finessfiske efter abborre

Finessfiske - vad är det?

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Finessfiske är en fiskemetod som har revolutionerat abborrfisket i Sverige. Men vad innebär finessfiske egentligen? Man hade kunnat säga att det är en samling av flera fisketekniker som fokuserar på precision med mycket lätt utrustning.

Några exempel på finesstekniker är Texas- och Carolina-rigg, dropshot, samt ned-fiske. Det är även dessa tekniker som vi kommer titta närmare på i denna artikel. Vi kommer att förklara hur de fungerar, och ge några praktiska tips för hur du kan integrera dem i ditt eget fiske.

En närmare titt på finessfiske

Finessfisket är ursprungligen hämtat från det amerikanska bassfiske och vid första anblicken kan flera av metoderna verka ganska likt jiggfiske, men en viktig skillnad är att finessfiske innebär en mycket finare kontroll.

Vid jiggfiske brukar man använda mer aggressiva och snabbare rörelser, medan finessfiske kräver långsamma, noggranna rörelser med en mjukare betespresentation. Fördelen med att fiska långsamt vid finessfiske är också att det ger fisken mer tid att titta på betet.

Det gör teknikerna extra effektiva när abborren är trög, såsom när kallt såsom på hösten eller tidig vår, vilket är perioder då abborren brukar ligga och trycka på botten.

Nedan tittar vi närmare på de mest populära metoderna inom finessfiske.

Texas- och Carolina-rig

Texas- och Carolina-riggarna representerar två av de mest grundläggande metoderna inom finessfiske. Även om dessa tekniker går att kombinera, så fokuserar de på två olika aspekter.

Texas-riggen försöker minimera risken för att fastna i vegetation, medan Carolina-riggen försöker maximera attraktion genom att ge betet en naturligare gång.

Om vi börjar med Texas-riggen, så kännetecknas den av sin enkla men effektiva design. För en Texas-rigg monteras betet nämligen "weedless", vilket som sagt minimerar risken att du fastnar i växter eller grenar.

Detta uppnås genom att kroken göms inuti betet. Sedan, när fisken hugger, exponeras kroken så att du kan kroka fisken.

För Carolina-riggen å andra sidan så använder man sig av en vikt (bullet weight) som placeras längre upp på linan, ungefär 50-100 cm från betet, vilket ger betet en mer naturlig och fri rörelse. Det är också vanligt att man använder en kula som vikten sedan kan slå i. Detta skapar i sin tur ljud och blir ytterligare en attraktionsfaktor.

Med Carolina-riggen kan du sedan fiska på ett sätt som liknar traditionellt jiggfiske, men med en extra dimension av rörlighet. Det går som sagt också att kombinera Carolina-riggen med Texas-rigg, vilket jag själv ofta gör.

Nedan kan du se exempel på en jigg som är riggad med speciell weedless-krok, samt hur vikterna för Carolina-riggen ser ut.

Texas-rigg och carolina bullet-weights

Dropshot

Dropshot är min egen favorit när det kommer till finessfiske, och det finns flera anledningar till varför denna teknik står ut.

Man presenterar exempelvis betet på ett sätt så att det blir svävande i vattnet, utan att nudda botten en enda gång. Dropshot låter dig även fiska nära botten, samtidigt som risken att du fastnar är ganska låg. Men hur fiskar man med dropshot?

För dropshot fäster du en långsmal dropshotvikt längst ner på linan, med betet monterat på en krok en bit upp på linan med hjälp av en upphängarknut. Detta gör att betet kan sväva fritt i vattnet, något som ger en otroligt naturlig presentation.

Betet kan senare hållas på ett konstant djup och manipuleras med små ryck eller darrande rörelser i spöt. Vanligtvis används också speciella jiggar, oftast med en platt stjärt för att skapa större rörelser i vattnet.

Nedan kan du se exempel på den utrustning som används vid dropshot, såsom dropshot-vikter, jiggar och krokar.

utrustning för dropshot

Om du vill komma igång med dropshot så kan jag rekommendera Savage Gears startpaket för dropshot, vilket är några de dropshot-jiggarna du ser på bilden ovan, jag har dock förlorat några av dem.

Ned-fiske

Nu kommer vi till den sista tekniken vi tänkte gå igenom, ned-fiske. Detta är kanske den mest udda finesstekniken, mycket på grund av betena som man använder.

Det som gör ned-fiske till en unik metod är att man låter betet studsa fram längs botten, där man kan låta betet stå helt stilla i upp till 20 sekunder, vilket ger abborren tid att hugga.

Man använder sig också av speciella ned-huvuden (jigghuvuden med en platt enda) och beten med flytande egenskaper som gör att de kan stå upprätt på botten och försiktigt dallra.

Betena för ned-fiske är kanske också det mest unika, och ärligt talat blir man själv förvånad över hur en fisk kan nappa på många betena som används vid nedfisket. Exempelvis är det vanligt att man använder ned-maskar som ser otroligt tråkiga ut, men faktum är att de är väldigt effektiva.

Vilken utrustning behöver du?

Som jag nämnde i början använder man sig av väldigt lätt utrustning när det kommer till finessfiske, men låt oss titta närmare på lite mer specifik utrustning som du vanligtvis behöver.

Spön och rullar

När det kommer till spön vill du ha ett lätt haspelspö med en känslig topp. Detta gör att du enklare känner av huggen vilket är viktigt vid finessfiske. Vanligtvis används spön med en kastvikt på 5-20 gram, men det finns också så kallade UL-spön som kan ha en kastvikt på 2-10 gram som används vid det ultralätta fisket.

Om vi sedan tittar på rullen så vill du ha en lättare haspelrulle i storlek 1000-2000, men jag själv föredrar storleken 2000. Det är också viktigt att du använder dig av tunn flätlina så att du enkelt kan känna av huggen.

När det kommer till storleken på flätlinan bör du lägga dig någonstans mellan 0,08 till 0,14 mm för finessfiske. Jag brukar föredra att fiska med 0,12 mm.

Tafsar, riggar och beten

Om vi börjar med tafsar så rekommenderas nästan bara fluorocarbon eftersom den är stel och hård, vilket gör att den tål nötning väldigt bra. Dessutom är den nästintill osynlig i vattnet. Det är också dessa egenskaper som gör fluorocarbon till bra tafsmaterial.

Det är inte ovanligt att man slår i stenar och annat vid exempelvis ned- eller dropshot och då vill man ha en lina som tål mycket nötning. Dessutom fiskar man väldigt långsamt, och då vill du ha en tafs som fisken inte ser.

När det kommer till storleken på fluorocarbon-tafsen använder jag 0,30 mm, men om det är mycket gädda i vattnet brukar jag gå upp någon storlek.

När det sedan kommer till riggar och beten så behöver du lite olika saker till de olika teknikerna.

För Texas- och Carolina-riggar behöver du som sagt bullet-vikter, jigghuvuden och krokar som är anpassade för weedless-fiske. Medan för dropshotfiske behöver du speciella jiggar, dropshot-vikter och krokar anpassade för dropshot.

När det gäller ned-fiske är det viktigt att ha rätt ned-huvuden och ett flytande bete, såsom de populära ned-maskarna eller varför inte kräftliknande beten?

Detta var en lite närmare titt på finessfiske, en teknik som inte bara är effektiv utan även en spännande teknik som kräver en hel del precision. Hoppas du känner att du lärt dig lite mer om grunderna till finessfiske.


Du kanske också gillar