fiska i mörker

Så fiskar du i mörker: Tips och förberedelser för nattfiske

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Har du någonsin undrat över vilka mysterier som gömmer sig under vattenytan när solen går ner? Nattfiske, eller att fiska i mörker, erbjuder unika utmaningar och belöningar för de vågar ta sig ut när solen går ner.

Natten är bland annat en tid då vissa fiskarter, som lake och gös, är väldigt aktiva och kanske mer villiga att ta betet. Men hur förbereder du dig för att fiska i mörkret, och vilka tekniker bör du använda för att maximera dina chanser att fånga dessa nattaktiva fiskar?

I den här artikeln kommer vi att utforska dessa frågor och dela med oss av några tips för att hjälpa dig bli en framgångsrik nattfiskare. Låt oss dyka ner i den spännande världen av nattfiske!

Förberedelser inför nattfiske

Att fiska på natten kräver lite mer än bara de traditionella fiskeredskapen. När solen går ner och du lämnar den ljusa dagen bakom dig, kommer du exempelvis behöva ha utrustning för att navigera i mörkret, kläder anpassade för mörkrets utmaningar och så vidare.

Bra utrustning för nattfiske

 • Pannlampa: Hjälper dig att hålla händerna fria för fisket, vilket underlättar enormt när man hanterar fiskeredskapen i mörkret.
 • Extra ficklampa: Bra att ha som backup om huvudljuskällan skulle sluta fungera.
 • Reflexväst: Synlighet är nyckeln till säkerhet i mörkret, speciellt om du fiskar från båt. En reflexväst kan då göra dig synlig för andra fiskare och båtar, vilket minskar risken för olyckor.
 • Båtlykta (om du fiskar från en båt): Hjälper till att uppfylla lagkrav och ökar din synlighet, vilket skapar en säkrare miljö ombord.
 • Termos med varm dryck: Nätterna kan bli kalla, så en termos med varmt kaffe, te eller soppa kan vara en riktig välsignelse. Det hjälper dig att hålla värmen och hålla dig vaken.
 • Värmande kläder: Även om dagen är varm, kan temperaturen sjunka dramatiskt under natten. Se till att packa extra lager med kläder, inklusive handskar och en mössa.
 • Tält: Om du planerar en längre fisketur över natten från land kan det vara bra att ha någon form av skydd mot vind och regn. Då kan ett enklare tält vara riktigt användbart.
 • Stol: Om du fiskar från land och exempelvis bottenmetar efter arter som abborre, brax, karp eller sutare kan det vara riktigt bekvämt att ha med en stol.

Säkerhetstänk för nattfiske

Nattfiske kan vara riktigt spännande, men att säkerställa din säkerhet är lika viktigt som att förbereda din utrustning. Det finns därför flera saker som kan vara bra att tänka på innan du ger dig ut på nattfiske.

 • Informera någon om din plan: Innan du ger dig ut, är det viktigt att informera en familjemedlem eller vän om var du ska fiska och när du planerar att återvända.
 • Första hjälpen-kit: En olycka kan hända när som helst. Ett välutrustat första hjälpen-kit kan vara skillnaden mellan en mindre incident och en allvarlig olycka.
 • Kontrollera väderprognosen: Vädret kan förändras snabbt, särskilt vid kusten eller på en sjö. Kontrollera därför prognosen innan du ger dig ut. Om det ser ut som det kommer att bli dåligt väder, överväg att skjuta upp ditt nattfiske till en annan dag.
 • Flytväst (om du fiskar från en båt): Bär alltid en flytväst när du fiskar från båt på natten, oavsett hur lugnt vattnet kan verka vara.

Säkerheten bör alltid komma först. Var noggrann med planeringen och se till att du får med dig rätt utrustning, så kan jag garantera att du kommer få ett nattfiske du kan njuta av.

Arter att fiska på natten

Även om det går att fånga alla arter på natten så finns det några arter som brukar bjuda på riktigt bra fiske under natten såsom lake, gös, havsöring, karp och sutare. Detta är fiskar som brukar vara rätt så populära att fiska under natten, även om det går att fånga alla typer av fiskarter under nattetid.

Lake

Laken är känd för att vara en mestadels nattaktiv predator. Den lurar vanligtvis i de djupare delarna av sjöar och vattendrag under dagen, och kommer först fram på jakt under skymningen när det börjar bli mörkt.

I grunden handlar lakfiske om att presentera betet på ett attraktivt sätt på botten. Detta görs vanligtvis genom bottenmete med paternostertackel eller pirkfiske med vertikalutrustning.

Om du kör på bottenmete brukar de flesta fiskar funka som betesfisk såsom abborre, mört, löja eller nors. Men även mask, strömming eller räka kan ge många hugg.

Gös

Gösen är en annan populär art för nattfiske, även om det också är en fisk som kan nappa väldigt bra under dagen. Men fiske i skymning och under mörkret är fortfarande väldigt hett.

När du fiskar gös så fungerar de flesta betena såsom wobblers, spinnare, vibrationsbeten, jiggar och så vidare. Det går helt enkelt att fånga gös genom många olika metoder.

Gösmete är också en mycket effektiv metod för att fiska gös. Ett flöte på runt 10-20 gram brukar funka bäst då. Gösen kan nämligen känna av huggen rätt bra, vilket kan göra att de spottar ut betesfisken om det är för mycket motstånd.

Havsöring

Havsöring är en annan art som lockar många nattfiskare. De är mest aktiva under skymning och gryning men kan också vara aktiva under hela natten.

När du fiskar havsöring kan du använda många olika typer av beten såsom wobblers, skeddrag eller flugor. Ett av mina favoritbeten för havsöring är en speciell typ av skeddrag som kallas för inline-skeddrag. De har en förförisk gång som havsöringen har svårt att motstå.

Karp och sutare

Två andra arter som är populära att fiska på natten är karp och sutare, speciellt genom bottenmete, vilket är särskilt effektivt då många fiskar söker sin föda på botten.

Men för att lyckas med bottenmete på natten är mäskning väldigt viktigt. Detta är en teknik där du försöker locka fisken till den plats där du planerar att fiska genom olika lockmedel såsom majs, hampa och pellets, blandade med exempelvis brödsmulor eller havregryn.

Vanliga utmaningar under nattfiske

Nattfiske kan verka väldigt spännande, men det har också sina utmaningar såsom att navigera i mörkret, anpassa sig till fiskens naturliga beteenden och hålla sig alert trots mörkret och tystnaden.

Låt oss utforska några av dessa vanliga utmaningar vid nattfiske, och hur du kan övervinna dem för att göra nattfisket så givande som möjligt.

Navigering i mörkret

Navigering i mörkret är kanske den mest uppenbara utmaningen när det gäller nattfiske. Det är viktigt att ha en stark och pålitlig ljuskälla, som en pannlampa, för att hjälpa till att lysa upp ditt område och hjälpa dig att undvika eventuella faror

Det är också en bra idé att besöka fiskeplatsen under dagsljus för att bli lite mer bekant med omgivningen. Detta kan hjälpa dig identifiera eventuella svårigheter som kan uppstå när det blir mörkt, samt så ger det dig möjligheten att exempelvis hitta en bra plats att slå läger.

Hantering av väderförhållanden

Väderförhållanden kan vara mer oförutsägbara på natten. Så håll koll på väderprognoserna, både innan fisketuren och när du är ute och fiskar på natten.

Förbered dig på oväntade väderförändringar genom att ha lämpliga kläder nära till hands. Tänk också på att temperaturen kan sjunka betydligt, så ha alltid något varmt att dra på.

Håll dig pigg när mörkret faller

Ett annat utmanande element av nattfiske är att hålla sig vaken och alert när mörkret faller. För att motverka tröttheten, se till att du är utvilad innan du påbörjar din fisketur.

Det kan vara smart att sova middag under dagen innan du ska ge dig ut på ett kvällspass. Dessutom är det bra att ha med sig både snacks och en varm dryck för att hjälpa till att hålla energinivåerna uppe under natten.

Kunskap om området

Till sist så är det också väldigt fördelaktigt att ha en god förståelse för det område du fiskar i, särskilt i mörker. Detta är viktigt av två anledningar:

 • För att du ska kunna söka skydd om det behövs.
 • För att du ska kunna hitta var fisken kan tänkas befinna sig.

Ta därför reda på fakta om området innan du ger dig ut, samt vilka fiskeplatser som kan tänkas vara heta innan du ger dig ut och fiskar på natten.


Du kanske också gillar