra kräftdjur. Generellt sett är det bäst att fiska mellan 0,5 och 3 meter djupt, och det är inte ovanligt att havsöringen hugger på mycket grunt vatten.

Det bästa fiskedjupet kan dock också variera beroende på årstid, vattentemperatur och andra faktorer. På våren och hösten tenderar havsöringen att befinna sig på grundare platser jämfört med sommaren.


Du kanske också gillar