Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

Teleskopspön

Bästa teleskopspöt 2023 (Bäst i test)

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Har du någonsin känt frustrationen över att inte kunna fiska när och var du vill? Kanske har du hittat den perfekta platsen, men att ditt spö var för klumpigt att ta med. Lösningen på detta problemet är teleskopspön.

Med sin kompakta storlek och lätta vikt, kan teleskopspön enkelt packas ner i en ryggsäck. De är som skapta för spontana fisketurer och oväntade fiskemöjligheter. Möjligheterna är oändliga med ett teleskopspö.

Men vilket teleskopspö ska man välja? Oroa dig inte, vi är här för att hjälpa till! I denna artikeln har vi granskat och jämfört flera teleskopspön och kommit fram till de 4 bästa teleskopspöna för 2023.

1. Shimano STC Mini Tele - Bästa teleskopspö

Shimano STC Mini Tele teleskopspö

När utrymme och rörlighet är avgörande, är Shimano STC Mini Tele teleskopspö ett överlägset val. Det är det perfekta valet för den äventyrslystna fiskaren, och det löser utmaningen med att transportera utrustningen till alla möjliga fiskeplatser.

Med en transportlängd på bara 30-40 cm, kan STC Mini Tele komprimera sig till ett otroligt kompakt format, perfekt för vandringar eller för att ta med på nästa flygsemester.

Utöver den kompakta designen, erbjuder STC Mini Tele utmärkt prestanda för alla dina favoritbeten – från spinnare till lätta wobblers och jiggar.

Spöt har en full kolfiberklinga för att ge en optimal känsla och kontroll, kombinerat med ett anpassat Shimano DPS-rullfäste för stabilitet.

2. Daiwa Minispin teleskopspö - Mest prisvärda

Daiwa Minispin teleskopspö

Om du söker efter ett prisvärt och praktiskt teleskopspö för under 200 kronor, kan du inte gå fel med Daiwa Minispin. Som ett standardalternativ inom teleskopspön, är detta spö skapat för att leverera en pålitlig prestanda, oavsett var du befinner dig.

Det är den perfekta reskamraten, tack vare dess kompakta storlek. Det är ett idealiskt val för spontana fiskeäventyr efter exempelvis en lång arbetsdag eller för mer planerade utflykter.

Med en kastvikt på 8-30 gram är Minispin också lämpligt för en mängd olika fiskarter och tekniker. Oavsett om du planerar att kasta lättare drag för abborre eller lite tyngre skeddrag för gädda, kommer detta spö att stå upp för utmaningen.

3. Daiwa Ninja X Tele haspelspö

Daiwa Ninja X Tele haspelspö

Om du är en fiskare som uppskattar olika stilar och metoder, kommer Daiwa Ninja X Tele haspelspö att passa dig perfekt. Denna spöserie är beviset på att Daiwas väletablerade expertis inom spöproduktion också har överförs till teleskopspön.

Klingan i Ninja X är lätt och enkel att hantera, vilket gör ditt kastande till en fröjd. Klingan är nämligen perfekt för teleskopspön, och ger spöt en bra balans mellan flexibilitet och styrka.

Korkhandtaget på Ninja X erbjuder också en bekväm greppkänsla, och DPS-rullfästet överför med precision alla rörelser direkt till dina händer.

Daiwa Ninja X-serien har blivit oerhört populär, mycket tack vare dess förmåga att leverera utmärkt prestanda utan att behöva tömma plånboken.

4. Okuma Light Range Fishing UFR

Okuma Light Range Fishing UFR teleskopspö

För dig som är intresserad av det ultralätt fiske är Okuma Light Range Fishing UFR teleskopspö ett intressant alternativ att utforska. Med Okumas patenterade UFR-teknologi (Ultimate Flex Reinforcement) ökas spöstyrkan tre gånger jämfört med traditionella klingor, samtidigt som det bevarar lätthet och känslighet.

Spöts klinga är tillverkad av lätt 24T kolfiber, vilket ger en härlig balans i handen. Greppet, gjort av japanskt EVA, känns också bekvämt och säkert.

Bland de lättare teleskopspön vi testat 2023, står Okuma Light Range Fishing UFR ut för sin kombination av styrka, lätthet och känslighet, vilket framförallt gör det till ett attraktivt val inom UL-fiske.

Hur väljer man rätt teleskopspö?

Att välja rätt teleskopspö beror på flera faktorer, här är de viktigaste:

  • Typ av fiske: Olika spön passar för olika typer av fiske. Se till att välja ett spö som är anpassat till den fiskemetod du planerar att använda.
  • Spöets längd: Spöets utfällda längd bör väljas utifrån var och hur du planerar att fiska. Längre spön passar bra från land och för större vatten, medan kortare spön passar bra för det ultralätta fisket.
  • Kastvikt och aktion: Välj ett spö med rätt kastvikt och rätt aktion (den del av spöet som böjer sig vid belastning) för den fisk du siktar på och den teknik du planerar att använda.
  • Material: Materialvalet påverkar spöets prestanda och pris. Glasfiber är tåligt och billigt, men tyngre och erbjuder mindre känsla, medan kolfiber är lätt, känsligt och hållbart, men oftast dyrare.
  • Pris: Bestäm en budget och välj ett spö som erbjuder bästa möjliga värde inom det prisintervallet.

Vanliga frågor om teleskopspön

Vad är ett teleskopspö?

Ett teleskopspö är ett fiskespö som är konstruerat för att fällas ihop eller förlängas, precis som ett teleskop. När det är ihopfällt är det mycket kompakt, vilket gör det lätt att transportera. Men när det är utdraget kan det vara lika långt som ett vanligt fiskespö.

Hur fungerar ett teleskopspö?

Ett teleskopspö fungerar genom att man fäller ut eller drar in de individuella sektionerna av spöt. Varje sektion glider in i den nästa, vilket gör det möjligt för spöt att förkortas för transport och förlängas för användning.

Vilka är de olika typerna av teleskopspön?

Det finns flera olika typer av teleskopspön, inklusive haspelspön, spinnspön och flugfiskespön. Haspelspön och spinnspön är mest populära bland teleskopspön. Flugfisketeleskopspön finns också, men är inte speciellt vanliga.

Vad är nackdelarna med teleskopspön?

Trots deras bekvämlighet har teleskopspön några nackdelar. Eftersom de är uppbyggda av flera sektioner kan de vara mindre robusta än fasta spön och mer benägna att skadas under intensivt fiske.

Dessutom kan prestandan vara något sämre än hos fasta spön, eftersom känslan och balansen kan påverkas av teleskopdesignen.

Vad är fördelarna med teleskopspön?

Teleskopspön är extremt bärbara och bekväma. De är perfekta för resande fiskare eller de som bara vill ha ett fiskespö till hands när möjligheten uppstår.

Dessutom brukar många teleskopspön vara mycket prisvärda, vilket gör dem till ett utmärkt val för nybörjare eller hobbyfiskare.


Du kanske också gillar