gös fångad på vertikalfiske

Vad är Vertikalfiske? Kom igång som nybörjare

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Är du sugen på att testa vertikalfiske? Denna spännande och tillgängliga fiskemetod har exploderat i popularitet de senaste åren, och om du är nyfiken på vad all uppståndelse handlar om, så är du på rätt plats.

Vertikalfiske är en unik teknik där du riktar in dig på specifika arter, som gös och röding, genom att sänka ett gummibete, eller en jigg, vertikalt ner i vattnet från din båt. Det roliga börjar när du kan se, tack vare ekolodet, hur fisken närmar sig ditt bete – och sedan plötsligt hugger.

Men du ska inte tro att vertikalfiske kräver inte en massa komplicerad utrustning. Det räcker gott och väl med några grundläggande redskap och en vilja att lära. Så häng med, och låt oss utforska vertikalfiske närmare.

Vad är vertikalfiske?

Vertikalfiske är en fisketeknik där fiskaren sänker ett bete rakt ner, det vill säga vertikalt, i vattnet från en båt för att locka till sig fisk. Denna metod skiljer sig från traditionellt fiske, där betet vanligtvis kastas ut och sedan vevas in.

Vertikalfiske kan också användas för en bredd av fiskarter. Det förknippas dock ofta med fiske efter gös, men kan samtidigt vara lika effektivt för att fånga röding, gädda, lake och abborre.

Ett viktigt verktyg inom vertikalfiske är ekolod. Det kan till och med vara ett avgörande verktyg, eftersom det gör det möjligt för dig att både lokalisera fisken, samt hjälper dig att sänka betet till rätt djup.

Men vertikalfiske stoppar inte där. Det finns olika grenar inom metoden, och en av de mest populära är pelagiskt vertikalfiske.

Det här är en teknik där du använder ditt ekolod för att hitta fisk som befinner sig fritt i vattnet, snarare än nära botten, och sedan fiskar vertikalt mot dessa. Denna teknik har visat sig vara särskilt framgångsrik vid fiske efter gös.

Men vad gör då vertikalfisket så speciellt? En av de mest spännande aspekterna är att du kan se fisken närma sig ditt bete, vilket ger en unik, interaktiv upplevelse, nästan lite som ett TV-spel.

Utrustning för vertikalfiske

Nu när vi har förstått vad vertikalfiske är, låt oss ta en titt på de viktiga redskap du behöver för att komma igång.

Ditt första du behöver göra är att välja ett vertikalspö. Spön för vertikalfiske är vanligtvis mellan 5,9 och 7 fot långa, och är skapade för att uppfatta det minsta lilla nafset, samtidigt som de kan leverera starka mothugg när det behövs.

Nästa steg är att hitta rätt rulle. Både haspel- och multirullar kan användas för vertikalfiske, men nyckeln är att välja en rulle med hög utväxling. Det gör att du snabbt kan hämta in linan, vilket är viktigt när du fiskar vertikalt.

När det sedan kommer till valet av fiskelina, är tunna och starka flätlina att föredra. Dessa linor skär lätt genom vattnet, vilket gör att du kan uppfatta varje napp och rörelse. En populär flätlina för vertikalfiske är Strike Wire Vertical 0,15.

Ekolodet är ytterligare en viktig del av din utrustning. Det är som dina ögon under ytan, och hjälper dig att hitta fisk, avgöra djupet och även observera betets rörelse i vattnet. Att fiska vertikalt utan ekolod kan liknas vid att fiska i mörkret.

Sedan kommer vi till beten. För vertikalfiske används vanligtvis jiggar med en tyngre jiggskalle, som snabbt kan nå djupet och ger bra känsla med betet. För vertikalfiske efter röding, är det dock vanligare att skeddrag och pirkar också används.

Tips vid vertikalfiske

Låt oss nu dyka ner in i några användbara tips för vertikalfiske:

  • Gör många små rörelser: När du fiskar vertikalt, kom ihåg att göra små och ständiga rörelser med spöt. Fisken lockas ofta av ett bete som rör sig i en konstant och rytmisk rörelse.
  • Håll kontakt med botten: Detta gäller särskilt vid vertikalfiske efter gös. De är ofta nära botten och ett bete som ständigt rör vid eller nära botten kan trigga dem till hugg.
  • Förstå båtens rörelser: Båtens svajningar kan skapa naturliga rörelser för ditt bete. Försök att utnyttja detta genom att inte överdriva med för mycket rörelser.
  • Anpassa utrustningen efter förhållanden: Vind och ström kan påverka fisket mycket. Om det är vindstilla kan en lättare jiggskalle vara att föredra. Blåser det mycket, eller är det starka strömmar, kan en tyngre jiggskalle vara bättre för att hålla kontakten med betet.
  • Vid pelagiskt vertikalfiske: När du fiskar pelagiskt, eller mitt i vattnet, rör fisken ofta på sig. Här gäller det att vara alert och vara beredd att följa efter fisken med båten. Använd ditt ekolod aktivt för att hitta fisken.
  • Släpp ner betet snabbt: När du ser fisk på ekolodet, är det viktigt att snabbt få ner betet till fisken. Vissa arter kan bli nyfikna på ljudet från jiggen som släpps ner och det kan locka till hugg.
  • Testa med olika färger: Olika ljusförhållanden kan kräva olika färger på betet. Experimentera med olika färger för att se vilka som fungerar bäst i olika förhållanden.

Vanliga frågor om vertikalfiske

Vilka fiskarter kan man fånga med vertikalfiske?

Vertikalfiske är en mycket mångsidig fiskemetod, och du kan fånga en mängd olika fiskarter med den. Allt beror på var du fiskar och vilket bete du använder. Vanliga arter som fångas med vertikalfiske inkluderar dock gös, röding, gädda, abborre och lake.

Vad är skillnaden mellan vertikalfiske och andra fiskemetoder?

Vertikalfiske skiljer sig från andra metoder genom att du fiskar direkt under båten, ofta på större djup. Detta ställer särskilda krav på utrustningen - du ska gärna ha ett kortare och mer känsligt spö och ett ekolod för att lokalisera fisken, samt följa betets rörelser.

Kan man kasta med vertikalspö?

Vertikalspön är primärt designade för att fiska rakt ned under båten, men det går självklart att kasta med dem om man vill. Man bör dock komma ihåg att vertikalspön är kortare och har en annan aktion än spön designade för spinnfiske.

Kan man använda ett vanligt spö för vertikalfiske?

Ja, det går att använda vilket spö som helst om man vill prova på vertikalfiske. Däremot kan det vara fördelaktigt att införskaffa ett vertikalspö. Vertikalspön ger dig bland annat en bättre kontakt med betet så att du enklare kan uppfatta napp.

Varför ska man använda ett ekolod vid vertikalfiske?

Att använda ett ekolod vid vertikalfiske är nästan oumbärligt. Ekolodet hjälper dig att se var fisken befinner sig, att identifiera bottens struktur och djup samt att se ditt betes rörelser under vattnet. Utan ett ekolod blir det väldigt svårt att hitta bra fiskeplatser när du fiskar vertikalt.

Vilket ekolod är bäst för vertikalfiske?

För vertikalfiske fungerar i princip alla typer av ekolod. Det primära syftet med ekolodet i detta sammanhang är att identifiera var fisken befinner sig och att hjälpa dig att följa betets rörelser under vattnet. Några av de populäraste märkena bland sportfiskare inkluderar Humminbird, Lowrance och Garmin.


Du kanske också gillar