Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

fiska kräftor

Guide till kräftfiske: Fånga egna kräftor till kräftskivan

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Det är något speciellt med att äta egenfångade kräftor på kräftskivan. Men vad innebär det egentligen att fånga sina egna kräftor? Och på vilka platser kan man fiska efter kräftor?

I denna artikeln kommer vi att utforska kräftfisket, de tekniker och utrustning som används för att fånga dem, samt några av de populäraste fiskeplatserna för kräftfiske.

Så om du någonsin har drömt om att fånga dina egna kräftor, eller bara är nyfiken på att lära dig mer om denna spännande tradition, då är det här artikeln för dig.

Förberedelse för Kräftfiske

Låt oss börja med att gå igenom den utrustning du behöver för att lyckas kräftfiske. Som med allt fiske, handlar en del av framgången att ha rätt verktyg för jobbet.

När du fiskar kräftor är det första du behöver en kräftbur eller kräftmjärde att fånga kräftorna med. Kräftburar kommer i en mängd olika typer, men de mest populära typerna är cylinderformade med ingångshål där kräftorna kan klättra in men har svårt att hitta ut igen. Ett bra tips är Wiggler Stor Kräftbur.

Tänk dock på att i vissa sjöar, som Vättern, har vissa regler för kräftfisket. I Vättern måste exempelvis kräftburen ha flyktöppningar om minst 28 mm i diameter, så att alla små kräftor enkelt kan ta sig ut.

Det finns också vissa andra alternativ för att fånga kräftor såsom kräfthåvar, vilket kan funka för grunt vatten. Då placerar du håven platt på botten med lite kräftbete, väntar en stund och lyfter upp den när du ser kräftor i håven.

För att locka kräftorna behöver du också bete. Olika sorters fisk, såsom mört eller brax, är ett populärt val, men andra beten som kyckling och korv fungerar också bra. Det finns också färdigt kräftbete, men då behöver du tänka på att också införskaffa en betesbox.

Slutligen behöver du en lina för att sänka ner och dra upp din bur. Då funkar ett rep väldigt fint, men tänk på att den behöver vara stark och lång nog för att nå botten. Beroende på hur djupt vattnet är kan du behöva en lina som är 5 till 15 meter lång.

Hur man fiskar kräftor

Nu när vi har gått igenom förberedelserna och utrustningen, är det dags att djupdyka in i själva fiskeprocessen. Det finns några viktiga steg att följa för att fånga de bästa kräftorna.

  1. Agna buren: Fyll betesboxen med ditt valda bete och placera den i buren. Du kan använda bitar av död fisk, som mört och brax, eller om du föredrar pellets.
  2. Placera ut buren: Placera kräftburen på eller nära steniga bottnar där kräftor trivs. Testa på lite olika platser för att hitta det bästa stället för dina burar. Var också noga med att se till att buren är ordentligt förankrad så att den inte flyttas av strömmar eller vind.
  3. Vänta: Kräftburen ska sedan lämnas i vattnet, gärna över natten, från kväll till gryning, för att ge kräftorna tillräckligt med tid att hitta och krypa in i buren. Men om du vill ha en mer aktiv upplevelse, kan du kolla buren mer kontinuerligt, men låt den ligga i minst 3 timmar mellan varje kontroll.
  4. Kontrollera och töm buren: När det är dags att kontrollera buren, var försiktig när du drar upp den för att inte skrämma bort eventuella kräftor. Töm sedan buren på kräftor och förvara dem på ett säkert ställe, som en kräftsump, medan du fyller buren med nytt bete för nästa omgång.

Var kan man fiska kräftor?

Det finns många platser i Sverige där du kan njuta av att fiska kräftor. Här är några populära alternativ, både i större städer och på landsbygden:

  1. Vättern: Vättern är Sveriges enda sjö där allmänheten får fiska kräftor, dock bara under särskilda helger vid månadsskiftet augusti-september.
  2. Mälaren: Mälaren är känd för att vara bra för kräftfiske. Här finns både signal- och flodkräftor.
  3. Dellen-sjöarna: Dessa sjöar i Hälsingland är populära bland kräftfiskare.
  4. Stora Delsjön: Stora Delsjön är en favorit för kräftfiske bland invånarna i Göteborgsregionen.
  5. Hjälmaren: Liksom Mälaren är Hjälmaren också känd för sin population av kräftor.
  6. Göta kanal: Nära Mariestad finns möjlighet att fiska kräftor i Göta kanal. Norrqvarns Hotell & Konferens erbjuder kräftfiskepaket för hela familjen.
  7. Yngern: Bommersvik erbjuder kräftfiske för grupper i sjön Yngern, belägen utanför Södertälje.
  8. Rottnen: Hofmantorps säteri i Hovmantorp utanför Växjö erbjuder nu kräftfiskepaket i sjön Rottnen.
  9. Rådasjön och Stensjön: Dessa två sjöar i Mölnlycke och Mölndal erbjuder också möjligheter för kräftfiske.

Vanliga frågor om kräftfiske

När är kräftfiskesäsongen?

Kräftfiskesäsongen varierar beroende på var du är, men i Sverige börjar den traditionellt på första fredagen i augusti och varar vanligtvis fram till september.

Vilket bete är bäst vid kräftfiske?

Det bästa betet för kräftfiske är ofta död vitfisk, såsom mört och brax. Dessa fiskar har en stark lukt som attraherar kräftor effektivt. Det är också viktigt att betet är så färskt som möjligt för bästa resultat.

Vilken tid på dygnet ska man fiska kräftor?

Det är bäst att fiska kräftor på natten eftersom kräftor är nattaktiva djur. De kommer ofta ut från sina gömställen på kvällen för att leta efter mat. Det är därför rekommenderat att sätta ut sina fällor strax efter solnedgången och kontrollera dem tidigt nästa morgon.

Vilka regler gäller för kräftfiske?

Reglerna för kräftfiske kan variera beroende på var du befinner dig, men generellt sett behöver du vanligtvis ett fiskekort som är specifikt för kräftfiske. Detta är för att förvalta och skydda kräftbestånden. Dessutom finns det ofta regler om maximalt antal kräftburar som du får använda.


Du kanske också gillar