fiske i stadsmiljö

Vad är Streetfiske? En guide till fiske i stadsmiljö

Lucas Rosvall fiskar
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Är du intresserad av att utforska en ny typ av fiske som inte kräver långa resor till avlägsna sjöar eller vattendrag? Då kanske streetfiske är något för dig.

Streetfiske, vilket innebär fiske i stadsmiljö, har blivit allt mer populärt under de senaste åren. Mycket på grund av att de flesta större städerna i Sverige, som Stockholm, Göteborg och Malmö, erbjuder väldigt bra streetfiske.

I den här artikeln kommer vi därför att gå igenom vad streetfiske är, vilken utrustning som du behöver, samt några tips för att lyckas med steetfisket.

Vad är Streetfiske?

Streetfiske är fiske i urbana miljöer som kanaler, dammar och kustområden. Till skillnad från traditionellt fiske, sker streetfiske mitt i stadens brus.

En av de största fördelarna med streetfiske är framförallt dess tillgänglighet. Det krävs inte en hel dags utflykt till landsbygden för att njuta av fiske - det kan vara lika enkelt som att stanna på väg hem från jobbet.

Streetfiske går också att utföra i alla städer som har vatten som rinner genom stadens centrum, såsom i Göteborg, Malmö och Stockholm.

I Göteborg kan du till exempel pröva dina färdigheter mitt i Trädgårdsföreningen där du kan fånga arter som abborre, gädda och andra vitfiskar.

Medan i Stockholm kan man exempelvis testa på att fiska i Stockholms Ström, som rinner genom stadens centrum. Detta är nämligen ett hem för en mängd olika fiskarter, inklusive eftertraktade arter som havsöring och lax.

Utrustning för Streetfiske

När det kommer till utrustning för streetfiske, bör fokuset ligga på bekvämlighet och rörlighet. Streetfiske innebär ofta att man fiskar aktivt och rör sig mellan olika fiskeplatser, vilket innebär att lätthet och bärbarhet är nyckeln.

Ett kompakt och lätt kastspö, en passande rulle, varierande beten och en rymlig men lätt bärbar fiskeväska är grundpelarna i en bra utrustning vid streetfiske.

Förutom detta behövs inte någon särskild utrustning för streetfiske. Det räcker gott och väl med din grundläggande utrustning som du redan har hemma.

Något som däremot kan vara användbart vid stadsfiske är en håv med långt skaft, gärna upp till 2 meter. I stadslandskapen står du nämligen ofta högt över vattenytan när du fiskar, vilket kan göra det svårt att landa fisken, speciellt om du får en större gös eller gädda.

En håv med långt skaft kan därför vara ovärderligt. Det gör det möjligt att alltid nå ner till vattnet och säkert ta upp din fångst.

Bästa teknikerna för Streetfiske

Två tekniker som jag upplever vara väldigt effektiva för streetfiske är jiggfiske och dropshotfiske.

Dessa metoder är inte bara lätta att lära sig, men de erbjuder också en hög grad av flexibilitet, vilket gör dem idealiska för de varierande miljöer och arter du kan stöta på i stadslandskapet.

Om vi börjar med jiggfiske, så är det en mycket uppskattad teknik bland streetfiskare, särskilt när målet är abborre, gös eller gädda.

Jiggfiske går ut på att man kastar ut en jigg, låter den sjunka till botten och sedan rycker i spöt så att jiggen gör lockande rörelser upp och ner i vattnet.

Den andra tekniken är dropshotfiske, som också har visat sig vara mycket effektiv vid streetfiske. Dropshotfiske involverar en speciell rigg där betet är fäst på linan ovanför sänket, vilket gör att betet kan röra sig mer naturligt.

Bete som används i dropshotfiske kan också variera mycket, från olika mjuka plastbeten till levande maskar. Eftersom betet är separerat från sänket, kan det också presenteras på en specifik djupnivå, vilket kan vara särskilt fördelaktigt när man fiskar i djupare vatten eller över strukturer.

Dock är det viktigt att vara medveten om att det kan finnas olika skräp i vattnet i urbana miljöer, vilket kan göra fisket något utmanande ibland.

Gamla cyklar, shoppingvagnar och annat skräp kan vara i vägen för dina beten och drag, så var beredd på att ibland behöva klippa linan och rigga om.

Platser för bra Streetfiske

En av de stora dragningskrafterna med streetfiske är att det öppnar upp en helt ny värld av fiskemöjligheter rakt utanför din dörr. Alla städer med vatten, vare sig det är en flod, kanal eller sjö, kan bli en plats för streetfiske. Men hur hittar man de bästa platserna?

Generellt sett är bra platser för streetfiske de där det finns strukturer eller där vattnet rör sig, såsom vid utlopp, slussar, eller i strömvirvlar skapade av olika vattenstrukturer. Dessa platser drar till sig småfisk, som i sin tur lockar till sig större rovfisk.

Utöver detta kan det vara lönsamt att söka efter platser med tillgång till djupare vatten, till exempel vid brofästen, där större fisk kan gömma sig.

För de som är intresserade av att utforska streetfiske i specifika svenska städer har vi också skrivit flera artiklar med specifika råd och tips för just dessa städer:

Oavsett var du befinner dig, finns det troligtvis utmärkta fiskemöjligheter att utforska precis runt hörnet. Så ta med ditt spö, några jiggar, och ge dig ut och upptäck den spännande världen av streetfiske.


Du kanske också gillar