Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

två barn som fiskar

Bästa fiskespöna och fiskeset för barn (2023)

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Att introducera barn till fiskevärlden kan vara en fantastisk möjlighet att lära dem om naturen, tålamod och ansvar, samtidigt som de också får chansen att skapa oförglömliga minnen tillsammans med dig.

Men för att göra fiskeupplevelsen givande och rolig är det viktigt att välja rätt fiskespö och fiskeset. Detta är också avgörande för att säkerställa att barnet får en positiv upplevelse.

Rätt utrustning hjälper barnet att känna sig bekväm och självsäker, och man slipper all frustration vilket ökar chansen att de kommer vilja fortsätta fiska.

I denna artikeln kommer vi därför att gå igenom de fem bästa fiskespöna för barn.

5 Bästa fiskespöna för barn

Vi har tittat närmare på fem fiskespön och fiskeset som är speciellt utvalda för att passa barn i åldern 6-12 år.

Om ditt barn är äldre än så tror vi nämligen att det hade varit bättre att titta på ett riktigt fiskespö som barnet kan använda i flera år framöver.

Nedan går vi igenom de bästa fiskespön för barn:

1. Patriot Fireball-set med inkapslad rulle

Patriot Fireball-set med inkapslad rulle

Patriot Fireball-setet med inkapslad rulle är en utmärkt fiskeutrustning för yngre barn (6-8 år) som vill lära sig grunderna i fiske. Patriot Fireball-spöt har också en längd på 183 cm och en rekommenderad dragvikt på 10-25 g.

Detta set är speciellt utformad för att uppfylla kraven hos yngre sportfiskare och är främst lämpligt för användning med populära beten som spinnare och skeddrag.

En av de viktigaste fördelarna med detta set är den inkapslade rullen, vilket gör det väldigt enkelt för barn att använda. Dessutom levereras rullen med färdigt påspolad nylonlina, vilket innebär att det inte finns något behov av att bekymra sig om att spola på linan själv.

Fiskespöt i setet är tillverkat av 24-ton kolfiber, vilket gör spöt lätt att bära och kasta med. Detta är viktigt för barn, eftersom det gör det enklare för dem att hantera spöt och kasta utan att bli trötta för snabbt.

2. Patriot Fireball haspelset

Patriot Fireball haspelset

Patriot Fireball haspelset är en annat bra fiskeset för barn, men med en haspelrulle istället för en inkapslad rulle som i det tidigare beskrivna Patriot Fireball-setet.

Med detta set får du en kombination av enkelhet, mångsidighet och kvalitet som passar både nybörjare och lite mer erfarna eller äldre barn i åldern 8-12 år.

Haspelrullen har en mängd användarvänliga funktioner som gör den enkel och smidig att använda, och spöet är konstruerat av högkvalitativa material som gör det både lätt och hållbart.

Patriot Fireball haspelset finns också i tre olika längder: 6' (183 cm), 7' (213 cm) och 8' (244 cm), vilket gör det möjligt att välja det mest lämpliga spöt för olika fiskemetoder och målarter.

Det kortare 6'-spöt passar bäst för jiggfiske, medan det 7'-spöet är lämpligt för allmänt kastfiske med beten som skeddrag, wobblers och spinnare. Det längsta 8'-spöt passar bra för gäddfiske.

3. Patriot metspö

Patriot metspö

Patriot metspö är ett utmärkt alternativ för barn som är intresserade av att börja fiska på ett enkelt och avslappnat sätt, med fokus på mete med mask.

Den traditionella teleskopiska designen i glasfiber gör att spöt är lätt att använda och hantera, samtidigt som det är lätt att förvara och transportera när det är ihopfällt.

Det går också att köpa detta metspö i olika längder, från 3 till 8 meter, vilket ger användaren möjlighet att nå längre ut i vattnet för att nå eftertraktade fiskeplatser om detta önskas.

Jämfört med de tidigare nämnda fiskespöna, såsom Patriot Fireball-set med inkapslad rulle och Abu Garcia Abumatic Junior set, är är detta spöt endast för metfiske vilket kan vara en fördel för barn som vill börja fiska på ett okomplicerat sätt.

4. Abu Garcia Abumatic Junior set

Abu Garcia Abumatic Junior set

Abu Garcia Abumatic Junior set är ytterligare ett bra alternativ för barn och unga som vill börja fiska.

Precis som Patriot Fireball-setet med inkapslad rulle, har detta set också en inkapslad rulle. Dock är Abumatic Junior setet ett mer lågprisalternativ, vilket gör det till ett attraktivt val för dem som söker en budgetvänlig introduktion till fiske.

Spöet i Abu Garcia Abumatic Junior setet har en längd på 155 cm, vilket är rätt så mycket kortare än Patriot Fireball-setet med en längd på 183 cm. Detta kan göra det lite enklare för yngre eller mindre barn att hantera spöt.

Jämfört med andra fiskespön på denna listan så är Abumatic Junior setet mer ett budgetvänligt alternativ. Men det kan fortfarande vara ett bra val för dem som inte är säkra på om fiske kommer att bli en långvarig hobby.

5. Abumatic Vildmark Fiskeset

Abumatic Vildmark Fiskeset

Abumatic Vildmark Fiskeset är ett annat alternativ för unga sportfiskare. Detta set kombinerar en inkapslad rulle med ett 180 cm teleskopspö som har en rekommenderad dragvikt på 5-30 g.

Även om detta set är något dyrare än vissa andra alternativ på marknaden, kan det vara värt att överväga om du är intresserad av att utnyttja fördelarna med ett teleskopspö.

Teleskopspön är kända för att vara kompakta och enkla att transportera, eftersom de kan fällas ihop till en mycket mindre storlek jämfört med traditionella spön.

Du behöver dock vara medveten om att teleskopspön kan dock ha vissa nackdelar, såsom en något sämre känsla och kastförmåga än vanliga spön, samt en tendens att vara mindre hållbara på grund av den kollapsbara designen.

När det gäller pris jämfört med kvalitet, kan Abumatic Vildmark Fiskeset uppfattas som något dyrare än andra alternativ, men det bör noteras att teleskopspön generellt kan kosta mer på grund den kompakta designen.

barn som fiskar på brygga

Inkapslad eller vanlig haspelrulle?

När det kommer till att välja mellan en inkapslad rulle och en vanlig haspelrulle för barn, finns det flera faktorer att överväga.

Båda typerna av rullar har nämligen sina fördelar och nackdelar, och valet kan bero på barnets ålder, erfarenhet och personliga preferenser.

Nedan går vi igenom fördelarna och nackdelarna med båda alternativen:

Fördelar med inkapslad rulle

  • Lättare att använda: Inkapslade rullar är generellt sett enklare att använda för barn, eftersom de har färre rörliga delar och mindre risk för trassel.
  • Bättre skydd: Den inkapslade designen skyddar rullens mekanik från smuts, sand och andra föroreningar, vilket kan vara fördelaktigt för yngre barn som kanske inte är lika försiktiga med sin utrustning.
  • Mindre lintrassel: Inkapslade rullar har mindre benägenhet att trassla sig än haspelrullar, vilket innebär att barn kan spendera mer tid med att fiska och mindre tid med att reda ut trassel.

Nackdelar med inkapslad rulle:

  • Begränsad kastlängd: Inkapslade rullar har oftast en kortare kastlängd än haspelrullar, vilket kan vara en begränsning för mer erfarna barn som vill nå längre ut i vattnet.
  • Mindre känslighet: Inkapslade rullar erbjuder generellt sett mindre känslighet än haspelrullar, vilket kan göra det svårare för barn att känna när fisken nappar.

Fördelar med haspelrulle:

  • Längre kastlängd: Haspelrullar erbjuder längre kastlängder än inkapslade rullar, vilket kan vara en fördel för barn som vill utforska olika fisketekniker och platser.
  • Bättre känslighet: Haspelrullar ger mer känslighet, vilket gör det lättare för barn att känna när fisken nappar och förbättra sina färdigheter.
  • Större flexibilitet: Haspelrullar kan användas med ett större utbud av spön, linor och beten, vilket ger barn mer flexibilitet att experimentera med olika fisketekniker.

Nackdelar med haspelrulle:

  • Högre risk för trassel: Haspelrullar kan vara mer benägna att trassla sig än inkapslade rullar, vilket kan vara frustrerande för barn som är nya inom fiske eller som inte har tålamodet att reda ut trassel.
  • Svårare att använda: Haspelrullar kan vara mer komplicerade att använda än inkapslade rullar, särskilt för yngre barn som kanske inte har lika bra koordinationsförmåga eller erfarenhet av att hantera fiskeutrustning.

Så vilken typ av rulle bör ett barn välja?

När det gäller ålder kan yngre barn dra större nytta av en inkapslad rulle på grund av dess enkelhet och lägre risk för trassel. Äldre barn (9-12 år) som är redo att utveckla sina fiskefärdigheter kan överväga en haspelrulle för att få mer flexibilitet och känslighet.

Erfarenhet är en annan viktig faktor att tänka på. För nybörjare, oavsett ålder, kan en inkapslad rulle vara ett bra första steg för att minimera frustration och maximera fisketid. När barnet får mer erfarenhet med fisket kan du överväga att byta till en haspelrulle för att utöka sina färdigheter.

Slutligen är personliga preferenser också viktiga att ta hänsyn till. Varje barn är unikt och har sina egna preferenser när det gäller fiskeutrustning.

Vissa barn kanske föredrar en inkapslad rulle för dess användarvänlighet, medan andra kanske trivs bättre med en haspelrulle.


Du kanske också gillar