fiskedrag med start fiskeknut

Guiden till fiskeknutar - Bästa fiskeknutarna för nybörjare

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Som nybörjare till fiske är det viktigt att lära sig några grundläggande fiskeknutar. En bra knut kan vara skillnaden mellan en lyckad fisketur och en förlorad fisk.

I den här guiden kommer vi att gå igenom några av de mest populära och användbara fiskeknutarna som du behöver känna till som nybörjare, samt hur du knyter dem steg för steg.

Grundläggande fiskeknutar för nybörjare

Innan du kastar ut din lina och börjar drömma om att fånga den stora fisken, är det viktigt att bemästra några grundläggande fiskeknutar.

Att kunna knyta bra fiskeknutar är en fundamental del av fisket, eftersom det säkerställer att din utrustning är korrekt förberedd och minimerar risken för att tappa drömfisken på grund av en dålig knut.

I detta avsnitt kommer vi därför att gå igenom fyra grundläggande fiskeknutar som passar utmärkt för nybörjare, och som du kommer att komma långt med i ditt fiske.

Palomarknut

Palomarknut är en stark och enkel knut som passar utmärkt för att fästa en krok, betesfäste eller tafs till din huvudlina.

Detta gör den idealisk för spinnfiske, bottenmete och flugfiske. Palomarknut fungerar bra med både flätad och monofilamentlina.

För att utföra knuten gör du följande steg för steg:

 1. Ta linan och vik den dubbelt för att göra en ögla, sen trär du in linan genom ögat på kroken eller betesfästet.
 2. Trä den fria änden genom öglan och linda den runt både öglan och huvudlinan cirka fem gånger.
 3. Trä den fria änden genom den första öglan igen och dra åt knuten försiktigt. Se till att fukta linan innan du drar åt knuten för att minimera friktionen och undvika att linan skadas.

Clinch-knut

Clinch-knut är en annan enkel och pålitlig knut som fungerar bra för att fästa en krok, ståltafs eller ett bete till linan.

Den passar bra för spinnfiske och bottenmete och fungerar bäst med monofilamentlina.

För att utföra knuten gör du följande steg för steg:

 1. Trä linan genom ögat på kroken eller betet och låt cirka 15 cm av linan hänga fritt.
 2. Snurra den fria änden runt huvudlinan 5-7 gånger.
 3. Trä den fria änden genom den första öglan närmast kroken eller betet.
 4. Föra den fria änden tillbaka genom den stora öglan som bildats och dra åt knuten. Kom ihåg att fukta linan innan du drar åt knuten.

Dubbel Uni-knut

Dubbel Uni-knut används för att sammanfoga två fiskelinor av olika eller liknande diameter, som när du fäster en tafs till huvudlinan.

Den fungerar bra med både monofilament och flätad lina.

För att utföra knuten gör du följande steg för steg:

 1. Lägg linorna parallellt med varandra, med fria ändar åt motsatta håll.
 2. På ena sidan, forma en ögla och snurra den fria änden runt både öglan och den andra linan 6 gånger. Dra åt knuten.
 3. Upprepa processen med den andra linans fria ände.
 4. Dra åt båda knutarna mot varandra så att de låser sig samman. Fukta linorna innan du drar åt dem.

Albright-knut

Albright-knut är en annan knut som används för att sammanfoga två linor med olika diametrar och är särskilt användbar för att fästa en tafs till huvudlinan.

Albright-knut är mycket effektiv när det gäller att ansluta en kraftigare tafs till en tunnare huvudlina, och fungerar väl med både flätad och monofilamentlina.

För att utföra knuten gör du följande steg för steg:

 1. Gör en ögla med den tjockare linan (vanligtvis tafsen).
 2. Trä den tunna linan (huvudlinan) genom öglan och låt en fri ände på cirka 15-20 cm hänga fritt.
 3. Håll öglan med en hand och linda den fria änden av den tunna linan runt både öglan och sig själv minst 10 gånger, med riktning bort från öglans bas.
 4. Trä den fria änden av den tunna linan tillbaka genom öglan i samma riktning som den ursprungligen trädde igenom.
 5. Dra åt knuten genom att dra i både den tunnare linans huvuddel och den fria änden samtidigt. Se till att fukta linorna innan du drar åt knuten för att minimera friktion och förhindra skador på linan.

Genom att lära sig dessa grundläggande fiskeknutar kan nybörjare få en solid grund att bygga på när det gäller fisketeknik.

Palomarknut och Clinch-knut är utmärkta knutar för att fästa krokar och beten till linan, medan Dubbel Uni-knut och Albright-knut är bra för att koppla ihop två linor om man exempelvis vill använda en tafs av fluorocarbon.

Tips för att knyta fiskeknutar

Att bemästra fiskeknutar är en viktig del av att bli en skicklig fiskare. Här är några tips som hjälper dig att knyta knutar mer effektivt och säkert:

Hålla linan fuktig för att minimera friktion

När du drar åt en knut kan friktion mellan linan och knuten skapa värme, vilket i sin tur kan försvaga linan och göra knuten mindre pålitlig.

För att minimera friktionen och risken för skador på linan, se till att alltid fukta linan innan du drar åt knuten. Du kan göra detta genom att blöta den med lite saliv.

Öva regelbundet

Som med alla färdigheter, desto mer du övar, desto bättre blir du. Att lära sig knyta fiskeknutar kräver tålamod och tid.

Öva regelbundet för att förbättra din teknik och fingerfärdighet. Du kan göra detta genom att använda en bit lina och öva på olika knutar hemma eller på fisketuren när du har tid över.

Det kan också vara en bra idé att se instruktionsvideor och läsa artiklar om fiskeknutar för att lära dig mer om de bästa teknikerna och knutarna för olika fiskesituationer.


Du kanske också gillar