isborr

Hur väljer du rätt isborr?

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Nu är det dags att börja förbereda sig för isfiskesäsongen om du inte redan gjort det. En av de viktigaste delarna i din isfiskeutrustning är isborren, för det är ju den som faktiskt gör hålet i isen.

I den här artikeln kommer vi att fokusera på hur du väljer rätt isborr för dina behov. Vi går igenom olika typer av isborrar, deras egenskaper och vad du bör tänka på för att säkerställa både framgång och säkerhet under ditt isfiske.

Vikten av att välja rätt isborr

En isborr är ett måste när du ska ge dig ut på is- eller pimpelfiske. Det finns också mängder med olika isborrar och en bra isborr gör skillnaden på flera sätt:

  • Effektivitet: En bra isborr ska enkelt klyva genom isen som en kniv gör genom smör. Du vill inte slösa tid och energi när du ska borra genom isen.
  • Användarvänlighet: Du vill ha en isborr som är lätt att hantera, särskilt i kalla och oförutsägbara förhållanden. En ergonomisk design minskar ansträngningen och gör upplevelsen betydligt bättre.
  • Underhåll: En isborr som är enkel att sköta, kan förlänga verktygets livslängd och säkerställa att du alltid är redo för pimpeltur.
  • Anpassning till förhållandena: Isens tjocklek och hållets önskade storlek kan variera beroende på var du fiskar och vilka fiskar du är ute efter. Din isborr borde matcha dessa kraven.

Storlek och typ

Här är en tabell som sammanfattar olika storlekar och typer av isborrar, inklusive deras användningsområden och fördelar:

Storlek Typ Användningsområden och Fördelar
110mm Lättviktare Idealisk för rörligt abborrfiske där du vill göra många snabba hål.
130mm Allroundborren Mångsidig och passar vanligtvis för många medelstora fiskar som abborre, regnbåge och röding.
150mm Större Fiskar Utmärkt för större fisk som öring och gös.
200mm Storfiskjägaren Idealisk för de som är ute efter stora fiskar som gädda, exempelvis genom ismete.
250mm Monsterfiskaren Också bra för de allra största gäddorna.

Denna tabell ger en översikt över de olika storlekarna och deras bästa användningsområden, vilket hjälper dig att välja en isborr som passar just dina behov och förhållanden på isen.

Förutom att välja en isborr baserat på den fisk du är ute efter, är det också viktigt att beakta isens tjocklek. I områden med väldigt tjock is, såsom i norra delar av landet, krävs en mer robust isborr med längre spiral.

Dessutom är det ofta bra att välja en mindre borrdiameter, eftersom desto bredare borr, desto mer ansträngande är det att borra genom isen.

Därför kan det vara fördelaktigt att välja en något mindre diameter på isborren om du fiskar där det brukar vara väldigt tjock is, som uppemot en meter i tjocklek. För dessa tjocka isar finns det till och med isborrar med motor som kan vara ett bra val.

isfiske

Tre tips på bra isborrar

Letar du efter den perfekta isborren för ditt nästa isfiske? Nedan går vi igenom tre tips på modeller som lyfter ditt pimpelfiske.

1. Rapala UR Steel

För den ivrige pimplaren är Rapala UR Steel ett bra val. Denna borren kombinerar en lätt vikt med en otrolig skärpa, vilket gör den till en dröm att använda.

Om du älskar att röra dig snabbt över isen och borra mängder med hål, sökandes efter den perfekta fiskeplatsen så tror jag att du kommer att uppskatta denna borren.

2. Mora Ice Super Nova

Man kan säga att isborren Mora Ice Super Nova är för dig som uppskattar mångsidigheten. Den kombinerar skärpa och användarvänlighet på ett sätt som gör den till en favorit bland många isfiskare.

Den är främst perfekt för abborrfiske, och har en diameter på 130 mm. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren, är denna borren en tillförlitlig följeslagare på isen. Den finns också i storleken 160 mm om du är ute efter lite större fiskar.

3. StrikeMaster Sport

När du är ute efter en prisvärd borr och lite större fiskar, som regnbåge, sik och öring, är Strike Master Sport borren att lita på.

Med en diameter på 150 mm eller mer, är den utformad för att kraftfullt och effektivt borra igenom även den tjockaste isen. Dessutom är den lätt att transportera då den är delbar, vilket gör den väldigt smidig.


Du kanske också gillar