Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

fiskevåg som väger en sutare

Bästa fiskevågen 2023 (Bäst i Test)

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Tänk dig att du hade fått gammelgäddan på kroken, men utan att ha någon aning om hur mycket den väger. Du kämpar med all din styrka, drar upp fisken, ser dess imponerande storlek. Men i efterhand kan du bara gissa vikten.

Kanske skulle du kunna slå ditt personliga rekord, kanske hade du till och med landat en plats i storfiskregistret, men utan en pålitlig fiskevåg är det bara just det - en gissning.

Kanske förstår du nu vikten med att ha en fiskevåg, den hjälper dig att dokumentera dina fångster. Så i denna artikel kommer vi därför gå igenom de bästa fiskevågarna 2023 för att hitta den fiskevågen som passar just dig bäst.

1. Berkley digital 23 kg

Berkley Digital 23 kg

Om du letar efter en fiskevåg som är både pålitlig och exakt, så borde du ta en titt på Berkley Digital 23 kg. Denna fiskevåg kan väga fiskar upp till 23 kg, vilket gör den perfekt för både nybörjare och mer erfarna fiskare.

En av de bästa sakerna med Berkley Digital är att den har ett greppvänligt handtag. Det gör att du enkelt kan hålla och väga din fångst, även om fisken är väldigt tung. Dessutom har vågen både kilo- och pundskala.

Slutligen, om du någonsin fångar en riktigt stor fisk, kommer du att vara glad att veta att Berkley Digital är godkänd för storfiskregistrering. Det innebär att du kan använda den för att officiellt dokumentera vikten på dina allra största fångster.

2. Patriot digitala våg 22 kg

Patriot XL-FLOAT

På andraplats är en annan mycket populär våg bland fiskeentusiaster: Patriot XL-FLOAT. Den här digitala vågen sticker ut från mängden på flera sätt. För det första är den flytande och helt vattentät, vilket passar utmärkt vid fiske i regn eller från båt.

Dessutom levererar den en extrem noggrannhet i sina mätningar. Dess gummibeläggning ger också ett bra grepp, vilket gör den lätt att hantera när du väger din fångst.

Dess kvalitet och prestanda är däremot inte bara erkända av användare, utan också av experter. Faktum är att Patriot XL-FLOAT korades till testvinnare bland digitala vågar, och den vann pris för bästa vågen under 2019. Detta är en tydlig indikation på att denna fiskevåg inte bara levererar på pappret, utan också i praktiken.

3. Salter Super Samson 25 kg

Salter Super Samson 25 kg

Om du föredrar det traditionella över det digitala när det gäller fiskevågar, finns det ingen bättre än Super Samson. Den här fjädervågen har stått sig som nummer ett bland sin typ, levererar noggrannhet år efter år.

Det bästa med Super Samson är dess pålitlighet. Till skillnad från digitala vågar behöver du aldrig oroa dig för att batterierna ska ta slut precis när du fått en stor fångst. Med Super Samson kan du vara säker på att du alltid kan väga din fisk, var du än befinner dig.

Trots dess traditionella design, är Super Samson lika noggrann som sina digitala motsvarigheter. Vågen erbjuder en imponerande 100 grams noggrannhet, vilket ger dig en exakt viktmätning varje gång.

Så, om du letar efter en pålitlig, högkvalitativ fjädervåg för ditt fiske, är Super Samson det bästa valet.

4. Hurricane vattentät digital våg 50 kg

Hurricane vattentät digital våg 50 kg

För dem som siktar på att landa riktigt stora fångster, finns det en fiskevåg som är skräddarsydd för jobbet: Hurricane Digital. Denna vattentäta, högklassiga våg är särskilt anpassad för tungt fiske, vilket gör det enkelt att väga de största fiskarna.

Med ett vägningsintervall på 50 g-50 kg, är denna våg det ultimata verktyget för fiskare som drömmer om att fånga gammelgäddan eller andra stora arter. Vågen har en noggrannhet på 10 g och sträcker sig hela vägen upp till 50 kg, vilket ger dig en exakt avläsning av fiskens vikt, oavsett storlek.

En annan stor fördel med Hurricanes digitala våg är dess integrerade måttband. Detta gör det ännu mer praktiskt för fiskare, eftersom du kan både väga och mäta din fångst med samma verktyg.

Saker att tänka på när du köper fiskevåg

Att välja en fiskevåg kan vara en utmaning, särskilt med så många olika alternativ att välja mellan. Här är några av de viktigaste faktorer att ta hänsyn till när du ska köpa en fiskevåg:

  • Noggrannhet: Detta är förmodligen den viktigaste faktorn att tänka på. Du vill ha en våg som ger dig en så exakt vikt som möjligt. Noggrannheten varierar nämligen mellan olika vågar, så se till att välja en som uppfyller dina specifika behov.
  • Maximal viktkapacitet: Beroende på vilken typ av fisk du planerar att fånga, behöver du en våg som kan hantera vikten. Om du siktar på större fiskar, ska du titta på vågar med en högre maximal viktkapacitet.
  • Typ av våg: Det finns två huvudtyper av fiskevågar - digitala och mekaniska (eller analoga). Digitala vågar ger ofta mer exakta avläsningar. Medan mekaniska vågar är enklare, kräver inga batterier och är ofta mer robusta.
  • Vattentäthet: Om du planerar att fiska i regnet eller från en båt, vill du ofta ha en våg som är vattentät. Detta hjälper till att skydda vågen från skador och säkerställer att den varar länge.

Vanliga frågor om fiskevågar

Hur fungerar en digital fiskevåg jämfört med en mekanisk?

En digital fiskevåg fungerar genom att använda sensorer för att detektera vikten av objektet som hängs på kroken. När vikten appliceras, omvandlar sensorn den fysiska kraften till en elektrisk signal som sedan översätts till ett numeriskt värde och visas på skärmen.

Å andra sidan använder mekaniska eller analoga fiskevågar fysiska komponenter som fjädrar för att mäta vikten. När du hänger fisken på kroken, sträcker fjädern beroende på vikten av fisken. Resultatet läses sedan av på en skala som är inbyggd i enheten.

Vilken vikt behöver min fiskevåg klara av?

Det beror helt på vilken typ av fiske du planerar att göra. Om du mestadels fiskar mindre arter, kan du komma undan med en våg som har en maxkapacitet på omkring 10-15 kg. Om du däremot kan förvänta dig mycket stora fångster, bör du överväga en våg som klarar av upp till 50 kg eller mer.

Är det nödvändigt att ha en vattentät fiskevåg?

Det är definitivt rekommenderat att ha en vattentät fiskevåg, särskilt om du planerar att fiska i våta miljöer eller i regnigt väder. Vatten kan skada elektroniken i en våg, så att ha en vattentät modell kan bidra till att förlänga dess livslängd och garantera mer pålitliga läsningar.

Är digitala fiskevågar mer exakta än analoga?

Generellt sett kan digitala fiskevågar ge mer exakta läsningar jämfört med analoga vågar. De kan ofta mäta vikt ner till närmaste gram, medan analoga vågar kan vara mer benägna för fel när du läser skalan.

Dock är både digitala och analoga vågar kapabla att ge tillräckligt exakta läsningar för de flesta fiskebehov, så valet mellan de två kan ofta komma ner till personliga preferenser.


Du kanske också gillar