fiskeutrustning

Hur bra är fiskeutrustningen från Jula och Biltema?

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

När man är ny till fiske så kan steget att investera i dyr utrustning vara ett hinder. För fiske kan snabbt bli en ganska dyr hobby, men behöver man verkligen spendera en förmögenhet för att komma igång?

Detta är en särskilt relevant fråga för nybörjare som kanske inte vill, eller kan investera stort i en hobby de precis har börjat utforska.

Det är därför inte ovanligt att man tittar på fiskeutrustning från butiker som exempelvis Jula och Biltema som brukar ha billig fiskeutrustning om man jämför med priserna i en annan fiskebutik, men håller den billigare fiskeutrustningen verkligen måttet?

Håller den billigare fiskeutrustningen måttet?

När vi pratar om kvaliteten på billigare fiskeutrustning från butiker som Jula och Biltema, är det viktigt att vara direkt och ärlig.

Först och främst, när det gäller hållbarheten, kan man inte förneka att du ofta får vad du betalar för. De billigare alternativen från Jula och Biltema kommer troligtvis att fungera men livslängden är ofta betydligt kortare jämfört med dyrare märken.

Detta betyder dock inte att de är helt värdelösa. För en som är helt ny till fiske, eller någon som inte planerar att fiska regelbundet, kan dessa alternativ faktiskt vara ett helt okej val, förutsatt att man inte är så kräsen.

Om vi även tittar på tillförlitligheten, kan det också vara så att vissa produkter från dessa butiker överträffar förväntningarna. Det finns exempelvis en del beten, som några av Biltemas wobblers och skeddrag som är rätt bra.

Jag har däremot upplevt att spinnarna är av sämre kvalitet. De vibrerar inte alls lika bra, vilket liksom är hela poängen med spinnare.

Det går däremot självklart att fånga fisk på beten från olika lågprisaffärer som Biltema och Jula. Om du vill se bevis på detta kan du kolla in några av Team Galants videos på youtube där de fångar fisk på bland annat Biltemas beten.

Samtidigt är det skillnad på billiga och dyra beten, detta ser man bland annat på Biltemas jiggar, vilka jag själv testat. De är betydligt stelare och mindre responsiva jämfört med dyrare varianter från exempelvis Berkley.

När lönar det sig att investera mer i utrustningen?

Även om det går att använda billigare fiskeutrustning från butiker som Jula och Biltema, speciellt för de som är nya till fisket, kan det sällan vara värt att investera lite mer i bättre fiskeutrustning.

Det kommer vanligtvis att göra fisket roligare eftersom man bland annat får färre problem med trassel, linbrott, och andra tekniska störningar som kan förekomma mer frekvent med lägre kvalitetsutrustning.

Samtidigt säger jag inte att bra fiskeutrustning för en nybörjare behöver kosta en förmögenhet. Det är möjligt att hitta en balans där du får både kvalitet och värde utan att tömma plånboken.

Det går vanligtvis att hitta ett bra nybörjareset runt tusenlappen. För det prsiet kan du hitta ett spö och rulle som erbjuder en stor förbättring i både hållbarhet och prestanda, jämfört alternativen på lågprisaffärer.

Beten tycker jag däremot att man kan hitta några stycken på Biltema och Jula, även om man ibland kan behöva modifiera dem lite för att optimera prestandan.

Ett vanligt exempel är att byta ut krokarna. De krokar som ofta kommer med budgetbeten brukar vara betydligt sämre, vilket kan leda till missade fiskar.


Du kanske också gillar