fiska näbbgädda

Hur du fiskar näbbgädda - Den pilsnabba vårprimören

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

När vårens första värmande strålar når våra nordliga vatten, gör sig ett spännande fenomen påmint: återkomsten av den exotiska och äventyrsfyllda näbbgäddan, även känd som horngädda. Men hur lockar man denna långsimmare, med sitt unika utseende och slipade instinkter, till att ta betet?

I denna artikel kommer vi att dyka djupt in i den fascinerande världen av näbbgäddfiske. Vi kommer att undersöka hemligheterna bakom denna unika fisks beteende, gå igenom de mest effektiva teknikerna och ta en titt på de bästa tiderna och platserna för näbbgäddfiske i Sverige.

Fakta om Näbbgäddan

Näbbgäddan, eller horngäddan som den också kallas, är en fiskart som utmärker sig med sitt distinkta, förlängda snabelliknande utseende.

Namnet "näbbgädda" kommer av fisken långa, smala och näbblika underkäke, ett unikt kännetecken som ger fisken ett nästan förhistoriskt utseende. Dess färg kan variera mellan grönaktig och silvergrå, vilket bidrar till dess eleganta och enigmatiska framtoning.

I Sverige hittar du främst näbbgäddan längs den svenska ostkusten, från Skåne upp till Norrbottens län, men det går också att hitta näbbgädda på västkusten.

Näbbgäddan är känd för sina långa migrationsresor, där den vandrar från havet ute i Atlanten till kusten i maj-juni för att leka. Leken sker kustnära vid tångbälten eller över ålgräsängar. Sen stannar den kvar i kustvattnen fram till september-oktober innan den återvänder till Atlanten.

Det är också en rovfisk som lever i stim och favoritfödan för horngäddan är sill och tobis.

Fisketekniker för Näbbgädda

Att bli framgångsrik i att fiska näbbgädda kräver tålamod och uthållighet, men också kunskap om rätt fisketekniker.

I det här avsnittet kommer vi att dyka in i de tre vanligaste metoderna för att fånga näbbgädda, spinnfiske, kastmete och flugfiske.

Spinnfiske

Spinnfiske är kanske den mest populära teknik för att fånga näbbgädda. Denna metod involverar att kasta ut och sedan snabbt dra in betet.

Snabbheten är också en viktig del i att locka näbbgäddan till hugg så du behöver inte vara rädd att veva in i ett högt tempo, utan det är ofta det som triggar huggen.

För näbbgäddan brukar normalt sätt klassiska havsöringsdrag vara väldigt effektiva, såsom Toby och Viking Herring.

När du fiskar kan det däremot vara smart att sätta på ett par extra splittringar eller en tafs på några centimeter eftersom det brukar leda till att du krokar mer fisk. Detta beror på att näbbgäddan kan hugga rätt så försiktigt.

Mete

Kastmete är en annan effektiv teknik för att fiska näbbgädda. Det innebär att man kastar ut betet och låter det sväva en bit under ytan.

Beten som en sillstrimla, stagg eller kokt räka är ofta mycket bra beten vid mete efter näbbgädda.

Ett flöte som bär cirka 20-30 gram är att rekommendera för att nå ut lite längre från kusten där näbbgäddan står. Oftast räcker det också med att fiska betet ungefär en meter under ytan.

Små, sylvassa trekrokar är ofta det bästa valet när det kommer till att kroka fisken.

Flugfiske

Flugfiske för näbbgädda är en utmanande men otroligt givande teknik. Detta kräver en kombination av skicklighet, precision och kreativitet, vilket gör varje fångst till en verklig triumf.

Vad gäller utrustning, kan användningen av sjunkande fluglinor tillsammans med större streamerflugor ofta leda till framgång.

Illrosa räkimitationer sticker särskilt ut som effektiva flugor när det gäller att locka till sig näbbgäddan, men denna mångfacetterade rovfisk kan ta på en mängd olika flugtyper, vilket ger dig utrymme att experimentera och hitta vad som fungerar bäst för dagen.

Ett framgångsrikt flugfiske för näbbgäddfiske kräver dessutom precision och noggrannhet i kasten, liksom effektiva indragningar som du fiskar hem rätt så snabbt.

Bra platser för att fiska näbbgädda

Näbbgäddan är en unik fiskart som, när våren anländer, kan hittas längs hela den svenska kusten. Förståelsen för fiskens vandringsmönster är dessutom avgörande för att hitta rätt tid och plats för att fiska näbbgädda.

Längs Sveriges kustlinje är näbbgäddan särskilt lockad av områden som har rikliga tångbälten och ålgräsängar, eftersom dessa miljöer erbjuder idealiska förhållanden för näbbgäddan, både som födoområden och skyddade platser för lek.

Det är först när våren börjar göra sitt intåg i slutet av april som kan du förvänta dig att se näbbgäddan i vattnet kring Öresund. En till två veckor senare tar de sig in till Hanöbukten på sydöstra kusten av Sverige.

Mot mitten av maj, kan man även hitta näbbgädda längre upp på västkusten i vattnet runt Göteborg. Denna period markerar en tid av intensiv aktivitet när dessa fiskar anländer till regionen.


Du kanske också gillar